Draxler odovzdal Dunajskej Lužnej modulovú školu

Minister školstva Juraj Draxler dnes odovzdal v obci Dunajská Lužná v Seneckom okrese do užívania novú modulovú školu s ôsmimi triedami. Rezort školstva prispel na jej výstavbu sumou 200 000 eur z celkovej sumy 397 400 eur. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

21.04.2015 15:13
Juraj Draxler, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata

„Deti sa teraz budú učiť v krásnych, účelových priestoroch, ktoré spĺňajú všetky nielen pedagogické požiadavky, ale aj hygienické, estetické a zdravotné. Domnievame sa, že modulové školy sú riešením ako najlepšie, najlacnejšie a najrýchlejšie postaviť chýbajúcu infraštruktúru na Slovensku,“ uviedol pri otváraní školy minister školstva Juraj Draxler.

Ministerstvo školstva v spolupráci s ministerstvom financií a ministerstvom vnútra podporuje výstavbu takýchto škôl už od roku 2013. Draxler pripomenul, že modulové školy boli na začiatku východisko z núdze a riešili školy s dvojzmennou prevádzkou, kde polovica detí navštevuje vyučovanie dopoludnia a polovica popoludní. „Tento problém ostával dlhodobo nepovšimnutý. Nakoniec sa stali projektom, ktorý našiel pozitívnu odozvu na celom Slovensku. Bežne modulové stavby využívajú aj Nemci či Rakúšania, ktorí sa už môžu pochváliť napríklad aj modulovými internátmi,“ uviedol Draxler.

Počet detí v Dunajskej Lužnej prudko rástol

Dunajská Lužná sa pri zabezpečovaní povinnej školskej dochádzky dostala do kritického stavu. Ako uviedla Dupaľová Ksenzsighová, vlastné zdroje na riešenie situácie nemala. Bolo nutné vysťahovať oddelenie základnej umeleckej školy, ktoré v súčasnosti dočasne pôsobí v budove miestneho kultúrneho strediska. Na učebne boli prerobené aj suterénne priestory budovy telocvične, ktoré nespĺňajú hygienické kritériá. Ďalším nutným opatrením bolo zrušenie školského obvodu s obcami Rovinka a Miloslavov, ktoré tvorili 30 percent doterajšieho počtu žiakov. V súčasnosti prijímajú do základnej školy iba žiakov, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v obci Dunajská Lužná.

Počet školopovinných detí v Dunajskej Lužnej prudko rástol. V školskom roku 2013/2014 školu navštevovalo 569 žiakov, v školskom roku 2015/2016 by to malo byť 615 žiakov, v ďalších školských rokoch bude nárast žiakov pokračovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Lužná #Juraj Draxler #modulová škola