Pre kauzu Váhostav parlament schváli zákony expresne

K pomoci živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorým stavebný gigant Váhostav dlhuje milióny eur, sa poslanci parlamentu približujú slimačím tempom.

21.04.2015 18:16 , aktualizované: 20:28
parlament Foto: ,
Poslanci po víkendovej pauze pokračujú v rokovaní o riešení kauzy Váhostav.
debata (10)

Po dlhom dni diskusií sa nakoniec zhodli na tom, že novela Obchodného zákonníka a ďalších zákonov, ktoré by mali priniesť opatrenia v prospech malých veriteľov, prejde v rýchlom konaní. Očakáva sa, že ich konečné znenie, by malo prejsť parlamentom v stredu.

Na to, aby v procese reštrukturalizácie firma nevyplatila drobným veriteľom len 15 percent dlhu, zostáva iba osem dní. Schôdza veriteľov by sa mala konať už 30. apríla a rozhodovať by mala už podľa zmenených zákonov.

Rozpravu o novele Obchodného zákonníka prerušil predseda Národnej rady Peter Pellegrini minulý týždeň v stredu. Poslanci potom dva dni stratili diskusiou o odvolaní lídra KDH Jána Figeľa z funkcie podpredsedu parlamentu.

Súdržnosť opozície, ktorá sa črtala pri odvolávaní Figeľa, je už minulosťou. Opoziční poslanci včera na seba navzájom útočili. Rozdelili ich opatrenia, ktoré majú zabezpečiť vyplatenie drobných veriteľov z majetku Váhostavu. Navrhol ich nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Ďalší nezaradený poslanec Jozef Kollár túto snahu označil za dielo insitných ekonómov okolo Lipšica. „Neviem, či túto mieru nekompetentnosti šíri Lipšic vedome alebo nevedome,“ kládol si otázku Kollár. Podľa neho firma už nemá žiadny majetok, ktorý by sa dal speňažiť, všetko majú založené banky. Kollár tiež upozornil, že návrh Smeru, aby sa Slovenskej záručnej a rozvojovej banke navýšilo základné imanie, by poškodil klientov bánk tým, že bankové domy by zvýšili úrokové sadzby na úvery a znížili sadzby na vklady.

Vládni poslanci vystúpenie Kollára ocenili ako vecné, naopak, opoziční poslanci ho označili za obhajobu Váhostavu a jeho majiteľa. "Tvoje vystúpenie vyznelo ako obhajoba Širokého. Celú kauzu komunikuje premiér, ale na rokovanie poslal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca – nešťastníka,” kritizoval svojho kolegu z opozície Július Brocka z KDH.

V diskusii vystupovali len opoziční poslanci a vládni na nich reagovali faktickými poznámkami. Poslancov márne opakovanými výzvami, aby hovorili k veci, napomínal podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer).

Ústavnoprávny, hospodársky a finančný výbor by mali o návrhu zákona rokovať dnes. Smer už však ohlásil, že k pôvodnej verzii podá pozmeňovacie návrhy. Tie by mali byť známe dnes. Definitívne by sa o zákone mohlo hlasovať najskôr v stredu. Potom má prezident Andrej Kiska 15 dní na to, aby rozhodol, či zákon podpíše, alebo ho vráti parlamentu. Kiska však avizoval, že otáľať nebude a hneď oznámi, ako sa k zákonu postaví. Včera sa pre kauzu stretol s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Bratislavská okresná prokuratúra sa totiž stala účastníkom reštrukturali­začného konania. Okrem toho Národná kriminálna agentúra vedie stíhanie pre možné poškodzovanie veriteľov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Smer #kauza Váhostav