Počet kalórií v alkohole by mohla prezradiť etiketa

Koľko kalórií obsahujú alkoholické nápoje? Odpoveď na túto otázku chcú vedieť európske spotrebiteľské organizácie, a preto žiadajú, aby mali výrobcovia povinnosť uvádzať tento údaj na etiketách alkoholických nápojov.

23.04.2015 12:00
obchod, predaj, alkohol Foto: ,
Na fľašiach s alkoholom by mohli byť vyznačené aj nutričné hodnoty obsahu.
debata (5)

Ak by sa to podarilo do európskych noriem presadiť, dotklo by sa toto opatrenie aj Slovenska. Zmeny legislatívy by u nás uvítali najmä výživoví poradcovia. Tí tvrdia, že alkohol významne prispieva k obezite. „Je dôležité si uvedomiť, že energia z alkoholu nie je pre organizmus priamo využiteľná a skôr sa premení na tukové tkanivo,“ tvrdí Libor Javro, odborník na výživu štúdia SH Nutrition.

Podľa neho má síce 100 gramov čokolády vyššiu energiu ako alkohol, ale energia z alkoholu sa premení ihneď na tuk a organizmus ho nevyužije. Naopak, z čokolády telo určité množstvo energie využije. Výrobcovia nápojov však hovoria o zbytočných nákladoch a upozorňujú, že s kalóriami v alkohole to také jednoduché nie je.

Požiadavku európskych spotrebiteľských organizácií na vyššiu informovanosť spotrebiteľov o nutričnej hodnote alkoholických nápojov podporili aj europoslanci z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Podľa portálu euractiv.sk už minulý mesiac vyzvali Európsku komisiu, aby takúto legislatívu vypracovala do budúceho roka. Poslanci tiež chcú, aby sa na etiketách nápojov zverejňovali údaje o rizikách požívania alkoholu pre tehotné ženy a vodičov.

„Európska komisia podrobne skúma problematiku označovania alkoholických nápojov, vrátane poskytovania informácií o ich výživovej hodnote. Výsledkom má byť komplexná správa,“ uviedla na otázku Pravdy, v akej fáze sú pripravované zmeny, tlačová tajomníčka komisie Ingrid Ludviková. Dodala, že momentálne sa na túto tému začali predbežné diskusie medzi členskými štátmi.

Už v súčasnosti niektorí slovenskí výrobcovia alkoholických pív využívajú napríklad piktogramy, ktoré upozorňujú na riziká práve v prípade tehotných žien a vodičov. Navyše nealkoholické pivá už nutričné hodnoty podľa potravinových smerníc uvádzať musia. Spotrebitelia chcú, aby tak museli urobiť aj výrobcovia vín, destilátov či alkoholických pív.

Niektorí z nich však tvrdia, že by to pre nich prinieslo zbytočné náklady. Pezinský malovýrobca vín Štefan Achberger pre denník Pravda uviedol, že zmeny na etiketách sa síce robia každý rok, ale uvádzať nutričné hodnoty je podľa neho zbytočné. „Vína sa toľko nepije, aby sa z neho priberalo. Bola by to robota navyše pre grafika,“ reagoval vinár, podľa ktorého by takáto legislatíva určite nepotešila ani ostatných slovenských vinárov.

S jeho tvrdením však nesúhlasí Ivan Lacko, majiteľ vinárskej spoločnosti Lacko&Majtán. Podľa neho si najmä ženy potrpia na obsah cukru vo víne a zaslúžili by si vedieť, koľko kalórií nápoje obsahujú. „S etiketami by problém nemal byť, ale predpokladám, že by tam mal byť aj nejaký rozbor, ktorý by potvrdil nutričné hodnoty,“ pripomenul Lacko. Rozbory by sa však museli vykonávať každý rok, pretože víno má z roka na rok iný obsah cukru a tým aj iné hodnoty.

Takéto špeciálne analýzy stoja okolo 1 000 až 1 200 eur, upozorňuje Imrich Varga, majiteľ liehovaru Delicia Destileria. Pripomenul, že snaha uviesť kalórie obsiahnuté v alkohole, bola už v minulosti v Rakúsku. "Chceli tam tiež uvádzať nutričné hodnoty liehovín. Pri tých to je jednoduchšie, lebo do nich idú štandardné ingrediencie.

Problém by však bol s ovocnými destilátmi, kde sú každoročne podľa úrody veľké odchýlky," tvrdí Varga, podľa ktorého Rakúšania narazili práve na tento problém a zákon dosiaľ nezmenili. Keby sa to však na budúci rok podarilo na európskej úrovni presadiť, znamenalo by to, že každá šarža by mala úplne inú nutričnú hodnotu a rovnaké etikety by mohol Varga využiť len napríklad na 5 000 fliaš.

Odborníčka na výživu zo Štúdia zdravej a klinickej výživy Healthy Way Petra Oravcová by tieto údaje na alkoholických nápojoch uvítala. „Áno, súhlasím, pretože majú Slováci vysokú spotrebu alkoholu a obezita rokmi narastá. Som za to, aby sa energetická hodnota na etiketách uvádzala, lebo alkohol ju má veľmi vysokú,“ tvrdí odborníčka, ktorá vo svojej praxi rieši redukciu hmotnosti, ktorú príjem alkoholu dokáže brzdiť pre svoju vysokú kalorickú hodnotu. „Alkohol je jedným z faktorov, ktorý pri vyššom príjme spôsobuje nárast hmotnosti,“ tvrdí Oravcová.

Problémom podľa Oravcovej je, že niektorí si nevedia dať len „za jeden“, ale doprajú si viac pohárikov. „Napríklad ak si dá chlap päť pollitrových pív a k nemu trikrát poldeci rumu, tak dokopy príjme približne 5 200 kilojoulov. Táto hodnota sa rovná celodennému príjmu energie ženy, ktorá chudne,“ uvádza odborníčka.

Tiež dodáva, že dva poháre suchého bieleho vína u žien sa energeticky rovnajú raňajkám v zložení jedno vajce, celozrnná žemľa, dva kusy zeleniny a čaj s medom a citrónom. „To znamená, akoby si pridali jedno jedlo na deň navyše,“ dopĺňa Oravcová, ktorá pripomína, že červené víno má ešte vyššiu kalorickú hodnotu ako biele.

Na ťažkosti s váhou u dospelých poukázal aj dietológ Peter Minárik, podľa ktorého by označenie na nápojoch prispelo k tomu, aby sa ľudia naučili, čo je pre nich výhodnejšie konzumovať. „V alkohole je veľa prázdnej energie, a keďže každý druhý dospelý človek má problém s váhou, bolo by správne, aby o tom vedeli. Neviem, či by to zmenilo ich správanie, ale určite by sa našli takí, ktorí by sa z toho poučili,“ mieni dietológ.

A ako sa k tejto problematike stavajú zástupcovia spotrebiteľov na Slovensku? Podľa výkonného riaditeľa Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslava Tuláka Slováci označenie alkoholu nevnímajú ako závažný problém. „Kto chce piť, nech má hocijaký dôvod, hrozba kalórií ho neodradí,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #etiketa