Smer v parlamente presadil vládny návrh novely k reštrukturalizáciám

Väčšinou 79 hlasov poslancov Smeru parlament schválil novelu Obchodného zákonníka.Poslanci najprv neschválili všetky procedurálne a pozmeňujúce návrhy opozície.

23.04.2015 08:59 , aktualizované: 18:24
parlament, poslanci Foto: ,
Poslanci počas štvrtkového rokovania v parlamente.
debata (66)

Nezaradený poslanec Ľudovít Kaník v závere rozpravy ešte prečítal výzvu generálnemu prokurátorovi, aby vydal predbežné opatrenie v kauze Váhostav, ktoré by zabránilo tomu, aby peniaze odišli do schránkových firiem či daňových rajov. Minister spravodlivosti Borec na to reagoval, že generálny prokurátor vie veľmi dobre, čo robí a aj to urobí.

„Ide o obrovské peniaze, ide o milióny eur. Napriek tomu sa vláda mlčky prizerá a zatiaľ len verbálne niečo navrhuje, nekoná. Napriek tomu, že má všetky nástroje v rukách,“ zdôvodnil Kaník svoju výzvu.

Kaník navrhol odkúpiť pohľadávky príslušnými inštitúciami štátu v 100-percentnej výške a použiť tieto pohľadávky na úhradu budúcich záväzkov, ktoré vyplývajú pre štát z už uzavretých zmluvných vzťahov s firmou Váhostav. „Váhostav má uzavreté budúce výkony v objeme 1,5 miliardy eur. To, čo je potrebné rýchlo urobiť, je vyplatiť živnostníkom a malým dodávateľom 104 miliónov eur, čo je podstatne menej ako 10 percent z budúceho objemu,“ konštatoval Kaník.

Poslanec avizoval, že podporí návrh na skrátene legislatívne konanie k novele Obchodného zákonníka. „V žiadnom prípade nepodporím predkladané návrhy zákonov pokiaľ sa zásadným spôsobom nezmenia,“ dodal. Kaník plánuje predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý sa bude zaoberať nadmernými odpočtami dane z pridanej hodnoty (DPH).

Minister Borec odmietol Kaníkov pozmeňujúci návrh a zdôraznil, že vládny návrh rieši systémovo všetky otázky, nielen tie, ktoré sa týkajú kauzy Váhostav.

Hudacký: Už v minulosti sme predkladali kvalifikované riešenia

Poslanec Ján Hudacký (KDH) upozornil, že ministra Boreca už dávnejšie oslovil tým, aby sa zoznámil s jeho návrhom zmien pri reštrukturali­záciách. „Nezavádzajte, že až teraz niečo robíme,“ povedal Hudacký a pokračoval, že je problém s finančnou disciplínou vo verejných projektoch. „Štát nielenže môže, ale musí intervenovať do týchto procesov, musí odkontrolovať všetky finančné toky až k poslednému živnostníčkovi, ktorý robí výkopové práce,“ vyzýval poslanec za KDH a opísal, že už v roku 1920 bol vo vtedajšom Československu zákon, ktorý riešil problémy živnostníkov. Richard Vašečka (OĽaNO) sa pripojil k jeho tvrdeniu, že opozícia už v minulosti predkladala kvalifikované riešenia k reštruktura­lizáciám. Minister Borec reagoval tak, že to neboli systémové návrhy, a vláda už v máji 2014 vypracovala návrhy na riešenie situácie subdodávateľov. Návrh Hudackého podľa neho nebol právne v poriadku.

Beblavý: S riešeniami vlády nemožno vyjadriť spokojnosť

Riešenie v prípade Váhostavu, ktoré priniesla vládna strana Smer, by nemalo byť pre žiadneho normálneho človeka dôvodom na spokojnosť, vyhlásil v rozprave v druhom čítaní k návrhu novely Obchodného zákonníka nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. “Nemusíme to riešenie zniesť pod zem, nemusíme hovoriť už dnes, čo všetko iné sa dalo robiť. Ale nikto so zdravým rozumom nemôže s týmto riešením vyjadriť spokojnosť," povedal v pléne NR SR člen strany Sieť.

Ako ďalej poznamenal Beblavý, premiér Robert Fico pred časom vyhlásil na tlačovej konferencii, že len hlupák s elementárnou neznalosťou práva a ekonómie môže navrhovať výmenu dlhov za akcie. “Zopakoval to dvakrát pre istotu. Takto podobne spochybňoval a zosmiešňoval všetky riešenia, k niektorým aj neskôr pristúpil,“ uviedol Beblavý.

Skutočnými riešeniami, a nie sociálno-demokratickými, sú podľa poslanca úplne iné postupy ako tie, o ktorých sa momentálne rokuje. “Museli by sme hovoriť o zákone, ktorý vylúči schránkové firmy z obchodovania so štátom. Museli by sme hovoriť o zákone o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov a o povinnosti, aby verejní činitelia konali ako dobrí hospodári,“ vysvetlil Beblavý. Riešením by tiež bol podľa neho aj funkčný zákon o konflikte záujmov.

Martvoň: Fico riešil problém Radičovej vlády

„Nezamedzíte tomu, že sociálno-demokratická vláda prišla s riešením. Výsledkom toho celého je podpísané memorandum s veriteľmi Váhostavu. Zasa Robert Fico musel vyriešiť problém, ktorý vznikol za Radičovej vlády,“ reagoval na Beblavého vystúpenie vo faktickej poznámke poslanec za Smer Anton Martvoň.

Simon: Veritelia Váhostavu budú mať akcie, ale nie práva

Od slovenskej vlády je podľa poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) ťažké očakávať, že prinesie zmysluplné riešenie. “Dať veriteľom akcie a nedať k tomu práva, lebo väčšinu si nechá Široký, čo s tým môžu? Cez cyperské spoločnosti bude vyťahovať peniaze, zisk nikdy nebude a peniaze nikdy nedostanú,“ povedal poslanec v parlamente vo faktickej poznámke v druhom čítaní k návrhu novely Obchodného zákonníka.

Podľa poslanca za KDH Jána Hudackého dobré riešenie v prípade Váhostavu neexistuje. “Dá sa hovoriť len o menej horších a horších riešeniach,“ konštatoval vo faktickej poznámke. Vládny návrh riešenia sa podľa Hudackého týka verejných zdrojov. “Ideme sanovať Váhostav z verejných zdrojov, čo určite nie je dobré riešenie,“ dodal. Problém Váhostavu nemusel byť, ak by bol prijatý návrh zákona o ochrane subdodávateľov, upozornil poslanec.

Opozičné návrhy sú podľa Hraška lepšie

Opozičné návrhy podľa poslanca Igora Hraška (OĽaNO) riešia lepšie situáciu Váhostavu ako vládny návrh novely. “Štát sa zaväzuje síce prevziať určité garancie, záruky, ale nie voči Váhostavu, ale voči štátnemu rozpočtu, veriteľom, čiže nerieši dokonale reštrukturali­záciu,“ vyhlásil v stredu podvečer. (O priebehu stredajšej rozpravy v parlamente aj v článku Žitňanská: Široký vyhrá aj po schválení zákona.)

Konečný návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý predložila vláda do parlamentu, je podľa predsedu strany KDH Jána Figeľa výsledok chaotického, marketingového prístupu vlády Roberta Fica. Podľa neho vláda narýchlo a na poslednú chvíľu prijíma rozhodnutia.

Smer: Opozícii nejde o vecné riešenie problému

Smer tvrdí, že opozícia sa v plnej nahote odhalila a usvedčila z politizácie prípadu Váhostav. „Ukázalo sa, že jej nejde o vecné riešenie problému, ktorý sama v minulosti spôsobila. Po tom, čo vláda dosiahla dohodu so všetkými zainteresovanými stranami vrátane veriteľov, pozvala opozícia na tlačovú besedu niektorých ich zástupcov, aby mohla o celej téme opäť len politikárčiť,“ reagovalo tlačové oddelenie Smeru. Podľa Smeru cieľom opozície nie je nič iné, len komplikovať proces prijatia príslušných zákonov, ktoré majú pomôcť veriteľom.

Poslanec Novotný chce v parlamente generálneho prokurátora

Nezaradený poslanec Viliam Novotný chce dnes do parlamentu dotiahnuť aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Plánuje mu položiť otázky na pravidelnej Hodine otázok. Či Čižnár príde, jeho hovorkyňa Andrea Predajňová povedať nevedela. „Generálny prokurátor má na oficiálnej návšteve svojho poľského kolegu,“ reagovala. Generálny prokurátor v parlamente nebol, na Hodine otázok odpovedal poslancom minister spravodlivosti Tomáš Borec.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #reštrukturalizácia #Váhostav #Obchodný zákonník