Rómsky splnomocnenec žiada povinné nahrávanie policajných zásahov

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák chce do zákona o policajnom zbore zakomponovať časť, ktorá by zaviedla povinné nahrávanie policajných zásahov.

23.04.2015 15:40
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák
debata (21)

Návrh zákona, ktorý sa nahrávkam venuje, už má paragrafovú podobu, povedal dnes po zasadnutí výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Odporučil ho ministerstvu vnútra i policajnému zboru, ak sa však nestretne s pozitívnou reakciou, je pripravený ho ako poslanec na jeseň sám predložiť.

Povinné používanie kamier navrhuje po zásahoch polície v rómskych osadách, pri ktorých bolo zranených viacero príslušníkov tejto menšiny. Ide o zásah zo začiatku apríla v obci Vrbnica v Michalovskom okrese, no aj o zásah z júna 2013 v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Návrh je v záujme dobrého mena polície, ale aj v záujme ľudí

Rómsky splnomocnenec chápe, že na Slovensku je nedostatok finančných prostriedkov, no návrh je podľa neho jednak v záujme dobrého mena polície, ale aj v záujme ľudí. "Verím, že na Slovensku sa nájdu peniaze na to, aby bol návrh aj finančne pokrytý,“ poznamenal s tým, že rovnako verí, že na dobrom mene polície medzi ľuďmi všetkým záleží a aby jej ho zásahy nepoškodzovali.

Legislatívna úprava by sa mala týkať použitia kamier pod priamym velením, vtedy by mali policajné zložky záznam zo zásahu vyhotoviť. "Kamery by mali mať všetci policajti, avšak hovorím o kamere, ktorú by mal policajt pripevnenú na výstroji,“ vysvetlil splnomocnenec vlá­dy.

Ako dodal, verí, že inšpekcii rezortu vnútra, samotnému ministerstvu i generálnej prokuratúre záleží na tom, aby bola táto kauza čo najskôr vyšetrená, aby nebolo na Slovensku napätie a nebolo zbytočne poškodzované meno polície.

Peter Pollák sa chce stretnúť v prípade zásahu v obci Vrbnica aj s prezidentom Policajného zboru SR Tiborom Gašparom. "Budem sa pýtať, aký je rozdiel medzi zákrokom a technikou v rómskych osadách a v iných častiach Slovenska,“ povedal. Ako dodal, je presvedčený, že keby bol kamerový záznam zo zásahu vyhotovený, prípad by bol hneď vyriešený.

Minister vnútra po vyšetrení tejto veci podá všetky náležité odpovede

Informácia o zisteniach o zásahu polície bola jedným z bodov štvrtkovej schôdze ľudskoprávneho parlamentného výboru. Ten ju vzal na vedomie a zároveň uznesením žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby výboru predložil záverečnú správu inšpekcie rezortu o danom zásahu. "Podporujem to, aby orgány, ktoré majú konať, v tejto veci konali,“ povedala členka výboru Jana Laššáková.

Ako ďalej informoval štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček, rezort bude postupovať podľa výsledkov vyšetrovania. "Minister po vyšetrení tejto veci podá všetky náležité odpovede,“ uzavrel.

Zásah v obci Vrbnica vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra, a to za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Ako ďalej uviedla hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová, v súčasnosti sa robia procesné úkony. „Zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ poznamenala.

Počas policajného zásahu v obci Vrbnica začiatkom apríla boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom.

O výsledkoch celokrajskej pátracej akcie 100 na tlačovej besede v Michalovciach informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško. "Ohradzujem sa voči takým slovám, že šlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii.

Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj,“ povedal Leško. Prípad prešetruje aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Peter Pollák #splnomocnenec pre rómske menšiny #policajný zásah #policajné záznamy