Kažimír či Vážny?

Meno nového ministra hospodárstva v Smere stále nepoznajú. Nie je preto vylúčené, že by bol vedením rezortu po demisii Pavla Pavlisa dočasne poverený podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír alebo podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Túto informáciu získal denník Pravda z prostredia Smeru.

24.04.2015 08:00
Kažimír, Vážny Foto: ,
Vedením rezortu hospodárstva môže byť dočasne poverený podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír alebo podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.
debata (21)

„Štát teraz predáva akcie Slovak Telekomu, bolo by prirodzené, že by na proces dohliadal ako poverený minister Peter Kažimír,“ uviedol náš zdroj.

Prezident Andrej Kiska zatiaľ dostal iba abdikačný list od ministra Pavlisa. Včera nebolo zrejmé, či ho prezident odvolá už dnes, alebo až na budúci týždeň. Premiér Robert Fico bol vo štvrtok na summite v Bruseli, a preto obsadenie ministerstva neriešil. Prezident má právomoc sám určiť, kto bude povereným ministrom, spravidla však svoje rozhodnutie robí po dohode s premiérom.

Po odchode ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej nie je vo vláde ani jedna žena. Pre vládu, ktorá sa označuje za sociálnodemokra­tickú, je to o to zvláštnejšie. V Smere sú teda úvahy, či by sa na čelo rezortu hospodárstva nemala postaviť práve žena. Problém je však podľa našich zistení v tom, že doteraz nenašli vhodnú kandidátku.

Ako alternatíva sa zvažuje, že by uvoľnený post mohol zaujať niektorý zo štátnych tajomníkov ministerstva hospodárstva, Miroslav Obert alebo bývalý poradca premiéra Rastislav Chovanec. Aj o takomto riešení sú pochybnosti a padla zmienka, že by sa mali naďalej venovať práci, ktorú teraz robia. Neoficiálne sa ako kandidáti spomínali aj štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček či šéf Klubu 500 Tibor Gregor.

Pre premiéra Fica je výber ministra zložitý aj tým, že do parlamentných volieb zostáva desať mesiacov. Presvedčiť niekoho, aby funkciu prijal, nebude preto jednoduché. Otázkou je, či poverenie niektorého z členov vlády nevydrží až do volieb.

Minister hospodárstva Pavlis v utorok po rozhovore s premiérom ohlásil odchod z vlády. Urobil tak po prevalení škandálu, keď firma jeho švagra získala zákazky na upratovanie práve v rezorte hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Ľubomír Vážny