Polícia monitoruje chystanú jazdu Nočných vlkov na Slovensku

Polícia monitoruje informácie o plánovanej trase ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na území Slovenska. Povedala to vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru Marianna Paulíková, v prípade komplikácii budú príslušné zložky polície pripravené zasiahnuť. Viac informácii polícia nateraz neposkytla.

25.04.2015 12:13
debata (172)

Ruskí motorkári, ktorí sa nazývajú Noční vlci a majú blízko k prezidentovi Vladimírovi Putinovi, chcú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom osláviť prejazdom Berlína. Konvoj motorkárov plánuje vyraziť z Moskvy 25. apríla a po prejazde Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou doraziť 9. mája do hlavného mesta Nemecka.

Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou.

Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Putin sa v sídle klubu objavil prvýkrát v roku 2009 a často Nočných vlkov sprevádza na motorke pri ich výjazdoch a aj ich prijíma v Kremli.

Plánované podujatie vyvoláva v okolitých krajinách rozporuplné reakcie. Proti prejazdu Nočných vlkov cez územie Poľska sa už vyslovila poľská premiérka Ewa Kopaczová, ktorá celé podujatie považuje za provokáciu. Podľa nemeckých médií zase Nočným vlkom v Nemecku neposkytnú miestne úrady povolenie na prejazd Berlínom.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #polícia #monitorovanie #Noční vlci