Dzurinda: S radosťou som prijal ponuku Porošenka

Mám pocit, že môžem čo-to ponúknuť Ukrajine, povedal počas víkendu v rozhovore pre ukrajinský internetový televízny kanál Hromadskoe TV slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda s tým, že s radosťou prijal ponuku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka stať sa jeho poradcom.

26.04.2015 15:51
mikuláš dzurinda, dzurinda Foto:
Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a dnes poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.
debata (405)

Slovenský expremiér a bývalý šéf diplomacie sa tak stane ďalším zahraničným poradcom ukrajinskej hlavy štátu. Prvým je gruzínsky exprezident Michail Saakašvili, ktorého v Tbilisi pre zneužitie právomoci verejného činiteľa vyhlásili za „nebezpečného zločinca“ a požiadali Kyjev o jeho vydanie a návrat do Gruzínska. Kyjev to však odmietol.

„V prvom rade chcem ponúknuť moju osobnú skúsenosť z toho, ako sme sa dostali z politickej izolácie a hospodárskej situácie,“ dešifroval Dzurinda hlavné smerovanie svojej pomoci Kyjevu. Zároveň pripomenul, že Ukrajina a Slovensko sú síce odlišné krajiny, ale aj tak majú veľa spoločného.

„Napríklad spoločné máme úsilie v oblasti reforiem,“ povedal slovenský expremiér s tým, že „v prvom rade je potrebné na Ukrajine deregulovať ceny energie a debyrokratizovať spoločnosť“.

Za dôležitý krok Dzurinda zároveň považuje decentralizáciu, ktorá je podľa jeho slov dôležitá a zároveň je „fantastickým inštrumentom, ktorý ľudí burcuje a napĺňa energiou“. Za dôležitú považuje slovenský expremiér aj „decentralizáciu moci a peňažných tokov“. V neposlednom rade, podľa jeho slov, je dôležité aj „rozpracovanie a schválenie zákonov, ktoré pomôžu prilákať zahraničných investorov“.

V súčasnosti pracujú v ukrajinskom kabinete Arsenija Jaceňuka traja cudzinci. Natalija Jaresko z USA šéfuje ministerstvu financií, ministrom hospodárskeho rozvoja a obchodu je Litovčan Ajvaras Abromavičius. Obom radí ďalší Slovák, expremiér financií v Dzurindovej vláde Ivan Mikloš.

Tretím cudzincom vo vláde Jaceňuka je Alexander Kvitašvili z Gruzínska. Riadi ministerstvo zdravotníctva. Prezident Porošenko všetkým trom ministrom udelil osobitným dekrétom ukrajinské občianstvo.

Dzurinda odbehol v Kyjeve polmaratón pod názvom Beh za Ukrajinu

Skôr ako Mikuláš Dzurinda začne oficiálne radiť prezidentovi Porošenkovi, si v nedeľu odbehol v Kyjeve polmaratón pod názvom Beh za Ukrajinu, ktorý je súčasťou projektu Reformy pre Ukrajinu. Je iniciatívou Martens Centra pre európske štúdie v Bruseli, ktorého prezidentom je práve slovenský expremiér.

Podľa ukrajinského portálu Korrespondent spolu s Dzurindom v rámci štafety bežali aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec, zástupca Európskej komisie Roman Babjak a česká europoslankyňa Dita Charanzová.

„Ide o veľmi symbolický akt, ako demonštrovať našu solidaritu a podporu s ukrajinským ľudom. Vidím veľa podobností medzi maratónom a zavádzaním reforiem. Obe disciplíny si vyžadujú čas, odvahu a tiež dobrý tím,“ povedal Dzurinda pred nedeľňajším štartom.

© Autorské práva vyhradené

405 debata chyba
Viac na túto tému: #poradca #Mikuláš Dzurinda #Ukrajina #Petro Porošenko