Vládny plán pre Váhostav môže bežať, prezident Kiska podpísal zákon

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Obchodného zákona, ktorý upravuje pravidlá reštrukturalizáciu a ktorú urýchlene prijali poslanci Smeru, aby stihol vstúpiť do platnosti aj v prípade kauzy Váhostav.

27.04.2015 14:16
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska oznamuje svoje rozhodnutie v súvislosti s novelou Obchodného zákonníka v Prezidentskom paláci.
debata (43)

„V kauze Váhostav ide o veľkú nespravodlivosť,“ vyhlásil prezident Kiska. „Ako prezident nebudem brániť dohode predstaviteľov Váhostavu, bánk a veriteľov. Zákon som dnes podpísal,“ doplnil Kiska.

„Stali sme sa svedkami niečoho, čo je pre mňa neakceptovateľné, vyhlásil Kiska. Týždeň riešila vláda a parlament situáciu nezodpovedného, možno až kriminálneho konania súkromnej firmy, ktorej sa mimoriadne darilo v obchodoch so štátom,“ uviedol prezident.

Kiska vysvetlil, že za súčasnej situácie by bolo zbytočné zákon zdržiavať. „Neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že aj keby som ho vrátil na prerokovanie, nediskutovalo by sa o nijakých zmenách a parlament by o ňom urýchlene opäť hlasoval,“ povedal.

Kiska: Zákon má viacero rizík, mal by sa dorobiť

Prezident doplnil, že napriek svojmu podpisu si uvedomuje, že zákon má viacero rizikových opatrení a preto verí, že sa poslanci k nemu ešte vrátia a doladia ho. „Som proti tomu, aby sa zákon o reštruktura­lizácii používal ako úniková cesta pre špekulantov. Využívajú ho na to, aby pri nezodpovednom podnikaní chránili svoj osobný majetok. Najbližší čas je potrebné využiť na to, aby poslanci vytvorili garancie na ochranu veriteľov pred nezodpovednými dlžníkmi,“ zdôraznil Kiska.

Podľa neho je nevyhnutné prijať také normy, ktoré by zvýšili ochranu všetkých poctivých veriteľov pred nezodpovednými dlžníkmi. „Taký zákon, ktorý by posilnil postavenie nezabezpečených veriteľov, ale aj sprísnil povinnosti a dozor súdov nad celým procesom. Zákon, ktorý by nútil schránkové firmy preukazovať, že nie sú spriaznené s dlžníkom v reštruktura­lizácii,“ poznamenal.

Politikov upozornil, že ľudia na Slovensku očakávajú, že polícia a prokuratúra riadne prešetria, čo sa vo Váhostave stalo a či nedošlo k podvodu.

Veriteľom Váhostavu sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 percent ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť peniaze z osobitného odvodu, ktorý banky zriadili pre prípad, že by sa niektorá z nich dostala do hlbokej krízy. Európska centrálna banka Slovensko upozornila, že peniaze z odvodu nesmú byť použité na iné účely.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Andrej Kiska #kauza Váhostav