Opozícia začne rokovať o kandidátovi na šéfa NKÚ

KDH chce začať rokovania s opozičnými parlamentnými stranami, chce nájsť spoločného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. „Pokúsime sa hľadať vhodného kandidáta tak, aby to nebol len kandidát kresťanských demokratov,“ povedal v pondelok predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.

27.04.2015 15:58
NKÚ, Najvyšší kontrolný úrad Foto:
Budova NKÚ
debata (9)

Rokovania chcú začať ešte tento týždeň. KDH už raz svojho kandidáta na predsedu NKÚ predložilo, bol ním prokurátor Maroš Žilinka, ktorý za vlády Ivety Radičovej pôsobil ako štátny tajomník ministerstva vnútra. KDH ho však napokon stiahlo.

„Je jedným z mien, ktoré sa spomínajú, ale neviem, či bude priechodný,“ povedal o Žilinkovi Abrhan, ktorý zároveň privítal rozhodnutie predsedu NR SR Petra Pellegriniho vypísať voľbu šéfa NKÚ. „Rozhodnutie Pellegriniho je správne a je napĺňaním ústavy o tom, aby ústavné inštitúcie pracovali tak, ako majú, v súlade so zákonom. Rozhodnutie sme privítali,“ dodal Abrhan.

Bugár: Povinnosťou opozície je navrhnúť kandidáta

Most-Híd je podľa predsedu strany Bélu Bugára ochotný rokovať, ale kandidát na predsedu musí zabezpečiť skutočnú kontrolu, teda plnenie úloh NKÚ, ktoré úrad má. Bugár je však za dohody, ktoré budú zverejnené až po ich dosiahnutí. Je teda proti výstupom o rokovaniach, aj keď sa na nich nedohodnú.

Ako v pondelok povedal Bugár, je povinnosťou opozície navrhnúť kandidáta. Povinnosťou Smeru je potom takého kandidáta zvoliť. „Ak budú odmietať, dokážu, že to je len ich hra, ako keď chceli, aby všetci opoziční poslanci hlasovali za kandidáta. To bola blbosť na entú,“ vyhlásil Bugár.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka pochybuje, že by poslanci hnutia ako s kandidátom súhlasili s Pavlom Hrušovským, ktorého tiež KDH navrhovalo. Nepredpokladá však ani, že by OĽaNO postavilo vlastného kandidáta.

„Zo strany Smeru môže ísť o politický obchod. Teraz krátko pred voľbami zvolia predsedu NKÚ, pričom možno by im vyhovoval kandidát KDH, určite nie OĽaNO,“ povedal Vašečka.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini v nedeľu oznámil, že vypísal voľby na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na 19. mája. Strana Smer na tento post nikoho nenavrhne. „Všetci tí, ktorí majú záujem predložiť kandidáta na túto pozíciu, tak môžu urobiť do 6. mája do 16:00,“ uviedol Pellegrini v nedeľu v RTVS.

Ako pokračoval, „rešpektujeme právo opozície navrhnúť kandidáta, pevne verím, že 7. mája ráno budeme môcť oznámiť, kto sa o tento post uchádza a budú sa môcť začať rokovania o podpore niekoho z nich.“

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #KDH #opozícia #voľba