Súdna rada: Treba preťať gordický uzol finančného zabezpečenia justície

Minister spravodlivosti Tomáš Borec by mal podľa člena Súdnej rady SR Petra Straku zvážiť odstúpenie z funkcie. Justícia podľa Straku padá do kolien, je materiálne poddimenzovaná a minister by mal niesť politickú zodpovednosť.

27.04.2015 17:22
debata (7)

Straka to uviedol v pondelok na rokovaní rady, ktorá sa zaoberala revíznou správou o situácii na Okresnom súde Košice II . Tento súd sídli v jednej budove spolu s ďalšími tromi súdmi. V budove, ktorá bola určená pre 300 ľudí, je v súčasnosti približne 580 zamestnancov. Je personálne poddimenzovaný a enormne zaťažený, tak ako mnoho ďalších súdov.

Súdna rada preto žiada ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby urýchlene uvoľnil finančné prostriedky na riešenie priestorovej a materiálnej situácie Okresného súdu Košice II. V prípade tohto súdu by sa mal podľa súdnej rady zvýšiť počet sudcov na 38 a zvýšiť by sa mal aj počet odborného administratívneho personálu.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková konštatovala, že aj na dnešnom rokovaní sa ukázalo, že „treba preťať gordický uzol finančného zabezpečenia justície“. Aj tohtoročné navŕšenie rozpočtu justície je sanovanie restov z minulosti, konštatovala. Aká je skutočná situácia na súdoch by mala rada vedieť po dopracovaní analýzy, na ktorej pracujú. Na margo výzvy na odstúpenie ministra uviedla, že P. Straka hovoril sám za seba a nie za súdnu radu.

Súdna rada sa zároveň zaoberala návrhom Koncepcie modernizácie a stabilizácie súdnictva z dielne rezortu spravodlivosti. Rada žiada v tejto súvislosti od ministerstva, aby sa prijala legislatívna úprava, ktorá jej umožní spolurozhodovať o počte miest sudcov na jednotlivých súdoch. Vzhľadom na nedostatočné finančné prostriedky v justícii rada navrhuje prijatie opatrení na zníženie finančných prostriedkov na advokátov ex offo. Chcú tiež, aby sa posúdil inštitút odňatia majetkového prospechu získaného z neprijateľných zmluvných podmienok a takto získané prostriedky by išli na justíciu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #minister spravodlivosti #Súdna rada #Tomáš Borec