S etickým kódexom sa sudcovia neponáhľajú

Do tvorby etického kódexu sa im veľmi nechce. Dva pokusy vypracovať pravidlá správania pre sudcov, ktorých súčasťou by mali byť aj postihy za ich porušenie, vlani stroskotali, tretí má prísť na rad na jeseň.

28.04.2015 14:00
debata (6)
Súdnej rade boli doteraz predložené dva návrhy... Foto: SITA/AP, Robert Tappert
Súdna rada, rokovanie Súdnej rade boli doteraz predložené dva návrhy etického kódexu sudcov. Snímka je z jej zasadnutia koncom marca.

Ak ani ten nebude úspešný, pravdepodobne sa nič nestane, pretože rezort spravodlivosti s jeho vypracovaním počíta až do roku 2020. Odborníci hovoria, že kódex pre sudcov je dôležitý a na jeho absenciu nás upozornila aj skupina štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO).

Nehovoriac o tom, že v Ústave SR je už osem mesiacov zakotvené, že Súdna rada vydáva zásady sudcovskej etiky.

Práve Súdna rada včera rokovala o Koncepcii modernizácie a stabilizácie súdnictva, ktorú pripravilo ministerstvo spravodlivosti, a počíta v nej s etickým kódexom až o päť rokov. Hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová to vysvetlila tým, že predložená koncepcia bola pripravená dávnejšie, „takže obsahuje aj úlohy, ktoré už boli priebežne realizované“. Dodala, že po zozbieraní pripomienok bude rezort koncepciu aktualizovať.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec pokladá vytvorenie etického kódexu za vec sudcov. Donevová hovorí, že podľa schváleného plánu práce Súdnej rady na tento rok je prerokovanie Zásad sudcovskej etiky naplánované na jún.

Podľa členky Súdnej rady Eleny Berthotyovej to však dovtedy nestihnú. K obidvom doterajším neúspešným návrhom mali poslať pripomienky sudcovské rady zo 62 všeobecných súdov. Doteraz ich poslali len niektoré súdy. „Čakáme na návrhy a pripomienky sudcovských rád. Kódex by sme chceli mať vypracovaný na jeseň,“ uviedla Berthotyová.

Súdnej rade boli doteraz predložené dva návrhy etického kódexu sudcov. Prvý predstavili sudcovia začiatkom roka 2014, ten však vyvolal veľkú vlnu kritiky. Druhý pokus koncom minulého roku tiež nedopadol úspešne. Pripravilo ho Združenie sudcov Slovenska a obsahoval len všeobecné zásady o tom, že sudca má byť pracovitý, múdry či odvážny. Kódex ani v prepracovanej podobe nepočítal so žiadnymi postihmi za prehrešky proti etike.

Ďalší návrh posunulo rade Združenie za Otvorenú justíciu, o ňom však ešte nerokovala. Tento kódex predpokladá, že za bezprostrednú kontrolu jeho dodržiavania sudcami bude zodpovedná Súdna rada, ktorá zriadi etickú komisiu. Tá by nemala mať právomoc postihovať sudcov, ale upozorňovať na ich zlyhanie v oblasti dodržiavania etických princípov. Komisia by mala mať právo podávať za porušenie kódexu podnety na disciplinárne stíhanie sudcov.

Odborníci upozorňujú, že kódex pre sudcov by mal byť vypracovaný čo najskôr. Mal by dať nielen sudcom, ale aj verejnosti jasné pravidlá, ako sa má sudca správať na pojednávaní, ku svojim kolegom či k stránkam súdneho sporu. Tiež aké majú byť kladené požiadavky na jeho konanie aj mimo súdnej siene, či kde sú hranice slobody jeho prejavu.

Advokátka Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje s mimovládnou organizáciou Via Iuris, a tejto tematike sa venuje dlhodobo, si myslí, že ak viac ako dve tretiny občanov nedôverujú súdnictvu, zásady správania sudcov by mali byť upravené v podrobnejších etických pravidlách. „Sme krajinou, kde je podceňovaný význam sudcovskej etiky. Je úplne ignorovaný fakt, samozrejmý v zahraničí, že pozornosť venovaná etike má priamy vplyv na mieru dôvery verejnosti," upozorňuje.

Podľa Čaputovej vo vyspelých demokraciách práve pokles dôvery v súdnictvo býva pre sudcov dôvodom na zvýšenie nárokov na vlastné správanie. Tým zároveň vyvažujú veľkú mieru nezávislosti, ktorá im bola poskytnutá. Naopak, v krajinách, kde je dôvera v súdnictvo nízka, býva význam sudcovskej etiky podceňovaný. Dôvera verejnosti je pritom podľa zahraničných kódexov považovaná za základný kameň skutočnej sudcovskej nezávislosti, myslí si Čaputová.

V Justičnej akadémii v Pezinku sa bude 11. a 12. mája konať medzinárodná konferencia o sudcovskej etike. Zúčastniť na nej by sa mala vrchná štátna zástupkyňa z Česka Lenka Bradáčová. Tá je mediálne známa svojím nekompromisným postojom „padni komu padni“.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #imunita sudcov #etický kódex #previerky sudcov #platy sudcov