ZMOS: Združeniu sa darí plniť úlohy, ktoré si stanovilo

Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa podarilo za posledný rok splniť väčšinu úloh, ktoré si delegáti stanovili na vlaňajšom 25. sneme, uviedol predseda združenia Jozef Dvonč na sneme v bratislavskej Inchebe.

28.04.2015 16:31
zmos, snem Foto: ,
debata

„Úlohy sa nám podarilo splniť vďaka našim členom, ich prístupu, námetom, pripomienkam, stanoviskám,“ poznamenal v príhovore. Predseda ocenil takisto partnerský dialóg s najvyššími štátnymi orgánmi, vládou ako aj s premiérom Robertom Ficom.

Aby však boli ciele splnené, musel ZMOS hľadať aj viaceré kompromisné riešenia, pričom ich výsledky neboli vždy také, aké členovia očakávali. Ako Dvonč zdôraznil, doba je náročná, no aj napriek tomu skonštatoval, že v danej situácii, s prihliadnutím na ekonomickú a spoločensko-politickú situáciu, vyrokovali a dosiahli pre samosprávy nielen možné maximum.

Pri mnohých však ZMOS dostal prísľub úplného naplnenia požiadaviek miest a obcí.

Ako Jozef Dvonč v príhovore spomenul, hlavnou témou v roku 2014 bola najmä konsolidácia rozpočtového hospodárenia miest a obcí. Zhodnotil však aj sociálnu oblasť ako jednu z jeho priorít.

„Chceme vytvoriť priestor na zodpovednú diskusiu o úprave pôsobností medzi mestami, obcami a vyššími územnými celkami, prípadne štátom, o podmienkach, ktoré musia pri výkone sociálnych služieb v originálnej pôsobnosti plniť a ktoré môžu občanom vo svojich zariadeniach poskytnúť,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Dotkol sa i regionálneho školstva či legislatívnej oblasti, napríklad zákona o odpadoch, o verejnom obstarávaní či infozákona.

Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho samospráva za 25 rokov preukázala životaschopnosť, určite má však aj svoje chyby, no jednoznačne ukázala svoju opodstatnenosť. Národná rada SR vníma ZMOS ako riadneho partnera legislatívneho procesu. „Chcem vás ubezpečiť, že dvere v parlamente máte vždy otvorené,“ poznamenal vo svojom príhovore.

Ako dodal, podporuje myšlienku aktívneho partnerského dialógu. So samosprávami je pripravený riešiť napríklad problém čerpania eurofondov v prípade Bratislavského kraja, čo nemá podľa neho logiku, či hľadať vyváženejšie riešenia v prípade školského zákona.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #snem