Kiska: Zákon o verejnom obstarávaní je právne bludisko

Zákon o verejnom obstarávaní je podľa prezidenta Andreja Kisku právnym bludiskom, v ktorom sa väčšina poctivých stráca a menšina nepoctivých ho naďalej využíva.

28.04.2015 17:28
prezident, andrej kiska, zmos Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas 26. snemu Združenia miest a obcí Slovenska.
debata (32)

Povedal to dnes na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v bratislavskej Inchebe. Obstarávania sa v posledných rokoch podľa neho predlžujú a počet súťažiacich firiem klesá.

Opakovane zaznieva veta, že verejné obstarávanie je nastavené tak, akoby sa predpokladalo, že všetci sú zlodeji, komplikuje život slušným a špekulanti si svoju cestičku nájdu vždy, pripomenul.

„Obstarávanie nemá byť súborom administratívnych pascí a kontrol s cieľom nachytať obstarávateľa, no má byť nástrojom, ako zlepšiť služby štátu a samospráv pre našich občanov,“ povedala hlava štátu s tým, že to nie je bojové pole pre firmy.

„Dostali sme sa do začarovaného kruhu, preto je najvyšší čas, aby sme sa pohli z miesta aj v rámci politických diskusií,“ priblížil.

Originálne kompetencie v oblasti školstva sú podľa Kisku jednými z najdôležitejších, ktoré samospráva vykonáva, pričom téma vzdelávania je jedna z najzávažnejších, ktorým čelíme. Problém treba začať riešiť už na základných školách, pripomenul.

„Práve kvalitné vzdelávanie na základných školách, bez ohľadu na región, by malo vytvárať dobrú štartovaciu čiaru a šancu detí na kvalitný život.

V chudobných obciach, kde žijú Rómovia, je nutné myslieť na to, aby štartovacia čiara pre deti, ktoré do základných škôl nastupujú, bola pre všetky deti rovnaká,“ povedal vo svojej reči. Treba však podporiť i predškolskú prípravu, pretože jej dopad na budúcnosť týchto detí je závažný. Nie všetky deti majú podľa neho rovnaký talent, no každé dieťa by malo mať rovnakú šancu ho rozvíjať.

Prezident Andrej Kiska je pripravený vždy podporiť snahy a dobré nápady samospráv. „Dobrá komunálna politika je cesta, ako povzbudiť a udržať záujem ľudí o veci verejné, nadchnúť ich pre správnu vec a to sa dá len vtedy, keď vidia, že sa obec mení k lepšiemu,“ poznamenal na záver.

Podľa hlavy štátu je množstvo tém, kde sa žiada širšia spoločenská diskusia a zmena zo strany štátu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #snem #Andrej Kiska