Žena nebude stíhaná za vraždu, uplynula premlčacia lehota

Najskôr ju sudkyňa odsúdila za vraždu druha, v utorok tá istá sudkyňa zastavila voči Eve Poldaufovej (47) trestné stíhanie. Dôvod? Skutok je už premlčaný.

28.04.2015 19:30
debata (20)

Ešte stále obžalovaná odchádzala včera Poldaufová z Okresného súdu v Trenčíne bez slov, novinárom však dala písomné stanovisko, v ktorom predchádzajúce konanie súdu označila za justičný omyl. Verdikt ešte nie je právoplatný, obe strany sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote. Podľa právnika ide o špecifický a ojedinelý prípad.

Vražda sa stala v roku 1998 a Evu Poldaufovú z tohto trestného činu obvinili v roku 2011. Na lavici obžalovaných sa ocitla o rok neskôr. Okresný súd jej vymeral trest 10 rokov v druhej nápravnovýchovnej skupine a krajský súd tento rozsudok potvrdil.

Ani jeden sa však nezaoberal otázkou premlčacej lehoty. Prípad sa neskôr dostal na Najvyšší súd a ten rozhodnutia trenčianskych súdov zrušil. Vec vrátil okresnému súdu, aby ju prerokoval a znova rozhodol, tentoraz aj s ohľadom na premlčaciu lehotu.

„Okresný súd v Trenčíne trestné stíhanie obžalovanej zastavil, pretože z dôvodu premlčania je trestné stíhanie neprípustné. Súd musel vychádzať z trestného zákona účinného v čase spáchania vraždy a podľa neho sa na takýto skutok vzťahovala 10-ročná premlčacia lehota,“ povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Prokuratúra pôvodne podala obžalobu za vraždu pre majetkový prospech. Pri tomto trestnom čine bola premlčacia lehota 20 rokov. Okresný súd však tento čin prekvalifikoval na vraždu bez majetkového prospechu, kde bola premlčacia lehota 10 rokov.

Ak by Poldaufovú obvinili ešte v roku 2008, vražda by nemohla byť premlčaná. Odvtedy sa však trestný zákon zmenil, podľa novej legislatívy je pri vražde premlčacia lehota 30 rokov.

„Súd konal nezákonne, hrubo porušil zákon, keď pokračoval v konaní viac ako tri roky po premlčaní. S takým rozhodovaním sa tu skutočne nikdy nepodarí nastoliť materiálny právny štát,“ povedal obhajca obžalovanej Ján Drgonec.

Eva Poldaufová sa k vražde nikdy nepriznala. Včera sa pre médiá nechcela vyjadriť údajne preto, že jej to zdravotný stav nedovoľuje. V písomnom stanovisku sa však sťažuje na Okresný aj Krajský súd v Trenčíne, že pri svojom rozhodovaní nebrali do úvahy premlčaciu lehotu, a tak sa podľa nej dopustili justičného omylu. To spôsobilo jej „40-mesačný pobyt vo väzení, odňatie materských práv voči päťročnej dcére a neopísateľnú psychickú traumu“.

Zároveň považovala za potrebné ospravedlniť sa aj súčasnému ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi. „Patrí sa mi ospravedlniť Jánovi Počiatkovi a jeho rodine za neustále atakovanie a medializáciu v spojitosti s mojím prípadom, pričom on spravil len to, že má manželku, ktorá je dcérou môjho exmanžela,“ napísala Eva Poldaufová.

Podľa právnika Jaroslava Ivora, bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov, nemožno po takomto súdnom rozhodnutí vylúčiť, že aj ďalší kriminálnici sa budú domáhať oslobodenia a tento precedens budú chcieť využiť na otvorenie svojich prípadov.

„Domnievam sa však, že nehrozí situácia, že by sa mali dostať hromadne z väzenia kriminálne živly, trenčiansky prípad je ojedinelý a špecifický. Nemožno u nás robiť závery, že by to bol precedens pre všetkých odsúdených, každý prípad je individuálny,“ zdôraznil Ivor.

Eva Poldaufová mala podľa obžaloby svojho druha Ladislava Cícera zavraždiť koncom júna 1998 v jeho rodinnom dome v Trenčíne výstrelom z revolveru do hlavy počas spánku. Potom mala požiadať mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho z Bratislavy, aby jej pomohol odpratať mŕtvolu. Ten touto úlohou mal poveriť šéfa dubnickej mafie Jozefa Kucmerku zvaného Ošo.

On spolu so svojimi komplicmi podľa obžaloby naložili mŕtvolu do auta zakopali do vopred pripraveného hrobu v Malých Nosiciach pri Púchove. Začiatkom júla 1998 Poldaufová nahlásila polícii nezvestnosť svojho druha.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #súd #vražda #omyl #premlčanie