Súd rozhodne, či vylúči správkyňu Váhostavu

Drobní veritelia Váhostavu sa snažia o vylúčenie 25-ročnej správkyne Petry Gábrišovej z reštrukturalizácie stavebnej firmy. Obrátili sa už na Okresný súd Bratislava I. Ak im súd vyhovie, ozdravovanie Váhostavu bude trvať dlhšie.

29.04.2015 13:00
debata (4)

Zástupca drobných živnostníkov Milan Blaho potvrdil, že list, kde upozorňujú na zaujatosť správkyne, poslali okrem okresného súdu aj na ministerstvo spravodlivosti a prokuratúru. „Chceme preukázať zaujatosť správkyne. A tým pádom by musela byť vymenená a celý proces konania správkyne by musel začať nanovo,“ reagoval Blaha. Živnostníci si od nového konania sľubujú vyjednanie lepších podmienok na vymáhanie svojich pohľadávok voči Váhostavu.

Súd má na rozhodnutie o vylúčení správkyne len jeden deň. Podanie od živnostníkov dostal včera. Vo štvrtok bude totiž zasadať veriteľská schôdza, ktorá ukončí reštrukturalizáciu schválením ozdravného plánu. Súd bude najprv skúmať, či o vylúčenie žiada oprávnená osoba, čo je buď člen veriteľského výboru, alebo zabezpečený veriteľ teda banka. „Súd bude v prvom kroku skúmať, či podanie spĺňa všetky náležitosti riadne a včas podaného návrhu. Následne bude rozhodovať vo veci samej,“ reagovala včera sudkyňa Katarína Bartalská, ktorá má Váhostav v agende.

Právnička Nikoleta Gallová z právnickej kancelárie Dedák upozornila, že správcu môže vylúčiť súd z dôvodov zaujatosti. „Ak správcovi počas reštrukturalizácie bráni vo výkone funkcie zákonná prekážka, súd uznesením odvolá doterajšieho správcu a ustanoví nového správcu odporučeného veriteľským výborom, ak sa má zato, že reštrukturalizácia môže splniť svoj účel.“ dodala Gallová, ktorá sa zaoberá konkurzmi a reštrukturali­záciou.

Podľa novely zákona, ktorú schválil pred pár dňami parlament a mala byť účinná už dnes, by sa Gábrišová mohla vzdať aj sama. Vtedy by až do stanovenia nového správcu bol ozdravný proces odložený. Generálny riaditeľ stavebnej firmy Marián Moravčík pritom pred pár dňami vyhlásil, že ak sa predĺži reštrukturalizácia Váhostavu, firma nevydrží viac ako dva mesiace.

Tomáš Halán, hovorca firmy Váhostav, o podaní na vylúčenie Gábrišovej nič nevie. „My sa týmto nezaoberáme. Váhostav sa zaoberá výstavbou a nadchádzajúcou schôdzou veriteľov.“ povedal Halán.

Gábrišovú ako správkyňu vymenoval manažment Váhostavu ešte vlani. Časť zo 706 veriteľov jej neverí. Podľa medializovaných informácií má byť správkyňa cez niekoľko osôb a právnických firiem prepojená na jedného z veriteľov Váhostavu. Ten má sedieť aj vo veriteľskom výbore. Advokátka prepojenia odmieta.

Ozdravný plán je záverečným a najdôležitejším krokom v reštruktura­lizačnom konaní. Je to listina, ktorá upravuje vznik, zmenu a zánik záväzkov. Veritelia majú o nej hlasovať na schôdzi 30. apríla. Ak ju schvália, do 15 dní ju musí potvrdiť súd.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav #kauza Váhostav #Petra Gabrišová