Novým predsedom ZMOS-u je starosta Štrby Michal Sýkora

Novým predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je starosta obce Štrba Michal Sýkora. Zvolili si ho delegáti 26. snemu združenia v bratislavskej Inchebe.

29.04.2015 11:04
Starosta Štrby Michal Sýkora Foto:
Michal Sýkora.
debata (2)

Sýkora bude predsedom štyri roky, vo funkcii vystrieda primátora Nitry Jozefa Dvonča. O post šéfa ZMOS sa okrem Sýkoru uchádzal i starosta obce Píla Radovan Mičunek. Kandidátov na predsedu navrhli regionálne združenia, 25 z nich navrhlo Sýkoru, dve podporili kandidatúru Mičuneka.

Michala Sýkoru na sneme v tajnom hlasovaní zvolilo 69,5 percenta delegátov, jeho protikandidáta Radovana Mičuneka 29,5 percenta. Jedno percento hlasov bolo neplatné. „Som presvedčený, že sa nám bude spolupráca dariť. Zároveň som rád, že sa postupne otvárajú veci, na ktoré poukazujeme a je ich treba doriešiť,“ povedal novozvolený predseda ZMOS. Delegátov vyzval k dôvere a pozitivizmu. „Keby som nebol pozitívne naladený, o túto funkciu by som sa neuchádzal,“ poznamenal. Nový predseda verí, že sa im bude dariť, že budú vecne riešiť problémy, budú čitateľní a že svojimi argumentmi dokážu presvedčiť partnera o svojej pravde.

Michal Sýkora sa narodil 5. apríla 1953 v Štrbe. Starostom obce je od roku 1990. Pôsobil však aj v rôznych orgánoch a komisiách Národnej rady SR, vlády či rezortu vnútra v súvislosti s reformou verejnej správy na Slovensku. Od roku 1991 do 2011 bol členom rady vlády SR pre verejnú správu a dodnes je poslancom Prešovského samosprávneho kra­ja.

Patrí medzi zakladajúcich členov ZMOS. V rokoch 1991 až 1993 bol jeho podpredsedom, od 1993 do 2011 predsedom. Dodnes bol prvým podpredsedom združenia. Od roku 1990 do 2001 bol predsedom Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí, od roku 2005 dodnes je jeho podpredsedom. Toto združenie je jedným zo 60 regionálnych na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #Michal Sýkora