Slovensko bude počítať igelitky, ktoré ľudia minú

Poletujú po uliciach, znečisťujú životné prostredie a trvá takmer 500 rokov, kým sa v prírode rozložia. Priemerný Európan spotrebuje ročne 200 plastových tašiek, takmer všetky skončia okamžite ako odpad. Európska únia zavádza novú smernicu, ktorá má znížiť ich spotrebu.

29.04.2015 14:00
igelitky, plastové tašky, nákup, kupovanie,... Foto:
Obchodné reťazce zákazníkom namiesto igelitiek ponúkajú viaceré alternatívy.
debata (11)

Členským štátom dáva dve možnosti – buď pristúpia k radikálnemu zníženiu ich počtu, alebo ich v predajniach spoplatnia. Plastové tašky majú už na Slovensku spoplatnené všetky veľké obchodné reťazce, i keď naša legislatíva to zatiaľ neupravuje.

„Rezort už pred časom odporučil v záujme zníženia množstva odpadu z plastových tašiek spoplatniť ich, k čomu obchodné reťazce aj pristúpili. Množstvo vydaných respektíve predaných plastových tašiek tak významne pokleslo,“ uviedol Maroš Stano z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia. O aké zníženie ide, spresniť nevedel, pretože takúto štatistiku nevedú. „Významný pokles deklarovali samotné obchodné siete,“ spresnil. V čase, keď obchody dávali igelitky zadarmo, jeden Slovák ročne podľa štatistík EÚ spotreboval 466 kusov týchto tašiek.

Denník Pravda oslovil štyri najväčšie obchodné reťazce a pýtal sa ich, či spoplatnenie tašiek malo vplyv na ich spotrebu. „Igelitové tašky sme v júni 2013 spoplatnili. Rok po tom naši zákazníci znížili spotrebu igelitových tašiek takmer o 75 percent, čo považujeme za veľký úspech,“ uviedol Tomáš Ferenčák, koordinátor komunikácie spoločnosti Tesco Stores SR. Zástupcovia dvoch ďalších reťazcov, ktoré odpoveď poskytli, tvrdia, že plastové tašky predávajú už od svojho vstupu na slovenský trh. Preto porovnať spotrebu pred a po zavedení poplatku nevedia. Štatistiky o aktuálnom predaji tašiek však denník Pravda od nich nezískal. Tvrdia, že ide o dôverné informácie.

Zaujímavosti o plastových taškách

  • V EÚ sa každoročne spotrebuje 100 miliárd igelitiek, pričom populáciu tvorí 508 miliónov ľudí
  • Na každého Európana priemerne ročne pripadá 200 igelitiek
  • 89 % tašiek sa pritom použije len raz a následne putuje do smetí
  • Ľahké plastové tašky sa v prírode rozkladajú 500 rokov
  • Dánsko a Fínsko majú priemernú ročnú spotrebu igelitových tašiek štyri kusy na obyvateľa
  • Poľsko a Portugalsko priemerne za rok spotrebujú približne 400 kusov tašiek na obyvateľa
  • Slovensko aktuálnymi štatistickými údajmi o spotrebe na obyvateľa nedisponuje

ZDROJ: europarl.europa.eu

Okrem spoplatnenia tašiek by mohlo Slovensko pristúpiť aj k obmedzeniu ročnej spotreby priemerne na 90 kusov na osobu do roku 2019 a nie viac ako 40 kusov do roku 2025. Ako by mali štáty toto dosiahnuť, smernica neupravuje. Rezort životného prostredia, zdá sa, o tejto možnosti neuvažuje. Ide o tašky s hrúbkou 15 až 50 mikrónov, ktoré sú najčastejšie pri pokladnicach a stoja pár centov.

Obchodné reťazce pripomínajú, že zákazníkom namiesto igelitiek ponúkajú viaceré alternatívy. Medzi nimi papierové tašky, jutové tašky s doživotnou zárukou i skladacie prepravky. „Niektorí naši členovia tiež motivujú svojich zákazníkov znižovať spotrebu igelitových tašiek udeľovaním bonusových bodov v rámci svojich zákazníckych systémov,“ povedala Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá na Slovensku združuje viaceré maloobchody a veľkoobchody. Problémom však je, že ceny týchto výrobkov sú vyššie. Preto zákazníci radšej siahnu po tradičných igelitkách.

Ochranárka a občianska aktivistka Katarína Šimončičová, ktorá používa plátenné tašky, by na Slovensku uvítala aj prísnejšie opatrenia. „Mali by sme maximálne znížiť počet plastových tašiek. Lietajú nám kade-tade, zachytávajú sa na stromoch, špinia a znečisťujú životné prostredie,“ mieni ochranárka. Podľa nej často na rozviate igelitky doplatia kríky a stromy výrubom. „To už je extrém, ktorý nemá obdobu v inom štáte,“ upozorňuje. V našich obchodoch podobne ako v niektorých európskych krajinách by mali byť podľa nej výrobky balené v papieri či v papierových vrecúškach. „Vo Francúzku mi raz zabalili blúzku tak nádherne do papiera, že som zvažovala, že si kúpim ďalšiu len kvôli baleniu. Bola by som rada, keby sa to zaviedlo aj u nás, a zároveň by to bola prestíž predajní,“ priblížila.

Europoslanci smernicu schválili v utorok. Do platnosti vstúpi až vtedy, keď ju odsúhlasí Rada EÚ. Potom ju budú musieť členské štáty zapracovať do svojich zákonov. Do slovenskej legislatívy by sa mala podľa rezortu životného prostredia preniesť do 18 mesiacov.

Smernica rieši aj chýbajúce štatistiky o ročnej spotrebe ľahkých plastových tašiek v členských štátoch EÚ. Po jej prijatí by mali krajiny každoročne vypracovať správu, ktorá by tieto čísla obsahovala. Prísne opatrenia sa netýkajú mikroténových vrecúšok, do ktorých si ľudia balia pečivo, ovocie či zeleninu. Tie plnia hygienické účely a členské štáty ich môžu zo spoplatnenia či zníženia spotreby zatiaľ vynechať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #znečistenie #odpad #legislatíva #igelitky