Slovensko kúpi americké vrtuľníky Black Hawk za 261 miliónov dolárov

Slovensko kúpi pre armádu deväť amerických viacúčelových vrtuľníkov Black Hawk za 261 miliónov dolárov, ktoré bude postupne splácať. Informoval o tom minister obrany Martin Glváč.

29.04.2015 15:00 , aktualizované: 17:12
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč (vľavo), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Milan Maxim (v strede) a veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba počas tlačovej konferencie.
debata (288)

Kontrakt zahŕňa aj súvisiaci výcvik pozemného personálu a servis samotných strojov, ktoré vyrába firma Sikorsky Aircraft Corporation.

„Ide o najväčší modernizačný projekt armády. Nie je transparentnejší proces nákupu ako tento, vrtuľníky kupujeme cez americkú vládu, v cene za akú ich nakupuje americká armáda,“ uviedol Glváč. Dodal, že prvý vrtuľník Black Hawk by malo Slovensko dostať budúci rok.

Armáda chce vrtuľníky využívať najmä na civilné účely, ako napríklad prevoz materiálu, ľudí, či hasenie požiarov.

Veľvyslanec Sedgwick: Je to historická transakcia

Nákup amerických vrtuľníkov je ďalším krokom Slovenska v rámci odklonu od ruskej vojenskej techniky. Vrtuľníky Black Hawk nahradia vo výzbroji armády súčasné vrtuľníky Mi-17 ruskej výroby, ktorým končí životnosť.

Podľa Glváča Slovensko plánuje spolu s americkým výrobcom vrtuľníkov zriadiť na Slovensku výcvikové centrum pilotov vrtuľníkov, kde by sa mohli školiť aj zahraniční piloti.

Americký veľvyslanec Theodore Sedgwick považuje nákup amerických vrtuľníkov za historickú transakciu pri generačnej obmene slovenskej armády, ktorá zlepší jej interoperabilitu s krajinami NATO. Zároveň sa podľa jeho slov posilní strategické partnerstvo medzi SR a USA a Slovensko získa nové príležitosti na výcvik a logistickú podporu iných krajín v regióne.

Slovensko čaká súťaž aj na nákup radarov

Prvý vrtuľník by mal na Slovensko doraziť v roku 2016, ďalších osem príde postupne do roka 2019. Sumu 261 miliónov dolárov bude Slovensko splácať do roka 2024, pričom najväčší objem splátok približne v hodnote tretiny kontraktu sa splatí v prvých dvoch rokoch, teda v roku 2015 a 2016. Od roku 2020 by mali byť splátky v minimálnej výške. Už v auguste 2015 by mali do USA vyraziť na výcvik prvé dve posádky zo Slovenska, teda štyria piloti a osem ľudí pozemného personálu.

Minister obrany Glváč chce ďalej pokračovať v modernizácii ozbrojených síl, zamerať sa chce na pozemné vojsko. Najbližšie čaká Slovensko súťaž na nákup radarov. „Budem sa tešiť na najnižšiu cenu, ktorá vzíde z verejnej súťaže,“ konštatoval Glváč.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #vrtuľníky #Martin Glváč #Black Hawk