Pre hospodárstvo má Smer dočasné riešenie

Smer zatiaľ nenašiel vhodného kandidáta, ktorý by prebral vedenie hospodárskeho rezortu. Premiér Robert Fico preto prišiel s dočasným riešením. Vedením ministerstva poverí jedného z podpredsedov vlády.

29.04.2015 16:15 , aktualizované: 18:49
Ľubomír Vážny Foto: ,
Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny je jedným z adeptov, ktorí môžu nahradiť Pavla Pavlisa na čele ministerstve hospodárstva.
debata (16)

Podľa informácií Pravdy hľadanie nového ministra nebolo jedinou možnosťou. Vedenie strany uvažovalo aj o tom, že by hospodárstvo spojilo s financiami. Nakoniec túto úvahu zamietli.

Premiér vo štvrtok pošle prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na odvolanie Pavla Pavlisa z funkcie šéfa hospodárstva a poverenie na menovanie jeho nástupcu. Tým by mal byť buď minister financií Peter Kažimír, alebo podpredseda vlády zodpovedný za investície Ľubomír Vážny. Smer si tak chce vytvoriť priestor na to, aby mohol neskôr ponúknuť prezidentovi nové meno na túto funkciu.

„Buď to bude podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, alebo podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny,“ informoval včera Fico. Kažimír, ktorý má v súčasnosti na krku tvorbu rozpočtu na budúci volebný rok, sa k tomu včera po rokovaní vlády nechcel vyjadrovať. Odkázal, že zloženie kabinetu je v kompetencii premiéra a následne prezidenta.

Vo vedení vládnej strany sa podľa informácií Pravdy diskutovalo aj o návrhu zlúčiť ministerstvá hospodárstva a financií. Takýto zámer neprijali. Ako sa Pravda dozvedela, Smer by mal rezort hospodárstva ponechať ako možnú ponuku pre budúceho koaličného partnera po parlamentných voľbách v roku 2016.

Martin Filko z Inštitútu pre finančnú politiku, ktorý je analytickým centrom rezortu financií, možnosť priradenia agendy rezortu hospodárstva k financiám nechcel komentovať. O tom, že by sa ministerstvo hospodárstva zrušilo a prešlo pod financie, sa podľa ekonóma Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu SAV hovorilo už dávnejšie. Či by to bolo dobré, nechcel špekulovať. „Treba preskúmať celé portfólio tohto rezortu, jeho agendu a z toho sa ukáže, či a ako sa to dá zvládnuť,“ reagoval Baláž.

Podľa Vladimíra Mariaka, riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky, je ťažké povedať, či by na zvládnutie agendy rezortu hospodárstva stačilo ministerstvo financií. „Za predpokladu, že na ministerstve hospodárstva zostanú ostatní pracovníci, chod ministerstva by prechodom pod financie nemal byť ohrozený,“ myslí si Mariak. Zrušenie ministerstva hospodárstva by podľa neho prinieslo pozitíva „možno v oblasti financií, teda, že náklady na chod oboch ministerstiev poklesnú“. Na druhej strane ako negatívum vníma, že by rezortu financií pribudli povinnosti. „Doteraz to bolo oddelené a oddelené by to malo zostať,“ dodal.

Návrh na zrušenie ministerstva nie je novinkou vo Ficovej vláde. V roku 2010 počas jeho prvej vlády zaniklo ministerstvo regionálneho rozvoja a výstavby. Jeho agenda prešla pod viaceré ministerstvá.

Problémy s hľadaním náhradníka za Pavla Pavlisa má Smer od 21. apríla, keď ten odstúpil po rozhovore s premiérom. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra. Pavlis bol vo funkcii ministra tristo dní a nastúpil po Tomášovi Malatinskom, ktorého dal premiér vymeniť vlani v júli.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #ministerstvo hospodárstva