Piatok zatienia mraky, slnko sa ukáže v nedeľu

Počasie, ktoré nás čaká počas prvomájového víkendu, nebude síce na krátke rukávy a bermudy, ale bude dostatočne príjemné na prechádzku do prírody alebo prácu v záhrade. Treba sa však pripraviť na občasné prehánky.

30.04.2015 15:00
počasie, vietor, konáre, strom Foto: ,
Prudké nárazy vetra polámali v utorok konáre stromov v uliciach Bratislavy.
debata

Stará ľudová múdrosť hovorí, že májový dáždik polia hnojí. Ak je to pravda, tak budeme mať polia pohnojené hneď na začiatku mesiaca. Prvý máj sa začne na západnom Slovensku zamračenou oblohou, občasným dažďom alebo prehánkami. A vôbec nás nepoteší vietor, ktorý bude fúkať od západu v nárazoch okolo 50 kilometrov za hodinu.

„Na východ Slovenska prídu v piatok zrážky až v podvečerných hodinách, ak vôbec prídu. Napriek tomu bude denná teplota vcelku príťažlivá, zväčša 15 až 20 stupňov, na severozápade krajiny to bude trochu chladnejšie, okolo 13 stupňov, teda Orava, Kysuce, ale aj Liptov budú mať trošku chladnejší začiatok mája,“ vraví meteorologička Miriam Jarošová.

V sobotu to vyzerá na zlepšovanie počasia. Dopoludnia bude síce ešte veľa oblakov, ktoré na mnohých miestach prinesú dážď či dokonca búrky, ale na dennej teplote sa to neprejaví, tá by sa mala pohybovať od 15 do 21 stupňov. Popoludní začne oblačnosti a zrážok ubúdať, rozfúka sa však západný až severozápadný vietor, ktorý bude v nárazoch ešte silnejší ako v piatok, dosiahne silu až 65 kilometrov za hodinu.

Ale koniec dobrý, všetko dobré. Záverečný deň víkendu, nedeľa, by mala byť slnečná, len na západnom Slovensku v popoludňajších hodinách bude zväčšená oblačnosť. Teplota vzduchu zostane bez podstatnej zmeny, od 15 do 21 stupňov.

Veterné počasie posledných dní súvisí podľa Miriam Jarošovej s postupom jednotlivých frontálnych systémov. Pri prechode atmosférických frontov cez naše územia pozorujeme prechodné zosilnenie vetra aj s nárazmi.

„Tieto nárazy sú veľmi citeľné najmä na juhozápade Slovenska a na východoslovenskej nížine. Vyskytujú sa stále, pretože stále je ešte na to priestor, stále ešte prebieha u nás prestavba tlakového poľa na letnú cirkuláciu. Teraz si to odbijeme v piatok a sobotu, a čo sa týka ďalších dní, vyzerá to už na pokojnejšie májové počasie,“ dodala meteorologička.

Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, upozorňuje, že rýchlosti vetra sú vyššie, ako bývali v minulosti. Domnieva sa, že to súvisí s postupujúcim globálnym otepľovaním.

„Teraz sme boli svedkami niekoľkých týždňov, ktoré boli veľmi veterné. Mohlo by to súvisieť s tým, že vplyvom globálneho otepľovania majú všetky procesy, ktoré prebiehajú v atmosfére, väčší energetický potenciál, a s tým potom súvisí aj vyššia rýchlosť vetra a jej trvanie. Asi sa budeme v našich zemepisných podmienkach stretávať s tým, že počasie bude viac veterné, ako bývalo v minulosti,“ predpokladá Pavol Faško.

Nestále počasie, keď sa slnečné chvíle striedajú so zamračenou oblohou a dažďom, je podľa klimatológa z dlhodobého hľadiska práve takým počasím, aké by malo v tomto ročnom období byť. Na budúci týždeň sa v porovnaní s víkendom zase oteplí, ale čakajú nás aj búrky.

„Bude svietiť slnko, ale bude aj dážď. Určite sa mu potešia ľudia, ktorí niečo zasiali, pretože dážď prospel plodinám, čo boli doteraz v suchej pôde. Myslím si, že na svoje si po daždi prídu ľudia, ktorí radi kosia trávu. Tráva teraz rastie doslova pred očami,“ dodal Faško.

Sneh, ktorý zostal vo vysokých horských polohách, sa roztápa len postupne. Doteraz sme totiž nemali obdobie, keď by sa na dlhší čas výrazne oteplilo. Ani v najbližších dňoch sa nedajú očakávať problémy, ktoré by hrozili z topiaceho sa snehu. Už aj preto, že pôda nie je nasýtená vlahou a voda z topiaceho sa snehu do nej vsakuje. To prírode len prospieva. Ak by v najbližších dňoch prišli väčšie búrky a prietrže mračien, riziko lokálnych povodní nie je vylúčené.

Ale rozsiahle povodne, aké sme zažili napríklad v roku 2010, podľa klimatológa zatiaľ nehrozia. Budúci piatok 8. mája bude opäť pracovné voľno. V tento deň zaznamenali meteorologické merania niekoľko extrémov. Najteplejší 8. máj bol v roku 2003, keď v Želiezovciach zaznamenali teplotu vzduchu 33,5 stupňa. Je to najvyššia denná teplota nameraná 8. mája na Slovensku od polovice 20. storočia doteraz.

Minimálna teplota vzduchu, ak nerátame vysokohorské polohy, bola nameraná v Lome nad Rimavicou, kde boli v roku 1964 štyri stupne pod nulou. Takú istú teplotu namerali o rok neskôr v Liptovskom Hrádku. V Tatranskej Javorine v roku 1989 napadali 4 centimetre nového snehu, na Štrbskom Plese v roku 1957 celková snehová pokrývka dosahovala 25 centimetrov. Dnes sa tu už snehová pokrývka v máji zvyčajne nevyskytuje, ale v minulosti to bývalo bežné. Tento rok sa na Štrbskom Plese súvislá snehová pokrývka roztopila už 24. apríla.

Ako bude?

  • Piatok – v noci prevažne polooblačno, cez deň od západu oblačno až zamračené, postupne na mnohých miestach dážď. Denná teplota 15 až 20 stupňov. Západný vietor
  • Sobota – veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky. Cez deň 16 až 21 stupňov
  • Nedeľa – malá, popoludní na západe zväčšená oblačnosť. Cez deň 14 až 20 stupňov
  • Pondelok – veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Cez deň 14 až 20 stupňov
  • Utorok – prevažne oblačno, na viacerých miestach prehánky, ojedinele búrky. Cez deň 15 až 21 stupňov

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jarné počasie