Komora učiteľov: Ficov návrh obmedzuje možnosť vyjadriť sa k smerovaniu školy

Zámer predsedu vlády Roberta Fica dať zriaďovateľom škôl cez pozmeňovací návrh k zákonu o štátnej správe v školstve právo veta pri voľbe riaditeľa de facto zbavuje učiteľov a rodičov akejkoľvek možnosti vyjadriť sa k budúcnosti a smerovaniu škôl. Myslí si to Slovenská komora učiteľov, ktorá tak reagovala na vyhlásenia Fica počas snemu Združenia miest a obcí Slovenska.

30.04.2015 11:47
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (2)

Komora učiteľov zároveň pripomína, že práve rodičia a učitelia poznajú najlepšie potreby školy a potreby žiakov. Stanovisko komory učiteľov poskytol viceprezident komory Vladimír Crmoman.

„Dá sa povedať, že rodičia a učitelia poznajú školy zvnútra, zriaďovatelia zvonka. Sme presvedčení, že výchovno-vzdelávacie otázky by mali byť nadradené a dôležitejšie ako prevádzka a údržba budov škôl a školských zariadení,“ uvádza sa v stanovisku Slovenskej komory učiteľov, ktorá varuje poslancov parlamentu aj verejnosť pred závažnými celospoločenskými dôsledkami navrhovaného opatrenia. „Nikdy by sme sa totiž nechceli dožiť toho, aby sa učitelia dejepisu v jednom z krajov báli kandidovať na riaditeľa len preto, že chodia so žiakmi na exkurziu do Múzea SNP,“ dodáva komora, ktorá počas marca a apríla urobila prieskum. Zapojilo sa doň 1 360 riaditeľov či zástupcov škôl a školských zariadení. Na otázku: „Súhlasíte s návrhom, ktorý smeruje k posilneniu kompetencie zriaďovateľa vo veci voľby riaditeľa školy?“ odpovedalo „nie“ 78,18 percenta škôl.

Komora učiteľov zároveň upozorňuje, že nesúhlasné pripomienky k návrhu zákona a právu veta pre zriaďovateľov zaslali aj Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Nové školské odbory, Úrad vlády SR, Generálna prokuratúra SR, Asociácia zdravotných škôl, Konfederácia odborových zväzov, ministerstvo vnútra či ministerstvo financií.

Generálna prokuratúra pritom v zásadnej pripomienke k návrhu zákona, aby zriaďovateľ mal pri výbere riaditeľa právo veta, konštatovala, že takto navrhovaná právna úprava môže byť v rozpore s článkom Ústavy SR, ktorý garantuje občanom právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám.

„Neobstojí odôvodnenie vyplývajúce z dôvodovej správy, že možnosťou zriaďovateľa odmietnuť navrhnutého kandidáta sa mu iba umožňuje aktívne vstupovať do procesu výberu riaditeľa školy. Zriaďovateľ má predsa v každej rade školy svojich zástupcov, pričom počet týchto zástupcov je v porovnaní so zastúpením ostatných subjektov výrazný. Zriaďovateľ teda môže prostredníctvom svojich zástupcov v rade školy aktívne vystupovať vo výberovom konaní, vyjadrovať svoje názory na uchádzačov a hlasovať o nich,“ uvádza sa v pripomienke Generálnej prokuratúry SR.

Sieť: Fico berie rodičom právo rozhodovať o žiakoch, dáva ho politikom

Návrh premiéra je škodlivý a nebezpečný. Na tlačovej besede to povedal podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Predseda vlády podľa Siete zavádza politiku tam, kde nemá čo hľadať. "Berie právo rozhodovať o žiakoch rodičom a dáva ho politikom,“ hovorí predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Ako uvádza strana Sieť, pre pomery starej politickej kultúry je typické, že s návrhom prichádza strana, ktorá kontroluje 29 percent starostov a primátorov a šesť z ôsmich predsedov krajov. „Keď sa Smeráci priznali, že svet chápu v logike „vyhraj voľby a môžeš všetko“, mysleli sme si, že majú aspoň nejaké hranice. Teraz je zrejmé, že chcú politikou obsadiť naozaj celý štát,“ dodal Procházka.

Voľba riaditeľov škôl školskými radami ako dedičstvo ponovembrového odpolitizovania školstva dávala podľa Siete rodičom s tretinovým zastúpením v školskej rade reálne právo ovplyvňovať kvalitu vzdelávania svojich detí. "Opatrenie, ktoré premiér sľúbil starostom, primátorom a predsedom krajov v záchvate predvolebnej kampane, jednoznačne povedie k politickému menovaniu riaditeľov škôl. Príslušnosť k strane Smer bude v mnohých samosprávach podmienkou zamestnania sa v školstve,“ upozornil Beblavý.

Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar hovorí, že predstavitelia samosprávy, ktorí chápu autonómiu škôl ako jedinú možnosť rodičov výraznejšie prehovoriť do vzdelávania svojich detí, takéto mocenské barličky nepotrebujú. "Za seba môžem osobne sľúbiť, že ako primátor Martina aj po prípadnom schválení zákona ponechám rozhodnutie na rade školy a nepristúpim k politickej fraške, ktorou je voľba riaditeľov škôl mestským zastupiteľstvom,“ povedal Hrnčiar.

Predseda vlády Robert Fico v utorok 28. apríla na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyhlásil, že v najbližších dňoch prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorý prednesie skupina poslancov k školskému zákonu, bude zakotvená nová úprava. Zriaďovatelia školy, teda mestá, obce či vyššie územné celky podľa Fica "po prvé, ak pôjde o riaditeľa školy, môžu ho vetovať, po druhé, ak ani po vete nedostanú tí, ktorí majú riaditeľa ustanoviť, rozum, tak to bude zastupiteľstvo, ktoré o riaditeľovi rozhodne. Nie je možné, aby ste mali zodpovednosť, no nemali v rukách konkrétne kompetencie.“

Ministerstvo školstva v reakcii na vyjadrenie predsedu vlády uviedlo, že naďalej stojí za svojím kompromisným návrhom k výberu riaditeľa školy. Rezort školstva sa podľa ministra Juraja Draxlera ešte bude rozprávať so zriaďovateľmi škôl o tom, aké majú kontrolné kompetencie, ktorými môžu pôsobiť na hospodárenie školy.

Vláda už 15. apríla schválila kompromisný návrh ministerstva školstva, podľa ktorého ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a potom sa uskutoční nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorého rada školy opäť navrhne zriaďovateľovi. Tento návrh bude podľa vládou schváleného návrhu už pre zriaďovateľa záväzný.

Podľa súčasného znenia zákona o štátnej správe v školstve zriaďovateľ školy vymenúva riaditeľa školy na návrh rady školy na základe výberového konania. Už prvý návrh rady školy je pritom pre zriaďovateľa školy záväzný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #riaditeľ školy