Slováci z Nepálu sú už doma, dvoch ľudí previezli do nemocnice

Pätnásť Slovákov, ktorí sa nachádzali v zemetrasením postihnutom Nepále, sa vo štvrtok popoludní vrátilo domov. Ako povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Peter Susko, jeden z nich pokračoval v lete do Prahy.

30.04.2015 18:11 , aktualizované: 18:50
Slováci z Nepálu, zemetrasenie Foto: ,
Slováci, ktorí sa v čase ničivého zemetrasenia nachádzali v Nepále, sú už doma. Na bratislavskom letisku ich vítali šťastní príbuzní.
debata

Podľa informácií, ktoré poskytol rezort diplomacie, Slováci leteli lietadlom, ktoré do Nepálu poslala česká vláda. Na letisku Slovákov okrem zástupcov rezortu diplomacie privítala aj česká veľvyslankyňa Lívia Klausová.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská, jednu Slovenku so zlomenou nohou a muža s ľahším zranením hlavy previezli po prílete do ružinovskej nemocnice.

Následky zemetrasenia sú hrozné, ale médiá vraj všetko ešte zveličili

„Bolo to náročné a oceňujeme, že po nás prišlo vládne lietadlo,“ povedal 37-ročný Peter po prílete do Bratislavy. Najhoršie sú však na tom domáci – Káthmandu ostáva po otrasoch bez elektriny a vody, kanalizácia bola zničená a ľudia spia na ulici.

„V horách ľudia umierali, padali na chodníkoch…“ opisuje situáciu Peter. Slováci mali šťastie a ďakujú miestnym ľuďom, že nemysleli len na seba, ale pomohli aj im.

„Keď sa začala triasť zem, boli sme práve na ulici,“ spomína Peter na tragické udalosti. „Akurát sme vyšli z reštaurácie, ktorá sa o dve minúty zrútila,“ dopĺňa.

Domáci im radili, aby ostali stáť a nič nerobili, ale napriek tomu všade vypukla panika.

Starší ľudia neskôr spomínali, že také silné zemetrasenie si nepamätajú, naposledy sa zem takto triasla pred päťdesiatimi rokmi.

Záchvevy pokračovali aj ďalej, preto turisti spali väčšinou vonku, pod holým nebom. V noci však často pršalo, a tak bola situácia ešte komplikovanejšia.

Bratislavčan Peter sa do Nepálu vybral na mesiac, svojich turistických plánov sa však musel po štyroch dňoch vzdať.

Nepál môže postihnúť epidémia

Košičan Peter tvrdí, že následky prírodnej katastrofy neboli až také hrozné, ako ich opisovali médiá. „Sú však oblasti, kde je situácia strašná a celé mestá sa museli presťahovať do stanov. Je problém dostať sa k pitnej vode a zabezpečiť si stravu,“ hovorí.

Problémom však nie sú len samotné otrasy, ktoré pochovali ľudí a zničili budovy. Nedostatok čistej vody a hygienického vybavenia môže spôsobiť následné epidémie. „Najviac poškodené sú práve najchudobnejšie časti Nepálu,“ dodáva turistka Alžbeta.

Počas prvých otrasov bol 27-ročný Peter práve v reštaurácii a objednal si jedlo a nápoj. „Môj čaj sa začal triasť a vylial sa na stôl,“ spomína. Začali rinčať aj okná a padali predmety z poličiek. Celé mesto v priebehu niekoľkých minút vybehlo na ulicu a zavládla panika.

Peter sa po niekoľkých mesiacoch vracia domov, avšak skúsenosť so zemetrasením ho od ďalšej cesty do Nepálu neodradila. „Ak by to bolo možné, rád by som šiel do Nepálu pracovať ako dobrovoľník a chcel by som pomôcť, ako sa bude dať,“ hovorí Peter.

Cesta z Nepálu po dvoch dňoch na letisku

Návrat na Slovensko prebiehal podľa Košičana Petra plynulo a bez komplikácií. „Konzuli odviedli svoju prácu perfektne,“ oceňuje bezproblémový priebeh. „Starali sa o nás veľmi dobre, mali sme dostatok jedla aj pitia,“ hovorí. „Sme vďační, že to prebehlo tak dobre,“ súhlasí Alžbeta.

Od potvrdenia odletu na Slovensko po samotný odchod slovenských turistov prešlo asi 36 hodín, lietadlo však v Káthmandu nedostalo povolenie pristáť, preto Slováci a Česi opustili Nepál až na ďalší deň.

V Káthmandu na letisku teda strávili noc a dva dni. „Počas prvej noci tam bol veľký chaos a všade veľa ľudí, spalo sa, kde sa dalo,“ opisuje Peter. Ľudia si postavili stany okolo letiska, spali aj na zemi či na stoličkách.

Napriek všetkému vládla v letiskovej hale dobrá atmosféra, ľudia sa navzájom podporovali. Druhý deň čakania bol podľa Petra organizovanejší a pomery sa vracali do normálu.

Sobotňajšie zemetrasenie si podľa OSN vyžiadalo vyše 5-tisíc mŕtvych a 10-tisíc zranených, tento počet sa však pravdepodobne ešte zvýši. Mnohé, najviac zasiahnuté obce sú v ťažko prístupných horských regiónoch, kam sa záchranári ešte nedostali.

Celkovo zemetrasenie postihlo asi osem miliónov ľudí. Zničených bolo vyše 70-tisíc domov, ďalších asi 530-tisíc bolo poškodených. Až 2,8 milióna ľudí opustilo svoje domovy, väčšina z nich však pre obavy z ďalších otrasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #slováci #Nepál