KDH: Filc odmieta ponuku kandidovať do parlamentných volieb

Hokejový tréner Ján Filc odmieta ponuku kandidovať do parlamentných volieb. „Neviem si predstaviť kandidatúru, nikdy som nemal takú ambíciu a moja účasť v programe KDH plus nemá politické ambície,“ povedal Filc, ktorý sa stal súčasťou tímu KDH plus.

01.05.2015 10:37
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata (8)

Na programe KDH plus sa zúčastňuje, pretože pozná predsedu hnutia Jána Figeľa. Zároveň dodal, že ponuku na kandidátke od Figeľa už v minulosti dostal a odmietol ju.

KDH by sa podľa Filca malo viac otvoriť. Konštatoval, že KDH je vnímaná ako konfesná strana, čo potom bráni najmä mladým ľuďom, ktorí sú liberálnejšieho zmýšľania, vidieť určité pozitíva, ktoré sa KDH snaží zaviesť do života.

„Program KDH plus je priestor, kde je možné robiť veci potrebné pre život mladej generácie. Verím, že potom sa bude tak vnímať aj celý priestor,“ uviedol.

Filc bol predsedom petičného výboru Andreja Kisku pred prezidentskou kandidatúrou. „Nemám problém s líniou, ktorú reprezentuje Kiska, alebo KDH. Ide o základnú myšlienku, ktorá ma oslovuje. Cítim sa viac konzervatívec ako liberál. Treba hľadať uplatnenie hodnôt, ktoré po stáročia ukázali, že sú súčasťou života,“ povedal.

Filc pred časom povedal, že politika je nevyhnutné zlo. „U nás sa ukazuje že je veľa prepolitizovaných vecí. Do všetkého sa vstupuje z pohľadu prísnej straníckosti, čo nie je dobré. Je však priestor, aby sa prostredníctvom programov ako je KDH plus realizovali tie ciele, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie spoločnosti,“ do­dal.

Hokejový tréner chce v tíme KDH plus spolupracovať pri tvorbe programu v oblasti vzdelávania a voľnočasových aktivít mládeže vrátane športu.

Tím KDH plus podľa Figeľa vyjadruje širší záber. „Je to o pridanej hodnote,“ povedal s tým, že kresťanskí demokrati chcú ponúknuť tím, ktorí môže formovať alternatívu proti populizmu, korupcii a nezodpovednosti.

„Chcem, aby v tíme boli osobnosti, ktoré vedia riešiť otázky ako sú rómska problematika, obrana, školstvo, podnikanie, zamestnanosť,“ konštatoval. Podľa Figeľa v tíme ide o nepolitikov a nimi aj zostávajú.

„Pre silné Slovensko potrebujeme silné angažované osobnosti, nielen politikov. Politiku musíme vnímať ako vec verejnú, ktorá sa týka každého,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Filc #parlamentné voľby