Fico: Vláda musí tlačiť na podnikateľov, aby zvyšovali mzdy

Vo výrobnej sfére je priestor na zvyšovanie miezd a vláda spolu s odbormi musí tlačiť na podnikateľov, aby ich zvyšovali. Povedal to premiér Robert Fico niekoľkým stovkám odborárov, ktorí prišli na celoslovenské prvomájové oslavy do Žiliny.

01.05.2015 14:40
fico, 1.máj, oslavy, žilina Foto: ,
Zľava: Primátor mesta Žilina Igor Choma, viceprezident KOZ SR Slavomír Manga, predseda ŽSK Juraj Blanár, predseda vlády SR Robert Fico, prezident KOZ SR Jozef Kollár a predseda rady OZ KOVO Emil Machyna počas osláv 1. mája, ktoré zorganizovala Konfederácia odborových zväzov SR a Žilinský samosprávny kraj v Budatínskom parku.
debata (32)

"Sú tu fakty, ktoré sú ťažko vyvrátiteľné. Slovensko má najvyššiu mieru produktivity práce, ale náklady, pokiaľ ide o mzdy, patria medzi najnižšie v tomto regióne. My môžeme tlačiť len cez minimálnu mzdu. Vláda nemôže prikázať súkromnému zamestnávateľovi, akú mzdu má dávať svojmu zamestnancovi.

Ale ak budeme tlačiť na minimálnu mzdu a už ideme k tej 400-eurovej hranici, tak to vytvára tlak aj na zamestnávateľa. Ja budem podporovať zamestnancov v tom, že ten priestor na zvyšovanie miezd vo výrobnej sfére tu určite je.

Ale to je vzťah predovšetkým odborov a zamestnávateľov. A je tu jeden fakt, že tam, kde pôsobia aktívne odbory, sú vyššie mzdy ako tam, kde odbory nepôsobia,“ povedal Fico.

Podľa predsedu vlády zamestnávatelia nemajú argumenty, keď ide o zvyšovanie miezd vo výrobnej sfére. A odborárov vyzýva, aby spoločne urobili všetko preto, aby minimálna mzda dosiahla budúci rok 400 eur.

"Bol som v Španielsku, kde Železiarne Podbrezová kúpili malý podnik a v tom podniku majú presne taký istý stroj ako v Podbrezovej. Pri tom stroji v Španielsku stojí robotník, ktorý robí takú istú robotu ako ten istý robotník v Podbrezovej. Dokonca môžem povedať, že kvalita a produktivita práce robotníka v Podbrezovej je vyššia ako toho robotníka v Španielsku. Ale robotník v Španielsku zarobí 2 400 eur a robotník v Podbrezovej 800 alebo 900 eur. Musíme tlačiť tých našich podnikateľov, aby primerane zvyšovali mzdy, pretože mzdová úroveň na Slovensku nie je dlhodobo udržateľná,“ povedal Robert Fico.

Premiér odborárov v Žiline tiež vyzval, aby si nenechali ukradnúť Prvý máj. Odmieta, že ide o komunistický sviatok. "V súvislosti s Prvým májom sa objavujú rôzne pokusy hovoriť viac o vstupe do Európskej únie, ako o tom, že to je tradičný sviatok práce. Nenechajme si ukradnúť Prvý máj. Odmietam akékoľvek úvahy, že je to komunistický sviatok.

Prvý máj je predovšetkým sviatkom práce a dňom lásky. Asi znovu musíme pripomenúť slovenskej verejnosti a našim neprajníkom, aká je jeho história. Že sa písal rok 1886, keď robotníci v Chicagu bojovali za lepšie pracovné podmienky a na celom svete sa Prvý máj ako sviatok práce oslavuje od roku 1890,“ povedal premiér Robert Fico v žilinskom Budatínskom parku na celoslovenskom prvomájovom stretnutí odborárov, ktoré spoločne zorganizovali Konfederácia odborových zväzov SR a Žilinský samosprávny kraj.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #odborári #mzdy