Bugár: Vstup do EÚ je historický zlom v našich dejinách

Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie predstavuje podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára historický zlom v našich moderných dejinách.

01.05.2015 14:49
debata (38)

Ako povedal, naši občania sa stali pred jedenástimi rokmi rovnoprávnymi a hrdými občanmi spoločenstva západných demokracií a hodnotovo blízkych krajín.

„Členstvo v EÚ prinieslo našim občanom veľa nových možností a výhod počnúc pracovnými a študijnými príležitosťami, spoločným trhom a od roku 2009 aj spoločnou menou euro. Taktiež sme získali bezprecedentnú slobodu cestovať a podnikať bez ďalších obmedzení. Integrácia znamenala aj viaceré výhody pre našu krajinu, akými sú spolupráca s ďalšími krajinami a vzájomná pomoc členských štátov, možnosť čerpať eurofondy, väčšiu garancia slobody a stability pre našu vlasť,“ povedal Bugár.

To všetko sme podľa predsedu Most-Híd dosiahli vďaka úsiliu nielen politikov, ale predovšetkým občanov. Zdôraznil, že je zodpovednosťou predovšetkým vlád, samospráv, ale aj všetkých občanov, ako dokážeme využiť možnosti, ktoré nám členstvo v Európskej únii ponúka, pre rozvoj našej krajiny, miest, obcí, či komunít, v ktorých žijeme.

„Pre stranu Most-Híd je dôležité, aby Slovensko bolo v tejto oblasti aktívne a nepremrhalo ponúknuté možnosti, ktoré sa viac opakovať nebudú. Členstvo v Európskej únii je dôvodom pre našu prirodzenú hrdosť, ale aj pre vedomie spolupatričnosti s ostatnými krajinami Únie,“ vyhlásil.

Strana Most-Híd taktiež podporuje proces rozširovania Únie o ďalšie štáty, ktoré chcú zdieľať spolu s nami hodnoty demokracie, slobody a ochrany ľudských práv. „Podporujeme integráciu krajín Balkánu a krajín Východného partnerstva – Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska do Európskej únie.

V súčasnosti je totiž zodpovednosťou nás všetkých, aký charakter bude mať únia v budúcnosti a akým smerom sa bude vyvíjať,“ dodal Bugár.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Béla Bugár #vstup do EÚ