Tri kilometre sme išli po kolenách, opisuje Peter zážitok z Nepálu

Nekonečné objatia a slzy šťastia. Takto vítali rodinní príslušníci štrnástich slovenských turistov, ktorí sa vo štvrtok v popoludňajších hodinách vrátili zo zemetrasením zničeného Nepálu domov.

01.05.2015 19:30
slovaci, special, zemetrasenie, Peter, nepál Foto: ,
Privítanie bolo emotívne. Mama si svojho syna Petra vystískala.
debata (3)

Do Bratislavy ich priviezlo lietadlo, ktoré do Káthmandu vyslala s humanitárnou pomocou česká vláda. Mnohým z nich po prílete nebolo do reči. Na zemetrasenie, ktoré ich zastihlo v Himalájach, tak rýchlo nezabudnú. „Bolo to hrozné, sme radi, že sme doma a že sa tu zem nechveje,“ reagovali viacerí.

Tridsaťsedemročný Peter z Bratislavy nebol v Nepále prvýkrát. „Teraz som tam išiel na jeden mesiac na trek, ale už po štyroch dňoch sa všetko zmenilo,“ tvrdí Peter, ktorému zemetrasenie takto skrátilo dovolenku. Práve vyšli z reštaurácie, boli na chodníku a zrazu začalo všetko tancovať.

„Ani nie o dve minúty reštaurácia spadla, mali sme veľké šťastie,“ opisuje hrôzu, ktorú zažil. Všetko naokolo bolo zničené, zostali bez elektriny, bez vody, bez signálu. Domáci, turisti aj on spali na ulici na zemi. Aj keď niektoré budovy zostali celé, báli sa v nich zostať, pretože sa mohli zosypať.

Aj keď sa domáci ocitli v ťažkej situácii, pomáhali turistom, ako vedeli. „V horách z chodníkov padali a umierali ľudia, ale miestni nemysleli len na seba a pomohli aj nám, za čo im ďakujem,“ zdôraznil Peter. Radili im, čo majú robiť, keď sa zem triasla. „Povedali, že máme zostať stáť, nič nerobiť, ale panike sa nedalo vyhnúť.“ Pomohla však spolupatričnosť, ktorá sa v krízovej situácii medzi ľuďmi vytvorila.

Zem sa podľa Petra neprestajne chvela, trojkilometrový úsek išli štyri hodiny po kolenách. Pôda sa stále zosúvala, a čo bolo zlé, začalo pršať a všade sa tvorili potoky. V tom čase boli v dedine, ktorej názov v preklade znamená Studená voda.

Nachádza sa v 1 650-metrovej nadmorskej výške. Vyplašení zostali všetci – domáci aj turisti. „Domáci nám tvrdili, že takúto ničivú smršť zažili pred 50 rokmi,“ pokračuje v rozprávaní. Najhoršie však podľa Petra bolo, že sa s nikým nedalo spojiť. Nebol tam žiaden signál.

Všetky nasledujúce kroky, ktoré s kamarátmi podnikli, boli neplánované, išlo o vlastné rozhodnutia. Takým bolo aj to, že nastúpili do helikoptéry, ktorá zvážala turistov z kopcov. Zviezla ich do osemsto metrov nadmorskej výšky do Pokary. „Tam už nejaký signál bol, tým, čo si zapli mobily, naskakovali esemesky, že vedia o nás,“ rozpráva Peter.

Aj na Bratislavčanku Moniku čakala v hale na... Foto: Pravda, Ivan Majerský
slovaci, special, zemetrasenie, Monika, nepál Aj na Bratislavčanku Moniku čakala v hale na letisku jej rodina.

Cez ne sa dozvedeli aj o vládnom českom špeciáli. Pocit, že prežil takéto nešťastie, sa podľa neho nedá opísať nijakými slovami. Je rád, že sa stretol s rodičmi, ktorí ho čakali na letisku v Bratislave. „Som vysmädnutý, teším sa, že si dám pivo,“ povedal s tým, že štyri dni nevidel sprchu.

Rodičia Petra prežívali paniku. „Je to strašné, keď vidíte v televízii katastrofu a o synovi nemáte nijaké informácie,“ spomínajú obaja na chvíle hrôzy. Kedy len mohli, sledovali internet, sociálne siete, telefonovali s majiteľkou cestovnej kancelárie Fulmaya Travel Dorotou Nvotovou. „Štyri dni som nespala, snažila som sa kontaktovať s ľuďmi,“ opísala Nvotová, ktorá mala v Nepále skupinku piatich ľudí a prišla ich čakať na letisko.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko uviedol, že český špeciál priviezol 15 Slovákov, z nich 14 vystúpilo v našom hlavnom meste a jeden pokračoval do Prahy. „Sme vďační, že sa nám podarilo vybaviť, že lietadlo mohlo mať medzipristátie v Bratislave,“ uviedol Susko s tým, že v Nepále zostalo ešte 25 našich ľudí.

Tí podľa neho chceli pokračovať v turistických aktivitách. Na dvoch dovolenkárov už čakala na bratislavskom letisku sanitka, ktorá ich odviezla priamo do Univerzitnej nemocnice. Podľa hovorkyne Petry Stano Maťašovskej jedna Slovenka mala otvorenú zlomeninu nohy a zostáva ešte v nemocnici. Muž mal ľahšie zranenie hlavy, ktoré si nevyžadovalo hospitalizáciu.

Zemetrasenie si vyžiadalo už vyše šesťtisíc mŕtvych a takmer 14-tisíc zranených. Ich počet sa však pravdepodobne ešte zvýši. Mnohé, najviac zasiahnuté obce sú v ťažko prístupných horských regiónoch, kam sa záchranári ešte nedostali.

Celkovo postihla katastrofa asi osem miliónov ľudí. Zničených bolo vyše 70-tisíc domov, ďalších asi 530-tisíc bolo poškodených. Až 2,8 milióna ľudí opustilo svoje domovy, väčšina z nich aj pre obavy z ďalších otrasov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Slovensko #zemetrasenie #návrat #Nepál