Slovenské nebo objavujú lietadlá bez pilotov

Lietajúce roboty ovládajú aj slovenské nebo. Hovoria o tom čísla jedného z najväčších internetových obchodov na Slovensku.

03.05.2015 20:00 , aktualizované: 04.05.2015 07:00
dron, lietadlo Foto:
Vo svete je najväčší záujem o drony vybavené kamerovým systémom. /Ilustračné foto./
debata (20)

Ten za prvý štvrťrok zaznamenal rekordný 850-percentný nárast predaja dronov na území Slovenska a Českej republiky. Napriek tomu, že ceny najmodernejších modelov sa dokážu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur, to neodradí záujemcov o bezpilotné zariadenie. Pre niekoho hračka, pre iného hrozba zásahu do súkromia. Niektoré drony sú totiž vybavené kamerami, ktorými je možné vyhotoviť videozáznamy či fotografie z niekoľkometro­vých výšok.

Príkladom je aj incident z konca minulého roka, keď do okna bytu premiéra Roberta Fica „nakukla“ miniatúrna helikoptéra vybavená kamerou. Tá sa ho niekoľkokrát snažila zachytiť v súkromí jeho bytu v bratislavskom komplexe Bonaparte.

Práve o drony vybavené kamerovým systémom je zo strany ľudí v súčasnosti najvyšší záujem. „Najpredávanejšími modelmi v našom e-shope sú aktuálne kvadrokoptéry DJI s autopilotom s GPS navigáciou pre rekreačné poletovanie, nakrúcanie HD videa a fotografovanie,“ uviedla Denisa Dlabová, hovorkyňa internetového obchodu Alza.

Cena modelov, ktoré sú vybavené pre lepšiu stabilitu štyrmi vrtuľami, sa podľa nej pohybuje okolo 1 050 eur. Upozornila však, že takýmto zariadením sa nemôže snímať súkromie iných osôb bez ich predchádzajúceho súhlasu.

Úrad na ochranu osobných údajov SR tvrdí, že otázka zásahu do súkromia vo veľkej miere závisí od zodpovednosti majiteľa dronu. Úrad eviduje niekoľko otázok týkajúcich sa práve dronov. Podľa hovorcu úradu Dávida Zubka doteraz nedostali žiadny podnet ani návrh na začatie konania.

Ak by sa tak stalo a úrad by rozhodol, že bol porušený zákon o ochrane osobných údajov, môže udeliť pokutu v rozsahu od 300 do 200-tisíc eur v závislosti od závažnosti protiprávneho konania a jeho následkov.

Ľubomír Janoška, odborník na ochranu osobných údajov, tvrdil, že drony vybavené kamerami zasiahnu do súkromia vždy, keď je možné identifikovať osobu na zázname. „Otázkou je, či zasiahnu oprávnene, alebo neoprávnene, čo závisí od toho, na aký účel sa záznam použije. Ak je určený na účel tlačového alebo televízneho spravodajstva, na vedecké alebo umelecké účely, ide o oprávnený zásah do súkromia,“ mienil Janoška.

V opačnom prípade je podľa odborníka takýto záznam bez súhlasu dotknutej osoby protizákonný. Janoška ďalej pripomenul, že hrozba dronov spočíva aj v tom, že okrem záhrad a bazénov odhaľujú aj to, čo sa deje na rovných strechách či za oknami vyšších budov.

Dopravný úrad upozornil, že je potrebné rozlišovať, kedy sú drony využívané len ako model a kedy ako prostriedok na vyhotovenie leteckých záberov. V takom prípade totiž osoba, ktorá zariadenie prevádzkuje, potrebuje povolenie Dopravného úradu a následne súhlas ministerstva obrany.

Podľa Miroslavy Janušicovej, hovorkyne úradu, môže bezpilotný prostriedok človek používať bez akéhokoľvek povolenia vtedy, ak ho prevádzkuje ako model lietadla bez obchodného zámeru na športové, súťažné alebo rekreačné účely. Hmotnosť dronu nemôže presiahnuť 20 kilogramov a nemôže mať nainštalovaný fotoaparát, kameru či mobilný telefón na vyhotovenie záznamov.

„Ak bezpilotný prostriedok takéto zariadenie nainštalované má, považuje sa to za výkon leteckého snímkovania. Výkon leteckého snímkovania musí schváliť ministerstvo obrany,“ uviedla Janušicová, podľa ktorej prevádzkovateľ pred udelením súhlasu na vyhotovenie snímky musí vlastniť aj povolenie na výkon leteckých prác, ktorý vydáva Dopravný úrad.

V rámci celého Slovenska úrad zaregistroval 13 bezpilotných lietadiel. Súhlas na vyhotovenie leteckých záberov ministerstvo obrany zatiaľ vydalo v štyroch prípadoch, ale aj podľa hovorkyne rezortu obrany Martiny Ballekovej narastá počet ľudí, ktorí žiadajú informácie o podmienkach snímkovania.

Majiteľ bezpilotného lietadla je povinný rešpektovať isté obmedzenia. Podľa Janušicovej musí prevádzkovateľ počas letu udržiavať s dronom vizuálny kontakt, nemôže sa od neho vzdialiť na viac ako 1 000 metrov a nesmie lietať menej ako 50 metrov od osoby, budovy či vozidla. Ak tieto podmienky nedodrží fyzická osoba, hrozí jej pokuta od Dopravného úradu vo výške až 330 eur. V prípade právnickej osoby je to pokuta 33 190 eur.

Otázkou je, či sa v budúcnosti nesprísnia podmienky používania dronov zmenou leteckého zákona. Podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu sa už pracuje na spresnení pravidiel lietania a vykonávania leteckých prác lietadlami bez pilota. Rovnako sa upravia aj požiadavky pre osoby, ktoré takéto lietadlo ovládajú. Zmeny by mali začať platiť v najbližších mesiacoch.

Zaujímavosti o dronoch

  • ide o bezpilotné lietadlá na diaľkové ovládanie, ktorých pohon zabezpečujú elektromotory napojené na akumulátor
  • v súčasnosti ich má vo výzbroji aj americká armáda, ktorá má vlastniť okolo sedemtisíc kusov
  • okrem vojakov ich bežne vo svete využívajú civilisti, filmári, poľnohospodári, stavbári a v lete ich napríklad Švajčiarsko plánuje testovať na rozvoz pošty
  • cena dronov sa odlišuje podľa druhu a technológie, ktorá je v nich zabudovaná. Najjednoduchšie modely, ktoré využívajú civilisti, sú v hodnote do 100 eur. Špeciálnymi optikami, senzormi, kamerami vybavené majú hodnotu niekoľko tisíc eur

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #drony