Ministerstvo školstva podporí rekonštrukciu 113 materských škôl

Ministerstvo školstva podporí rekonštrukciu 113 materských škôl. Rezort tak urobí v rámci výzvy na rozširovanie kapacít škôlok, do ktorej sa mohli zapojiť zriaďovatelia materských škôl na celom Slovensku.

04.05.2015 16:12
debata (4)

Na pondelkovej tlačovej besede to povedal predseda vlády Robert Fico. Vďaka rozširovaniu kapacít v 113 materských školách by sa do nových tried malo dostať približne 3 600 detí. Zároveň vzniknú aj nové pracovné miesta pre učiteľky v materských školách. Podľa Fica vznikne pre učiteľky asi 330 pracovných mi­est.

Fico na dnešnej tlačovej besede povedal, že témou rozširovania kapacít materských škôl sa budú venovať aj v druhom sociálnom balíku, ktorý plánujú schváliť ešte tento mesiac. Na rozširovanie kapacít v škôlkach chcú pritom vyčleniť toľko peňazí, aby dokázali uspokojiť všetky žiadosti podané v prvom kole, ktoré sú v súlade s kritériami.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler uviedol, že v niektorých prípadoch sa deti budú môcť spolu so svojimi rodičmi a učiteľmi tešiť z nových priestorov už v septembri tohto roka.

Ak pôjde o náročnejšiu stavebnú úpravu, akou je nadstavba či výstavba novej modulovej školy, termín sa o niečo predĺži. Ako povedal Draxler ešte začiatkom marca, kolaudáciu nových priestorov musia uskutočniť najneskôr v decembri budúceho roka.

Na výzvu na rozšírenie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby a rekonštrukcie priestorov, či na vybudovanie zariadení školského stravovania pri týchto materských školách v roku 2015, reagovali zriaďovatelia 426 žiadosťami. Zriaďovatelia pritom od ministerstva školstva spolu žiadali 35 761 958 eur.

Nie všetky žiadosti však boli v súlade s kritériami výzvy. V mnohých žiadostiach nebol uvedený počet tried ani počet detí, o ktoré žiadateľ predpokladá rozšírenie kapacít.

V niektorých prípadoch z textu žiadosti vyplývalo, že žiadateľovi vôbec nejde o rozšírenie kapacít materskej školy, ale o zlepšenie technického stavu existujúcich priestorov, čiže o premiestnenie existujúcich tried do iných priestorov bez rozšírenia súčasných kapacít, či o modernizáciu materiálno-technického vybavenia existujúcich tried.

Ďalšími chybami v žiadostiach boli neuvedená výška spoluúčasti, neuvedená celková suma či prípady, keď sú požadované sumy výrazne nadhodnotené.

Najväčší záujem rozširovať kapacity materských škôl bol v Žilinskom a Prešovskom kraji. Zriaďovatelia z týchto krajov poslali 65 žiadostí. Nasledoval Košický kraj s 58 žiadosťami a Banskobystrický kraj s 56 žiadosťami.

Najmenší záujem o rozširovanie priestorov materských škôl bol v Trnavskom kraji, z ktorého prišlo na ministerstvo 39 žiadostí. Z Bratislavského kraja prišiel napriek nedostatočným kapacitám materských škôl druhý najnižší počet, a to 44 žiadostí.

Vláda sa zaviazala zvýšiť zaškolenosť detí vo veku štyri až šesť rokov v škôlkach na 95 percent do roku 2020. To predstavuje 119 000 detí, kým dnes ich je v škôlkach umiestnených 92 000. Počet zamietnutých žiadostí o prijatie detí do materských škôl sa zvýšil z 1 679 v roku 2004 na 9 682 v roku 2013.

Takmer polovica takýchto žiadostí je v Bratislavskom kraji, v ostatných krajoch sa pohybuje od päť percent v Banskobystrickom kraji po 10 percent v Žilinskom kraji. Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II, Bratislava V, Senec, Bratislava III, Bratislava IV, Žilina a Trnava.

Celá suma 10 miliónov eur v rámci prvej výzvy je len prvým krokom, štát chce v ďalšom období kombinovať zdroje štátneho rozpočtu a európske fondy a preinvestovať v tejto oblasti do roku 2023 viac ako 100 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #škôlky #ministerstvo školstva #rozširovanie kapacít