Ľudí neopúšťa adrenalín páliť načierno

Neodradí ich ani mastná pokuta, hrozba väzenia či zdravotných ťažkostí. Boj s majiteľmi čiernych páleníc sa štátu stále nedarí vyhrať. Veď podľa odhadov je ich na Slovensku vyše 10-tisíc.

04.05.2015 20:00 , aktualizované: 05.05.2015 07:00
pálenica Foto:
Na Slovensku je takmer 200 registrovaných páleníc a podľa odhadov 10–tisíc čiernych páleníc. /Ilustračné foto./
debata (43)

A mnohí z nich pália stále, sezóna-nesezóna. Keď už nie je kvas z ovocia, alkohol vyrábajú z toho, „čo špajza dá“. Zredukovať počet čiernych páleníc by podľa odborníkov pomohla nižšia spotrebná daň na alkohol. Rezort financií však zatiaľ o tom neuvažuje.

V súčasnosti je takmer dvesto registrovaných páleníc, no ich počet je podľa Júliusa Strnáda, člena Združenia páleníc na pestovateľské pálenie ovocia, v porovnaní s čiernymi výrobňami nepatrný.

„Sú okresy, kde oficiálne pálenice ani nie sú. Tam predpokladám, že väčšinou pália doma. Odhadujem, že čiernych páleníc je dnes zhruba 10– až 15-tisíc,“ uviedol Strnád. Podľa neho ide najmä o obce na východe Slovenska.

A nielen tie. Alkohol z rôznych druhov ovocia už dlhé roky doma vyrába aj Ľuboš zo stredného Slovenska. „Baví ma byť domácim chemikom a je to tak trochu aj adrenalín,“ vysvetlil svoju „záľubu“. Keď v zime ovocie dokvasí, rozloží destilačné zariadenie a potom ho opäť zbalí.

„Ak ste mali dobrého učiteľa a poznáte technológiu, nemusíte mať obavy. Zdravotne som stále fit,“ poznamenal s úsmevom. Preňho hlavnou pohnútkou nie je šetrenie peňazí. Naposledy, keď mal viac kvasu, však pálil v oficiálnej pálenici. „Bolo to praktickejšie,“ do­dal.

Ovocné destiláty môžu od roku 2004 na Slovensku vyrábať len pestovateľské pálenice. Len tam si môžu dať ľudia vypáliť destilát z vlastného ovocného kvasu. Na takúto výrobňu potrebujú právnické alebo fyzické osoby povolenie od ministerstva pôdohospodárstva.

Musia byť tiež registrované na príslušnom colnom úrade a ich zariadenia musia spĺňať technické požiadavky. Týmto opatrením síce štát umožnil ľuďom oficiálne páliť vlastný alkohol, čiernej výrobe však nezabránil.

Pomohla by nižšia spotrebná daň

Odborníci to pripisujú vysokej spotrebnej dani. Pestovatelia si môžu počas jedného výrobného obdobia, ktoré podľa zákona trvá od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka, v pestovateľskej pálenici požiadať o vypálenie 43 litrov čistého 100-percentného alkoholu na domácnosť. Ak tento limit dodržia, zaplatia o polovicu nižšiu sadzbu dane z liehu.

Teda namiesto základnej sadzby 10,80 eura za liter „len“ 5,40 eura za liter. Ak teda pestovateľovi vypália dva litre 52-percentného destilátu, z tohto množstva sa mu vypočíta obsah 100-percentného liehu.

Ten je pri takomto množstve podľa odborníkov približne 0,7 litra. Za toto množstvo zaplatí spotrebnú daň vo výške 3,78 eura. K tomu ešte treba pripočítať poplatok pre pálenicu.

„Už sme navrhovali, aby sa daň znížila na polovicu. Tým by sa nám zvýšila návštevnosť zákazníkov a bolo by menej čiernych páleníc,“ povedal starosta obce Čerín Pavel Kmeť, ktorý prevádzkuje obecnú pálenicu. Za sezónu vypália 5– až 6-tisíc litrov alkoholu.

Podľa neho ľudia v čiernych výrobniach pália všetko. Na jeseň vykvasia hrušky, jablká a sezóna sa začína čerešňami. Ak sa ovocie spotrebuje, na rad prichádza všetko, „čo špajza dá“ – nespotrebované víno či zaváraniny.

V boji s nelegálnymi výrobňami by podľa Júliusa Strnáda pomohlo aj zatraktívnenie oficiálnych páleníc. "Nejaké percento zo spotrebnej dane by mohla dostať aj obec, ktorá by viac popracovala na pestovateľskej pálenici.

Mohli by sa robiť súťaže medzi pestovateľmi, čia úroda je po vypálení najchutnejšia," navrhuje Strnád, podľa ktorého je to tiež vysoká daň, čo núti Slovákov ušetriť nejaké peniaze a páliť nelegálne. „Ministerstvo financií v súčasnosti neuvažuje o zmene sadzby spotrebnej dane na alkohol,“ uviedla Alexandra Gogová, hovorkyňa rezortu.

Najviac páleníc odhalili na východe

Finančná správa, pod ktorú spadá kontrola páleníc, odhalila vlani desať takýchto nelegálnych výrobní. Najviac, štyri, našiel colný úrad v Prešove. Po dva prípady mali colníci zo Žiliny a z Michaloviec. Po jedenom prípade pracovníci v Nitre a Trenčíne. Tento rok zatiaľ našli doma len jednu nelegálnu pálenicu, a to v pôsobnosti colného úradu v Banskej Bystrici.

Nelegálne pálenice znamenajú daňové úniky. Podľa hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej spomínaných desať páleníc ukrátilo štát na spotrebnej dani o vyše 3 500 eur pri produkcii 390 litrov stopercentného li­ehu.

Pri odhalení nelegálnej pálenice hrozí nemalá pokuta. „Urobí sa hrubý znalecký odhad o tom, ako dlho asi majiteľ zariadenie vlastní, aké množstvo už mohol doma vypáliť. Toto všetko sa berie do úvahy a odhadované množstvo sa mu zdaní, príde o aparatúru a dostane pokutu,“ vysvetlil Strnád.

Minimálna výška pokuty je 3 319 eur, no vlastnenie a prevádzkovanie nelegálneho zariadenia sa považuje aj za trestný čin, za ktorý môže ísť majiteľ do väzenia aj na dva roky.

Nekvalitný alkohol spôsobuje slepotu

Napriek týmto hrozbám ide podľa sociologičky Moniky Čambálikovej o dlhoročnú tradíciu, ktorej sa ľudia na Slovensku ťažko vzdávajú. Podľa nej nie je zanedbateľná ani tá časť obyvateľstva, ktorá by si aj mohla kúpiť alkohol v obchode, no nejakým spôsobom si chce vyrobiť vlastný.

„Riešením nie je zákonný zákaz, skôr by bola potrebná osveta a poukázať na možné zdravotné riziká. Veď nekvalitne vyrobený alkohol môže spôsobiť slepotu,“ poznamenal Čambáliková. Dodala, že odstránenie nelegálnych páleníc je beh na dlhé trate.

Podľa Finančnej správy sa každoročne odhalí približne desať nelegálnych výrobní. S podnetmi na colníkov sa obracajú aj občania. Hovorkyňa Macíková tvrdí, že minulý rok sa v porovnaní s ďalšími vymykal štandardu. Ľudia za vidinou lacného alkoholu odchádzali aj do Maďarska, kde vláda sadzbu dane znížila, a Slováci tam vypálený alkohol nelegálne dovážali na Slovensko.

Alkoholu sa venoval aj Európsky parlament

Alkohol bol hlavnou témou aj minulotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu. Vysoká konzumácia alkoholu je jednou z najčastejších príčin vzniku ochorení v Európe, preto europoslanci vyzvali Európsku komisiu, aby najneskôr do roku 2016 predložila zmeny v legislatíve.

Chcú rozsiahlejšie varovanie pred rizikami vplyvu alkoholu počas tehotenstva či pri šoférovaní. Žiadajú prísnejšie kritériá pri predaji alkoholu na internete a pre vekovú hranicu konzumentov. Podľa europoslancov je dôležitá aj informovanosť o nebezpečenstvách nárazového pitia.

Krajiny by podľa nich mali vyvíjať úsilie na zníženie počtu nehôd, ktorých príčinou je alkohol za volantom, ale aj na zníženie počtu ochorení, ktoré vyplývajú z nadmernej konzumácie. Ide napríklad o ochorenia pečene, obezitu či cukrovku.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pálenica