Horský o nahrávke: Je to katastrofa

Politológ Michal Horský povedal, že kauza nahrávky o platení za inzerciu načierno bude Procházku a jeho stranu Sieť prenasledovať, kým sa budú pokúšať udržať vo vrcholovej politike.

05.05.2015 12:00
Michal Horsky Foto: ,
Michal Horský.
debata (61)

Čo ukazuje nahrávka poslanca Igora Matoviča s bývalým prezidentským kandidátom a súčasným predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom?
Obaja autori už celé mesiace aj v pondelok prízvukovali, že sú reprezentanti nie tradičnej, ale novej politickej kultúry. Ak tá nová politická kultúra je to, čo dlhšiu dobu prezentujú, je to úplná katastrofa.

Z vyjadrenia Procházku vyplýva, že bol otvorený možnosti platiť za inzerciu počas prezidentskej kampane v Matovičovej firme časť oficiálne s dokladmi a časť bez dokladov, keď povedal Matovičovi: „Ako mi to ty umožníš.“ Čo to znamená pre Procházku ako politika? V tomto výroku sa priznáva k snahe obísť platenie daní. Táto etiketa bude Radoslava Procházku a jeho stranu Sieť prenasledovať, kým sa budú pokúšať udržať vo vrcholovej politike. Je to neprijateľná etiketa ľavej, stredovej či pravej strany, a tým dupľom strany s novou politickou kultúrou.

Procházka na nahrávke na adresu Andreja Kisku hovorí, že urobil dobré strategické rozhodnutie predplatiť si dopredu agentúru Focus, ktorá robí prieskumy verejnej mienky. Ako možno čítať toto vyjadrenie?
Vyjadrenia pána Procházku sú do takej miery nedôveryhodné, že ani vysvetlenie tohto jeho výroku nemožno považovať za hodnoverné. Bolo by vhodné uvážiť, či by neprospelo, keby sa Kancelária prezidenta aj výskumná agentúra Focus k tomu vyjadrili.

Šéf Siete tiež podľa nahrávky povedal, že Andrej Kiska „robí s Focusom a vie ako a aj si v Sme našli človeka, ktorý sa im tam o to stará, aby to tú verejnú mienku proste nejakým spôsobom masírovalo a myslím si, že sa mu to vypláca…“ Ako si vyložiť takéto vyjadrenie?
Stojí za úvahu, či neosloviť prezidentskú kanceláriu, agentúru Focus, ale aj redakciu Sme.

Už aj v minulosti sa objavili rozhovory, keď politici či podnikatelia a politici tajne jeden druhého nahrali. Ako si to vysvetliť?
Svedčí to o neuveriteľnej politickej kultúre.

Myslíte si, že aj po tejto kauze budú politici opatrnejší?
Je možné, že kauza na istý typ politikov zapôsobí a podnieti väčšiu dvojtvárnosť. V zásade však podstatu deviácie istého typu politikov nerieši. Škandál o úplatnosti politiky a politikov zverejnením nahrávky možno prirovnať k škandálu, ktorý sa medzi novinármi rozpútal pred voľbami v roku 1998, keď bývalá novinárka mala mať poverenie podplácať novinárov, aby bojovali v prospech SDK. Je preto logické predpokladať, že odhalená aféra bude mať podobný účinok pre neúplatnosť politikov, ako mala aféra z roku 1998 pre neúplatnosť novinárov.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka