SDKÚ: Kaník chce kandidovať za volebného lídra strany

Poslanec NR SR Ľudovít Kaník, ktorý sa vzdal straníckych funkcií, sa chce uchádzať o pozície volebného lídra SDKÚ.

05.05.2015 07:56 , aktualizované: 15:03
Ľudovít Kaník Foto: ,
Ľudovít Kaník (SDKÚ)
debata (39)

Ako povedal Kaník v utorok na tlačovej besede, ak budú vyhlásené primárky a navrhne ho niektorá krajská stranícka organizácia, kandidatúru prijme.

„Strana potrebuje čerstvý vietor do plachiet,“ vyhlásil. SDKÚ má v stanovách zakotvené primárne voľby. Ide o voľby členov strany, ktorí rozhodujú o volebnom lídrovi i umiestnení kandidátov na kandidátke.

Volebným lídrom teda nemusí byť automaticky predseda strany. Kaník zároveň zdôraznil, že SDKÚ potrebuje zvoliť nové vedenie, pravidelné stretávanie sa ústrednej rady a zvolanie primárok. „To sú kroky na to, aby strana získala dôveru a mohla sa uchádzať o podporu pri porážke Roberta Fica,“ dodal.

Kaník sa vzdal straníckych funkcií, pretože nesúhlasí s nomináciou bývalého šéfa SIS Karola Mitríka ako kandidáta na predsedu NKÚ. Podotkol však, že názorový nesúlad s predsedom strany mal viackrát a postupne.

„Snažím sa posunúť stranu ďalej. V pondelok sme mali závažnú nezhodu. Táto hra Fica, ktorý hodil opozícii ohlodanú kosť, aby sa pobila, je hra Fica a opozícia by sa na nej nemala zúčastňovať (voľba predsedu NKÚ),“ povedal.

Podľa neho poslanci za SDKÚ by mali podporiť na predsedu NKÚ kandidáta, ktorý získa významnú podporu opozičných poslancov. „Ak sebelepší kandidát takú podporu nezíska, nemôžem s takým kandidátom ísť do reálnej voľby. Je to politická samovražda,“ dodal.

Prezídium SDKÚ v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru Karola Mitríka. „Karol Mitrík získal v roku 2010 podporu všetkých pravicových strán a na návrh vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS).

V tejto pozícii potvrdil svoju odbornosť a získal si rešpekt medzi partnermi v zahraničí. Má teda najlepšie predpoklady na to, aby dokázal efektívne a nestranne riadiť Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky,“ povedal Frešo.

S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Ten totiž už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ).

Kaník sa vzdal straníckych funkcií, v strane zostáva

Ako napísal Kaník na sociálnej sieti, funkcií sa vzdáva pre hlboký názorový nesúlad. Kaník bol od minulého roku predsedom rozpočtového výboru a členom prezídia SDKÚ. To, že zostáva naďalej členom strany zdôvodnil tým, že mu na strane záleží.

Odchody z SDKÚ sa začali koncom roka 2013. Vtedy zo strany odišla trojica poslancov Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová. Minulý rok pred letom odišli z SDKÚ Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš.

V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor. V decembri opustili stranu Jozef Mikuš, Viliam Novotný a Eugen Jurzyca. SDKÚ sa zároveň rozpadol poslanecký klub v parlamente. Dnes strana disponuje dvomi poslaneckými mandátmi. Poslancami sú Pavol Frešo a Ľudovít Kaník.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #SDKÚ