Do roka má pribudnúť 3 600 miest pre škôlkarov

Celkovo 113 miest a obcí dostalo v pondelok dobrú správu. Rezort školstva im odklepol financie na rozširovanie kapacít materských škôl, v priebehu roka by sa mali vytvoriť miesta pre viac ako 3 600 detí.

05.05.2015 13:00
fico, škôlka, draxler , bajan Foto: ,
V priestoroch bývalej škôlky na Vyšehradskej ulici v bratislavskej Petržalke by malo vzniknúť sedem tried pre vyše 140 detí. Informoval o tom včera premiér Robert Fico, na snímke s ministrom školstva Jurajom Draxlerom a so starostom Petržalky Vladimírom Bajanom.
debata (9)

Z pridelených dotácií sa zatiaľ môže tešiť len tretina miest a obcí, ktoré o ne žiadali. Pre tých, čo neboli úspešní, sľubuje premiér Robert Fico ďalšie financie v rámci druhého sociálneho balíka.

Na rozširovanie miest v materských školách bolo vyčlenených zatiaľ 10 miliónov eur. „Prišlo nám podstatne viac žiadostí, ako sme predpokladali,“ priznal včera premiér v priestoroch bývalej škôlky v Petržalke, kde by malo kompletnou rekonštrukciou vzniknúť sedem tried pre vyše 140 detí.

Na obnovu niekdajšej škôlky na tomto bratislavskom sídlisku bude vyčlenených najviac peňazí, 400-tisíc eur. Ani tie však nebudú stačiť a mestská časť si bude musieť na financovanie prestavby vziať úver viac ako 800-tisíc eur.

Podobne budú musieť „zo svojho“ investovať aj ďalšie obce, ktorým rezort školstva dotáciu schválil. "Je to naozaj dobrá správa, máme veľkú radosť, aj keď teraz nastáva fáza ďalšej práce.

Ale bolo by trestuhodné to nevyužiť," tešil sa včera Ivan Schreiner, starosta Ivanky pri Dunaji. V obci neďaleko Bratislavy registrujú po tohtoročnom zápise do škôlok 201 neuspokojených žiadostí, prijať mohli 73 detí.

V obci sa už v jeseni po spracovaní analýz možnosti rozširovania priestorov škôlok rozhodli pre modulový typ škôlky, ktorý sa bude môcť v prípade potreby nadstavovať. Vzniknúť by mali tri nové triedy pre najviac 75 deti, takže ani potom nebudú zrejme uspokojené všetky žiadosti.

„Tých neuspokojených žiadostí je veľa, aj keď niektoré sú duplicitné, keďže rodičia dávajú žiadosti do viacerých škôlok. Ale detí pribúda a dalo sa to predvídať,“ vraví Schreiner. Obec dostane od štátu dotáciu 244-tisíc eur, reálne náklady budú podľa starostu možno aj o polovicu vyššie.

Do nových tried by prví škôlkari mohli prísť odhadom asi o rok. „Keď budú podpísané zmluvy a budeme mať alokolované financie k dispozícii, potom môžeme začať vypisovať verejnú súťaž, a to je ten najväčší traumatizujúci bod. Je to niekoľkomesačný proces,“ vysvetľuje starosta Ivanky pri Dunaji.

Pripomína, že obec takmer pred rokom získala financie z eurofondov na cyklotrasu a ešte stále nemá definitívny súhlas. „To boli zdroje z EÚ, v tomto prípade predpokladám, že pol roka bude trvať súťaž a do roka by škôlka mohla byť po kolaudácii, so všetkou výbavou, napojením na plyn a podobne,“ odhaduje Schreiner.

Dve nové triedy pre škôlkarov chcú už od septembra otvoriť v bratislavskom Ružinove. Na ďalšie tri triedy v novej modulovej škôlke, na ktorú tiež dostanú dotácie zo štátu, bude treba zrejme ešte počkať.

Ako povedala hovorkyňa mestskej časti Miroslava Štrosová, projekt môžu začať pripravovať. Rezort školstva im odsúhlasil dotáciu 350-tisíc eur. „Nepokrýva všetky náklady, takže bude potrebné zapojiť aj rozpočet Ružinova,“ dodala Štrosová.

Spomedzi vyše stovky úspešných žiadateľov z celého Slovenska najviac nových škôlkarských tried by malo vzniknúť v Bratislave, ale aj v okolitých obciach, kde sa sťahujú mnohé mladé rodiny, ale tiež v Nitre, Prešove a Košiciach. Celkovo prišlo na rezort školstva vyše 400 žiadostí o dotácie viac ako 35 miliónov eur.

Fico sľubuje, že sa nezabudne ani na tých, čo neboli úspešní v tomto kole a peniaze na škôlky bude ďalej hľadať. „Témou rozširovania kapacít škôlok sa budeme zaoberať aj v druhom sociálnom balíku a verím, že budeme schopní ponúknuť taký objem finančných prostriedkov, ktorý umožní uspokojiť všetky žiadosti, ktoré boli podané,“ povedal Fico. Konkrétnu sumu však neuviedol.

„Snáď sa dohodneme s ministrom školstva a nájdeme takú sumu peňazí, ktorá umožní vrátiť sa k zostávajúcim žiadostiam,“ dodal Fico. Konkrétna podoba sociálneho balíka bude známa 23. mája. Projekt rozširovania kapacít škôlok má pritom podľa Fica výhodu aj v tom, že sa tak vytvoria pracovné miesta pre učiteľky, po tejto prvej vlne by malo vzniknúť 330 takých miest.

Minister školstva pripomenul, že táto výzva bola vyhlásená na riešenie krízového stavu. „Treba rátať ešte s desiatkami miliónov eur zo štrukturálnych fondov EÚ,“ povedal šéf rezortu školstva Juraj Draxler. Výzvy z eurofondov by sa mali rozbehnúť na jeseň.

Obce, ktorých žiadosti boli schválené, by podľa Draxlera mali mať peniaze k dispozícii v priebehu „niekoľkých nasledujúcich dní“. Šéf rezortu školstva si je však vedomý aj ďalšieho problému, ktorý sa týka demografického vývoja.

V niektorých obciach totiž už chýbajú aj miesta v základných školách. Draxler v tejto súvislosti pripomína, že pilotne sa tiež už stavajú modulové školy a tam, kde to bude nutné, bude treba hľadať ďalšie riešenia, napríklad kyvadlovú autobusovú dopravu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #rozširovanie kapacít #materské školy