KDH: Najvyšší kontrolný úrad si neplní svoju funkciu

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pod vedením Jána Jasovského neplní podľa šéfa poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana svoju funkciu.

05.05.2015 12:50
debata (6)

Ako povedal v utorok, ak by si NKÚ plnil svoje funkcie, kauza Váhostav by nedospela do súčasných rozmerov. KDH zatiaľ rokuje o podpore svojho kandidáta na post predsedu NKÚ, ktorým má byť prokurátor Maroš Žilinka. Most-Híd už minulý týždeň avizoval, že Žilinku podporí.

Zatiaľ kresťanskí demokrati čakajú na potvrdenie podpory od hnutia OĽaNO. „Zatiaľ sa rokuje. My sme pripravení ísť aj do tajnej voľby, ak sa dohodneme na spoločnom kandidátovi,“ povedal Abrhan. Ak sa podľa neho tri opozičné kluby dohodnú na jednom mene, oslovia aj nezaradených poslancov.

„Predpokladám, že tri kluby sa dohodnú,“ dodal Abrhan. Žilinka dnes pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo vláde Ivety Radičovej Žilinka na ministerstve vnútra pôsobil ako štátny tajomník. Bol nominant kresťanských demokratov, ale nie je členom KDH. Ministrom vnútra bol vtedy Daniel Lipšic.

Žilinka však nebude jediný opozičný kandidát na predsedu NKÚ. Prezídium SDKÚ v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru Karola Mitríka. „Karol Mitrík získal v roku 2010 podporu všetkých pravicových strán a na návrh vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS).

V tejto pozícii potvrdil svoju odbornosť a získal si rešpekt medzi partnermi v zahraničí. Má teda najlepšie predpoklady na to, aby dokázal efektívne a nestranne riadiť Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky,“ povedal Frešo.

S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Ten totiž už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ).

Premiér Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom, teraz chce navrhnúť starostu Terchovej a bývalého poslanca NR SR Milana Laurenčíka.

Smer a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal.

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Voľby predsedu NKÚ vypísal teraz nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer). Nominácie možno predkladať do 8. mája do 16:00. Vládna strana Smer-SD už oznámila, že na tento post nikoho nenavrhne.

Ako ďalej na tlačovej besede informoval poslanec NR SR Pavol Hrušovský, KDH bude žiadať, aby parlament odložil rokovanie o rekodifikácii civilného práva až na ďalšiu schôdzu.

„Pri približne 500 paragrafoch a 450 pozmeňovacích návrhoch mi chýba hlbšia diskusia naprieč celým politickým spektrom, čo sa pri tak veľkých zmenách odrazí v kvalite prijatého návrhu. Odloženie by vytvorilo priestor na diskusiu. Návrhy by sa dopracovali za ten čas do kvalitnejšej podoby,“ povedal Hrušovský.

Podpredseda KDH Pavol Zajac kritizoval spôsob prípravy návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý má regulovať vstup tzv. schránkových firiem. Vláda podľa neho alibisticky nechala prípravu tohto zákona na Úrad pre verejné obstarávanie.

„V zákone sa rieši problematika konečných užívateľov výhod len pri verejnom obstarávaní. Žiadne ďalšie vzťahy so štátom nie sú riešené, napríklad drobné obstarávanie, štátne dotácie, štátna investičná pomoc, nakladanie s majetkom štátu a samosprávy a nakladanie s prostriedkami z verejného zdravotného poistenia,“ povedal.

A aj pri tomto zákone o verejnom obstarávaní je to podľa neho len imitácia dôsledného preskúmania konečných poberateľov výhod, keďže na preukázanie stačí jednoduché čestné vyhlásenie o tom, kto je konečným užívateľom výhod.

„Až keď vznikne podozrenie a ÚVO alebo tretia strana dá podnet, úrad môže preskúmavať pravdivosť a úplnosť dokladov. To znamená, že Robert Fico hrá pred verejnosťou divadlo na dobrého správcu, ale v skutočnosti je stále v područí oligarchov, ktorí ho nepustia do razantných riešení,“ vyhlásil.

Podľa Zajaca platí, že keď ktokoľvek nasadí do takejto firmy „bieleho koňa“, ktorý formálne splní všetky náležitosti zákona, nikto nebude môcť postihnúť takúto firmu a verejnosť sa nedozvie o dohodách v pozadí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #KDH