Podmienky držania expanzných zbraní sa sprísnia

Podmienky držania expanzných zbraní a ich predaj cez internet sa sprísnia. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o zbraniach a strelive.

05.05.2015 14:27
debata (8)

Parlament v utorok odsúhlasil, že návrh prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Expanzné zbrane sú znefunkčnené zbrane, ktoré sa však ďalšou úpravou dajú prerobiť na schopné streľby.

„Podnetom na vypracovanie návrhu zákona je zavedenie evidencie expanzných zbraní pre ich masívne rozšírenie, čo by mohlo viesť k reálnemu ohrozeniu bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike,“ argumentuje rezort vnútra.

Novela zavádza povinnosť ohlásiť na políciu nadobudnutie expanznej zbrane upravenej zo štandardnej strelnej zbrane a predložiť ju na zaevidovanie. Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane.

Upravuje sa aj postup pri úprave zbraní na expanzné. „Konkrétne sa ustanovuje povinnosť upravenú zbraň označiť expanznou značkou,“ píše sa v návrhu. Zmeny v legislatíve sa týkajú aj internetového predaja zbraní.

Ponechá sa možnosť takéhoto predaja medzi držiteľom zbrojnej licencie alebo inou osobou, ktorá má oprávnenie v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva. Novela zároveň zavádza povinnosť Slovenskej poľovníckej komory oznámiť policajnému zboru odňatie poľovného lístka, ktorý má byť podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely.

Každý, kto si kúpi expanznú zbraň, ju podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bude musieť zaregistrovať na polícii. Každá takáto zbraň bude mať svoj preukaz, ako majú štandardné zbrane ostatných skupín.

Preukaz zbrane zvýšil prehľad o pohybe zbrane, jej predaji, dodal. Minister pripomenul, že novela ruší internetový predaj expanzných zbraní. To, že sa to v minulosti povolilo, označil Kaliňák „za veľkú chybu“.

Policajti by po schválení návrhu dostali väčšie kompetencie pri zadržaní zbraní. Novela totiž rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. „Ide o prípady, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb, alebo sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu,“ uvádza ministerstvo vnútra.

Okrem toho, ak si posudzujúci lekár alebo psychológ všimne zmenu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, musí to po novom bezodkladne oznámiť polícii. „Ide o skrátenie takejto lehoty, ktorá je v súčasnosti päť pracovných dní,“ uvádza správa.

Účinnosť novely zákona o strelných zbraniach a strelive sa navrhuje od 1. júla 2015.

Legislatívu začali pripravovať ešte minulý rok. Vo februári tohto roku sa objavili informácie, podľa ktorých mohli zbrane, ktoré použili teroristi pri útoku vo Francúzsku, pochádzať zo Slovenska. Údajne išlo pôvodne o expanzné zbrane kúpené cez internet, ktoré neskôr upravili a zabíjali s nimi v Paríži.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zbrane #držanie zbraní #legislatíva