Prieskum: Takmer žiaden Slovák nechce obchody so schránkovými firmami

Drvivá väčšina Slovákov nechce, aby štát obchodoval so schránkovými firmami neznámych vlastníkov, vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Nadáciu Zastavme korupciu.

05.05.2015 15:08
debata (23)

S výrokom: „Štát by mal obchodovať s firmami, ktorých skutoční vlastníci sú známi“ súhlasilo 91,5 percenta respondentov z 1 027. Výsledky prieskumu poskytol Branislav Ondrášik z nadácie.

"Korupcia je rakovina tejto spoločnosti a aj náš prieskum potvrdzuje, že ľudia ju vnímajú čoraz viac. Som rád, že ju verejnosť neberie ľahostajne. Budovanie povedomia, že korupcia nie je niečo nemenné, je aj jeden zo základných cieľov našej nadácie,” komentoval prieskum jeden z jej zakladateľov Miroslav Trnka.

Výsledky prieskumu hovoria jasnou rečou, pripomenul Marián Leško z Nadácie Zastavme korupciu. Ľudia sú podľa neho otrávení tým, že z ich daní neprávom profitujú anonymní vlastníci schránkových firiem a obohacujú sa takto o stovky miliónov eur.

"Na jednej strane je pozitívne, že ľudia stratili s okrádaním krajiny trpezlivosť, no čaká nás ešte dlhá cesta k vykoreneniu tejto formy korupcie,” vysvetlil.

Nevyhnutným krokom je podľa Leška schválenie účinného protischránkového zákona. Za taký sa však nedá považovať vládna novela Zákona o verejnom obstarávaní, ktorú poslanci v prvom čítaní prerokujú na začínajúcej sa schôdzi, vysvetlil. Nadácia aj preto poslancov NR SR vyzýva, aby neúčinný zákon o schránkových firmách neschválili.

“Pokiaľ vládou predloženej novele nepovieme nie, schránkové firmy nás budú môcť naďalej okrádať o stovky miliónov eur. Novela totiž tento problém nerieši komplexne, netýka sa všetkých oblastí, v ktorých sa schránky uplatňujú. Poskytuje tak priestor na ďalšie rozkrádanie štátneho majetku,“ doplnil Leško.

Nadáciu Zastavme korupciu založili spoluzakladateľ spoločnosti ESET Miroslav Trnka a podnikateľ v reklame Michal Bláha. Jej hlavným cieľom je čo najviac obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života a podnikania na Slovensku.

Medzi jej základné piliere patrí osveta a vzdelávanie, pomoc oznamovateľom korupcie, podpora investigatívneho žurnalizmu a zapájanie verejnosti. Viac informácií nájdu záujemcovia na stránke www.zastavmekorupciu.sk.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #slováci #schránkové firmy