Kmotrík to vzdal. Štadión postaví štát

Pýšia sa nimi aj chudobnejšie krajiny, len na Slovensku sa Národný futbalový štadión postaviť nedarí. Namiesto neho v Bratislave zíva veľká jama. Štát pôvodne plánoval, že štadión vybuduje spolu so súkromníkom. Ten to však tento týždeň vzdal.

05.05.2015 15:54 , aktualizované: 20:00
Robert Fico, úrad vlády Foto: ,
Premiér Robert Fico oznámil v parku pri Úrade vlády, že štadión prechádza pod štát.
debata (181)

Športová stavba storočia bude mať nakoniec prívlastok štátna. Slovensko by sa jej malo dočkať do 22 mesiacov. Premiér Robert Fico v utorok vyhlásil, že Národný futbalový štadión na bratislavskom Tehelnom poli postaví štát. Reagoval tak na list podnikateľa Ivana Kmotríka, doterajšieho investora štadióna a majiteľa futbalového klubu Slovan. V liste Kmotrík podľa premiéra rezignoval na výstavbu.

„Vláda ide do toho,“ oznámil Fico rozhodnutie prevziať túto investíciu. Kabinet tak odstupuje od pôvodného zámeru vystavať výstavnú futbalovú skriňu spolu so súkromným partnerom. Na projekt ministerstvo financií ešte pred dvoma rokmi vyčlenilo 27 miliónov eur, ktoré sa doteraz nevyužili. Tieto peniaze dá štát na štadión teraz. Premiér pripomenul, že vláda už podporila rekonštrukciu 21 futbalových ihrísk a význam má aj zafinancovať národný štadión. „Futbal je významný sociálny fenomén. Tisíce až stotisíce ľudí sú zapojení do tohto športu,“ odôvodnil.

„Ak štadión bude vlastniť niekto iný ako Slovan či Ivan Kmotrík, tak bude menej problémov, odvolávania, závisti, nenávisti a nutného zla, ktoré sa bežne objavuje okolo takýchto projektov,“ reagoval pre Pravdu Kmotrík. Tvrdí, že všetky povolenia na začatie stavby od 35 organizácií má.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik víta aktivitu vlády. Zatiaľ mu však chýba viac konkrétnych informácií. „V tomto okamihu môžem povedať, že sme radi, že sa takýmto spôsobom zainteresuje do problému štát. Chceme, aby sa nový štadión postavil. Sme asi jediný futbalový zväz v Európe, ktorý v hlavnom meste stále nemá Národný futbalový štadión. V tejto chvíli ho už majú aj v ďaleko chudobnejších a menších krajinách, ako je Slovensko,“ poukázal Kováčik. Pripomenul, že všade inde – aj v postkomunis­tických krajinách – investovali vlády do národných štadiónov a nielen futbalových. „Takže táto iniciatíva je namieste a má logiku,“ podotkol šéf zväzu.

Na Tehelnom poli stál kedysi štadión... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Národný futbalový štadión, Bratislava Na Tehelnom poli stál kedysi štadión bratislavského klubu Slovan. Ten je už dávno zbúraný, dnes je na jeho mieste veľká jama.

Vybudovanie Národného futbalového štadióna v Bratislave malo podľa pôvodného projektu vyjsť na približne 70 až 72 mil. eur. Na mieste Tehelného poľa, kde kedysi hrával Slovan, mal vyrásť nový štadión s kapacitou viac ako 20-tisíc miest. Okrem toho tu mali pribudnúť obchodná pasáž, byty či kancelárie. Dnes je štadión Slovana zbúraný, na jeho mieste je veľká jama.

Či vláda preberie celý Kmotríkov projekt, zatiaľ premiér nevedel povedať. Nespresnil ani kapacitu štadióna. Vie však, že rozsiahle komerčné priestory, aké boli v pôvodnom zámere, tam nebudú. „Nemáme žiadne velikášske predstavy. Určite tam nebude 50– až 60-tisíc miest,“ podotkol Fico, ktorý zostaví špeciálny tím, aby pre vládu pripravil nový návrh. V tíme budú zástupcovia Slovenského futbalového zväzu, mesta Bratislava a ministerstva školstva. Očakáva od nich, že v krátkom čase vláde predstavia projekt štadióna. Podľa premiéra by náklady nemali presiahnuť sumu 45 miliónov eur.

Po rozhodnutí vlády by mal štadión stáť do 22 mesiacov, stavebné práce by sa mohli začať ešte v tomto roku. Premiér tvrdí, že projekt naplánuje tak, aby výstavba bežala aj po prípadnej zmene vlády. „Proces, ktorý neumožní nikomu, kto príde po parlamentných voľbách 2016, aby tento priebeh prerušil a nedajbože úplne zastavil,“ oznámil. Súčasťou štadióna by malo byť sídlo Slovenského futbalového zväzu, sieň slávy a bude slúžiť nielen pre potreby reprezentácie, ale aj ligového futbalu a kultúrnych podujatí.

V najbližších dňoch premiér plánuje rokovať s majiteľmi Futbalového klubu Slovan Bratislava, ktorí určité práce na tomto štadióne už začali a majú k nemu právny vzťah. Stretnutie by sa malo týkať aktuálnej projektovej dokumentácie výstavby, ale aj toho, či by Slovan nezafinancoval priestory v novom štadióne, ktoré budú vyhradené pre klub.

Vizualizácia pôvodného projektu Národného... Foto: VIZUALIZÁCIA: SFZ
Národný futbalový štadión Vizualizácia pôvodného projektu Národného futbalového štadióna.

Do prípravy projektu, búrania starého štadióna i úpravy plochy investoval Kmotrík asi tri milióny eur. „Zaplatil som už veľmi veľa peňazí, neviem to presne vyčísliť. Teraz pôjde o to, aby sa štadión reálne dostaval a my by sme mali možnosť tam hrávať,“ povedal Kmotrík. Ak to bude pre štát výhodné, sľúbil, že vybuduje časť štadióna pre Slovan, čo sú šatne, klubové zázemie, kancelárie. Dodal, že investované peniaze pýtať späť nebude.

Ivana Skokanová, hovorkyňa mesta Bratislava, uviedla, že pre Bratislavčanov nie je súčasná situácia dobrá. „Je totiž veľmi nedôstojné, že Bratislava stále nemá postavený Národný futbalový štadión. Mesto v tejto finančnej situácii a pri súčasnom nastavení financovania mesta nemá prostriedky na jeho výstavbu z vlastných zdrojov. Vedenie mesta je však pripravené poskytnúť akúkoľvek potrebnú súčinnosť, či už súkromnému investorovi, alebo štátu,“ pokračovala Skokanová. Primátor chce podľa nej v najbližšom čase požiadať o stretnutie zástupcov vlády alebo ministerstva školstva s cieľom riešiť súčasný nevyhovujúci stav k spokojnosti nielen Bratislavčanov, ale aj ostatných nadšencov športu.

Súčinnosť poskytne aj bratislavská župa. Jej hovorkyňa Iveta Tyšlerová však pripomenula, že na realizáciu tohto projektu nemajú v rozpočte peniaze.

Aký bol pôvodný Kmotríkov projekt

  • Okrem samotného štadióna mali na Tehelnom poli vyrásť aj ubytovňa, okrem nej 300 bytov, kancelárie, obchodná pasáž a prevádzky. Výstavba takého areálu mala vyjsť na 235 miliónov eur. Z toho štadión s kapacitou 22 500 miest predstavoval investíciu asi 70 miliónov eur.
  • Na štadióne mala mať svoje priestory reprezentácia a klub Slovan.
  • Štadión mal byť dostavaný a skolaudovaný do 31. 12. 2017.

S čím zatiaľ počíta vláda

  • Projekt bude skromnejší ako pôvodný, nepočíta s komerčnými priestormi, iba s výstavbou samotného štadióna. Premiér Robert Fico zatiaľ náklady odhadol do 45 miliónov eur. Aká bude jeho kapacita, nie je ešte známe.
  • Vzhľadom na lokalitu bude nutné postaviť podzemné garáže.
  • Na štadióne by mala mať svoje priestory reprezentácia, klub Slovan a v budúcnosti aj iné ligové kluby. Sídliť tu bude Slovenský futbalový zväz, priestory vyčlenia aj pre sieň slávy.
  • Počíta sa tiež s využitím na kultúrne účely.
  • Vláda má zatiaľ na výstavbu vyčlenených 27 miliónov eur. Výstavba by sa podľa premiéra mala rozbehnúť v tomto roku.

Najprv vláda dávala 70 miliónov

Prvá vláda Roberta Fica plánovala dať na Národný futbalový štadión 70 miliónov eur. Kabinet Ivety Radičovej tento projekt stopol. Investorom je akciová spoločnosť Národný futbalový štadión, za ktorou stojí Ivan Komotrík, je aj členom dozornej rady. Na Tehelnom poli si firma od mesta prenajala asi 55-tisíc štvorcových metrov na 50 rokov. V roku 2013 druhá Ficova vláda podpísala s touto firmou memorandum o spolupráci na výstavbe štadióna. Prisľúbila vtedy sumu 27 miliónov eur, z ktorej investor doteraz nevyčerpal ani cent. Memorandum podpísalo tiež mesto Bratislava, Slovenský futbalový zväz a ministerstvo školstva. Projekt národného štadióna začalo pripravovať mesto Bratislava ešte pred ôsmimi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Robert Fico #Národný futbalový štadión