Okolo nového futbalového stánku sú otázniky

Politické rozhodnutie už padlo. Národný futbalový štadión namiesto súkromného podnikateľa Ivana Kmotríka postaví štát. Z vecného hľadiska však okolo výstavby športového stánku zostáva toľko nedoriešených otázok, že odpovede na ne nemusia byť jasné ani v roku 2017, keď by mal, podľa premiéra Roberta Fica, už začať fungovať.

07.05.2015 12:00
Bratislava, Národný futbalový štadión Foto: ,
Z bývalého štadióna na Tehelnom poli je v súčasnosti iba jama s kopou zeminy.
debata (12)

Nevie sa napríklad, akým spôsobom chce vláda získať pozemky pod budúcim štadiónom, ktoré stále patria hlavnému mestu. Ani to, kto bude postavené športovisko prevádzkovať. Alebo či bude vyzerať tak, ako na doteraz prezentovaných „obrázkoch“, len bez pôvodne navrhnutých komerčných objektov okolo neho.

„Všetky otázky týkajúce sa výstavby štadióna sú predčasné,“ odpovedá premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Podľa nej musí o ďalšom postupe rozhodnúť vláda v spolupráci s ďalšími zainteresovanými subjektmi, najmä futbalovým zväzom. Premiér sľubuje, že na proces výstavby bude dohliadať odborný tím a zhotoviteľ štadióna vzíde z transparentnej verejnej súťaže. V súvislosti s vybudovaním štadióna je však doteraz v právnom vzťahu len mesto Bratislava a súkromný investor. V roku 2008 prenajal vtedajší primátor Andrej Ďurkovský na účely výstavby športoviska pozemky v lokalite Tehelné pole akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión, za ktorou stál Kmotrík. Pozemky dostal na 50 rokov.

Kmotrík získal na výstavbu aj územné rozhodnutie. To však niektorí mestskí poslanci éry Ďurkovského nástupcu Milana Ftáčnika vrátane terajšieho primátora Iva Nesrovnala spochybnili. Nepáčilo sa im, že sa investor okrem štadióna s kapacitou 20¤500 divákov chystal v lokalite postaviť aj obchodné centrum, 18-poschodovú administratívnu budovu, reštaurácie aj vyše 300 bytov. V roku 2014 preto podali podnet na prokuratúru, ktorá zvažovala jeho posunutie na súd. Spor sa ťahal a Kmotrík sa preň dlho nevedel domôcť stavebného povolenia od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, na ktorej území sa pozemky nachádzajú.

„Napokon sme mu však povolenie vydali a podľa našich informácií sa prokuratúra záležitosťou ďalej nezaoberá,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Na otázku, prečo Kmotrík výstavbu štadióna vzdal, hovorca odpovedal: „Neviem, stavať mohol, z našej strany už nie sú žiadne prekážky.“ Pripustil však, že ďalšie podnety, ktoré by postup prác opäť zdržali, mohli na rôzne inštitúcie podať iné právnické či fyzické osoby.

Tettinger dodal, že mestská časť si dala urobiť aj odborný právny výklad, v ktorom sa konštatuje, že v prípade zmeny by sa na nového nájomcu pozemkov mali preniesť všetky práva a povinnosti toho bývalého, čiže aj stavebné povolenie by malo zostať platné.

Kabinet na štadión v oklieštenej podobe plánuje vyčleniť 40 až 45 miliónov eur. Predtým chcel Kmotríkovi prispieť len sumou 27 miliónov, ďalšie výdavky sľúbil z vlastných zdrojov zaplatiť podnikateľ.

Prv než by však chcel štát začať stavať v „jame“, ktorá zostala po starom futbalovom štadióne Slovana Bratislava, musel by sa dohodnúť s Kmotríkom, pretože iba on má momentálne na pozemky platnú nájomnú zmluvu. Kmotrík by ich síce mohol mestu vrátiť, ale ak by k nim chcela získať nový nájomný vzťah vláda, muselo by jej to najprv odobriť mestské zastupiteľstvo. To však v terajšom zložení Ficovmu kabinetu vôbec nie je naklonené, čo by mohlo významne ovplyvniť podmienky prenájmu. „Vedenie mesta je pripravené poskytnúť akúkoľvek potrebnú súčinnosť, či už súkromnému investorovi, alebo štátu,“ sľubuje nateraz Nesrovnalova hovorkyňa Ivana Skokanová.

Podobne sa stále nevie, čo bude s projektom štadióna, ktorý je Kmotríkovým vlastníctvom. Odkúpi ho vláda? Alebo dá za štátne peniaze vypracovať nový? A bude postavený štadión prevádzkovať niektoré ministerstvo alebo agentúra, ktorú zriadi štát alebo mesto?

Asi najschodnejšou cestou by bolo, keby Kmotrík celú akciovku Národný futbalový štadión daroval štátu, možno za symbolické euro. Spojiť sa s podnikateľom, aby naznačil ďalší postup, sa včera Pravde nepodarilo. Kmotrík zatiaľ ako majiteľ Slovana prejavil záujem hrať s ním, aj za poplatok, na novom štadióne. Jeho pondelkové úvahy, že slovenský futbal už možno vôbec nebude sponzorovať a zváži aj odchod zo Slovana, však situáciu môžu ďalej zamotať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ivan Kmotrík #Národný futbalový štadión