Žinčicu ochraňuje známka

Žinčica vyrobená z ovčieho mlieka v súčasnosti už nie je lahôdkou, ktorú si možno kúpiť len na salašoch, ale dostať ju aj v mnohých obchodoch na Slovensku. Pod menom žinčica sa však predávajú aj nápoje, ktoré nevyhovujú prísnym kritériám pre názov tohto tradičného výrobku.

08.05.2015 16:00
ovce, ovca, bača, paša Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Pri hľadaní tej pravej žinčice je od sezóny 2015 zárukou ochranná známka Žinčica salašnícka. Do zoznamu ochranných známok na Úrade priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici ju na základe žiadosti Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci zapísali 4. decembra 2014.

Ide o kolektívnu známku pre skupinu výrobcov, ktorí žinčicu vyrábajú v salašníckych podmienkach. Ich snahou je uľahčiť spotrebiteľom výber tradičného slovenského nápoja. V súčasnosti je možné na trhu naraziť na mnoho výrobkov s označením žinčica, ktorú vyrábajú nielen z ovčieho, ale aj z prímesi kravského mlieka.

„Označenie je potom zavádzajúce, nakoľko ide o výrobky z iných ako ovčích bielkovín, a teda výrobky s inými vlastnosťami a účinkom, ako spotrebiteľ podľa názvu očakáva,“ vysvetľuje Blanka Krčíková, predsedníčka Cechu výrobcov ovčieho syra. Spotrebitelia pravidelne pijú žinčicu nielen pre jej špecifickú sladkokyslú chuť, ale aj pre jej zdravotné účinky.

„Žinčica vyrobená z ovčieho mlieka štandardným postupom má výnimočnú biologickú hodnotu – prirodzene vysoký obsah bielkovín a probiotických baktérií,“ vysvetlil Karol Herian, odborník na mliekarstvo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #žinčica