Kauza výbuchu bane v Handlovej: Vedúci pracovníci dostali 5 až 8 rokov

Trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. samosudca Okresného súdu v Prievidzi Pavol Bielik uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej.

07.05.2015 12:47
Handlová, baňa, nešťastie Foto:
Príbuzní baníkov a záchranárov prichádzali krátko po výbuchu do banského areálu. Vtedy ešte netušili, že si tragédia vyžiada až 20 ľudských životov.
debata (3)

Súd im uložil tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani. Rozsudok nie je právoplatný, všetci traja obvinení sa voči nemu odvolal, informuje portál teraz.sk.

Ladislava H. dostal päťročný trest, súd mu zároveň uložil zákaz výkonu funkcie vedúceho bane na šesť rokov. Jozefa T. odsúdili na šesť rokov a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov a Dalibora R. dostal osem rokov a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov.

Odsúdení podali odvolanie

Ladislava H. odsúdil Bielik pre to, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. podľa samosudcu nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani, a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

10. august 2009. Ľahšie zranení baníci... Foto: Pravda, Milan Kráľ
Handlová, nešťastie v bani 10. august 2009. Ľahšie zranení baníci odchádzajú domov.

Výšku trestu Bielik zdôvodnil tým, že trojica pracovníkov viedla usporiadaný život a nebola doposiaľ odsúdená za trestný čin.

„Súd nezobral do úvahy okolnosti, ktoré boli v samostatnej prílohe k znaleckému posudku o príčinách výbuchu z 10. augusta a dospel k nesprávnemu právnemu názoru,“ myslí si obhajca Ivan Žilík. Doplnil, že ihneď podajú odvolanie.

Baník: Nadriadení tvrdili, že sme pochybili my

Jeden zo zachránených baníkov Miroslav Masarik je s rozsudkom spokojný len z dôvodov, že od začiatku hovoril, že zodpovední za situáciu v bani boli ľudia a ľudia pochybili. „Žijem s tým už šesť rokov. Neviem, či tie tresty v takej výmere sú spravodlivé, keď si zoberiete, že tam zahynulo 20 ľudí. Je to na posúdenie súdu, súd tak rozhodol, tak musíme to akceptovať,“ dodal.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Počas hasenia však došlo k výbuchu. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #súd #rozsudok #baňa Handlová