Ústavnému súdu chýba odlišné stanovisko o nevymenovaných sudcoch

K písomnému odôvodneniu rozhodnutiu III. senátu Ústavného súdu SR, ktorý riešil nevymenovanie prezidentom troch kandidátov na ústavných sudcov, nebolo doplnené ešte odlišné stanovisko. To by malo byť vyhotovené 13. mája. Prezidenta Andreja Kisku o tom v liste informovala predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.

07.05.2015 17:18
debata (2)

Reagovala tak na Kiskov list, ktorý ju upozornil, že stále nedostal odôvodnenie rozhodnutia senátu. Prezident šéfke ústavného súdu pripomenul, že rozhodnutie senátu oznámili verejne, od ohlásenia už uplynula 40-dňová lehota.

„Aj pri primeranej časovej tolerancii, ktorú môžu v osobitných prípadoch spôsobiť objektívne príčiny technickej povahy, považujem termín na doručenie rozhodnutia od jeho prijatia za vysoko prekročený," uviedol tento týždeň Kiska v liste.

Macejková v liste, Kisku ubezpečuje, že bezprostredne po doplnení písomného vyhotovenia odôvodnenia nálezu o odlišné stanovisko mu bude ako jednému z účastníkov konania kompletný nález expedovaný. Písomné odôvodnenie rozhodnutia bez odlišného stanoviska má 80 strán.

Doplnila, že prekročenie limitu, ktorý stanovuje Občiansky súdny poriadok na vypracovanie rozhodnutia, považuje v tomto prípade za pochopiteľné a akceptovateľné a nebolo výnimočné ani v prípade iných závažných rozhodnutí nielen v tomto, ale ani v minulom funkčnom období ústavného súdu.

Vzhľadom na závažnosť, zložitosť a význam veci, ktorej sa nález týka, ako aj na skoršie prejavenú toleranciu prezidenta Andreja Kisku v súvislosti s inými závažnými rozhodnutiami senátov ústavného súdu a napokon aj s ohľadom na celkovú vyťaženosť a nekompletné zloženie ústavného súdu, vyslovila Macejková v liste presvedčenie, že uvedené argumenty odstránia prezidentove pochybnosti o riadnom chode ústavného súdu.

Prezident Andrej Kiska porušil podľa rozhodnutia ÚS zo 17. marca právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. Ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol.

Ide o rozhodnutie tretieho senátu Ústavného súdu SR v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. Odlišné stanovisko mal sudca Rudolf Tkáčik. Ako sa píše v stručnom odôvodnení, štátne orgány môžu konať len na základe Ústavy SR. Prezident podľa neho nepostupoval ústavne konformne pri posudzovaní vhodnosti kandidátov na sudcov ústavného súdu. Prezident ich nevymenovaním prekročil rámec svojich právomocí.

Prezident mal na výber šesť kandidátov, z ktorých v júli minulého roka vymenoval len jednu sudkyňu Janu Baricovú, hoci bolo treba vymenovať troch sudcov Ústavného súdu SR. Odôvodnil to tým, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu, pričom nezistil u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo.

Sťažnosti podali aj dvaja ďalší kandidáti Imrich Volkai a Ján Bernát, o nich bude rozhodovať druhý senát ÚS SR. Momentálne je na ústavnom súde 11 sudcov, pritom ich má byť 13.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #list #lehota #Andrej Kiska #Ústavný súd SR