Štefanec: Odchod Británie z EÚ by mal negatívny dopad pre všetkých

Poslanec Európskeho parlamentu a člen Európskej ľudovej strany Ivan Štefanec varuje pred prípadným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie.

08.05.2015 18:56
Ivan Štefanec Foto:
Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.
debata (31)

Ten by mal podľa neho negatívny dopad pre všetkých, vrátane Slovenska. Informoval o tom Štefancov lokálny asistent Michal Ďurman. Európska únia si v dnešnom svete podľa neho musí stanoviť novú paradigmu fungovania a tou je podľa neho dôraz na hospodársky rast, technológie a inovácie. Podporuje ideu prepojenia vzdelávacích systémov, spoločných výskumných centier, malých aj veľkých podnikateľov a spoločné postupy pri ochrane európskych spotrebiteľov. To sa týka aj Slovenska. "Z otvorenosti európskeho hospodárskeho priestoru ťažia najmä malé krajiny ako je Slovensko. Stačí si spomenúť, aké prekážky stáli ešte pred pätnástimi rokmi pred našimi obchodníkmi, keď chceli doviezť, alebo vyviezť tovar,“ povedal Štefanec.

Odlišnosti ostrovného štátu Veľká Británia od kontinentálnej Európy sú silné a dnes ich už podľa Štefanca nemôže nikto spochybniť. Veľkou chybou minulosti je tlak európskych inštitúcii, ktoré tlačili na Britániu, aby sa vzdala časti svojich národných špecifík. Súčasná Junckerova komisia nevidí Európu budúcnosti ako superštát, ale ako kooperujúci celok, ktorý zo spolupráce ťaží rovnako ako z rozmanitosti. Novú Európu by sme mali stavať na tom, čo nás spája a nie čo nás rozdeľuje,“ dodal Štefanec.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Ivan Štefanec