KDH o Kvasničkovi: Buď stiahne podporu Crkoňovej, alebo končí v klube

KDH podporuje spoločného kandidáta opozície na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, prokurátora Maroša Žilinku. Uvádza sa to vo vyhlásení Predsedníctva KDH a Poslaneckého klubu KDH.

09.05.2015 17:30
Marián Kvasnička, KDH Foto: ,
Poslanec KDH Marián Kvasnička prekvapil, keď nepodporil Maroša Žilinku v kandidatúre na post šéfa NKÚ, ale navrhol Henrietu Crkoňovú.
debata (79)

Kresťanskí demokrati sa zároveň dištancujú od návrhu poslanca Mariána Kvasničku, ktorý do funkcie navrhol Henrietu Crkoňovú. Poslanec podľa vyhlásenia hnutie o svojom kroku vopred neinformoval.

„Vyzývame preto Mariána Kvasničku, aby svoj podpis spod tohto návrhu stiahol, najneskôr do poludnia dňa 13. mája,“ píše sa vo vyhlásení. „Ak tak neurobí, k tomuto termínu prestáva byť členom Poslaneckého klubu KDH. Predsedníctvo KDH prijme ďalšie rozhodnutia.“ Hnutie si podľa vyhlásenia váži zhodu dosiahnutú v parlamente na kvalifikovanom kandidátovi. „Slovensko potrebuje účinnú kontrolu hospodárenia s majetkom štátu a verejnými financiami, ktoré sú dnes zneužívané rozsiahlou korupciou, klientelizmom a častým predražovaním verejného obstarávania,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ SR. Poslanec SDKÚ Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Podpredseda parlamentu a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, MOST – HÍD, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry a pôsobil aj ako štátny tajomník ministerstva vnútra.

Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ Henrietu Crkoňovú. Uvedená kandidátka zastávala funkciu generálnej riaditeľky Metodicko-pedagogického centra a bola vedúca služobného úradu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája 2015 na prebiehajúcej 51. schôdzi, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14-tej hodine a hlasovanie sa uskutoční o 17-tej. Za predsedu NKÚKDH bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #KDH #Marián Kvasnička