Šebej: Fico nemal do Moskvy chodiť. Urazil by padlých, oponuje Lajčák

Premiér Robert Fico sa v sobotu 9. mája zúčastnil na oslavách ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve, no podľa predsedu zahraničného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) tam ísť nemal.

10.05.2015 14:14
Robert Fico, Moskva, oslavy Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin (dole druhý zľava) a premieré Robert Fico (hore druhý sprava) počas fototermínu na oslavách 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve.
debata (405)

„Mal si padlých vojakov uctiť tu na Slovensku, nebol to dobrý okamih ísť oslavovať do Moskvy,“ povedal v relácii O 5 minút 12 na RTVS. „Mal to spraviť tak, ako ostatní európski lídri, ktorí na oslavy do Ruska neprišli,“ poznamenal. Podľa Šebeja išlo v Moskve o vojenskú parádu jednej armády, ktorá nemá za sebou len hrdinský boj proti hitlerovskému Nemecku. „Bolo by lepšie to oslavovať inde, napríklad tam, kde sú pochovaní sovietski vojaci,“ povedal.

Šebej si však myslí, že tak, ako vždy, sa na to zabudne, pretože preváži určité pragmatické hľadisko. „Nie je to však dobrý signál. Akoby naša vlastná krajina cez túto udalosť spochybňovala súdržnosť so západom, pričom je to v okamihu, keď sa Putin snažil Európu rozložiť,“ vysvetlil.

„Najhlúpejším nápadom by však bolo prestať s Ruskom komunikovať, aj keď sa jeho rétorika či politika dramaticky zmenili,“ povedal predseda zahraničného výboru. Situáciu s Krymom nemožno akceptovať, no tiež nemožne podľa jeho slov prestať s Ruskou federáciou hovoriť. „Dá sa s nimi hovoriť, ak pochopia, že dohoda je pre nich výhodnejšia, v tejto chvíli to tak však tak nevyzerá,“ doplnil.

Lajčák: Keby Fico nešiel, urazil by pamiatku padlých

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je však toho názoru, že keby sa Fico na oslavách nezúčastnil, išlo by o urážku pamiatky tých, ktorí položili svoje životy. „Slovensko je štát, ktorý je postavený na antifašistických tradíciách,“ pripomenul.

Premiér Robert Fico počas pietneho aktu... Foto: SITA, Robert Tappert
Robert Fico, moskva Premiér Robert Fico počas pietneho aktu kladenia vencov k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade v Moskve.

„Účasťou na prehliadke v Moskve sme vzdali úctu. Potvrdzujeme, o čom vojna bola, na ktorej strane sme stáli a aké hodnoty naši predkovia obhajovali,“ povedal. Jednoznačne musíme podľa neho na udalosti pozerať cez naše záujmy. „Preto si stojím za tým, že to bolo správne,“ doplnil šéf diplomacie.

„Tým, že Robert Fico išiel do Moskvy, sme nedali žiadne požehnanie anexii Krymu,“ povedal s tým, že náš postoj je absolútne jasný, riešili sme to tam, kde treba, a teda v rámci Európskej únie. Nahádzať všetko do jedného balíka podľa neho znamená, že nikdy žiadny problém nevyriešime, v tomto prípade ide o Krym a oslavy konca vojny. „Nepohneme sa nikam,“ poznamenal. Ako povedal na záver, "ak chceme veci riešiť, v prvom rade treba s Rusmi rokovať a ak budeme rokovať, v prípade, že bude chcieť aj druhá strana, nájdeme riešenie.

405 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Robert Fico #Miroslav Lajčák #František Šebej #oslavy konca 2. svetovej vojny