Horský: Nového šéfa NKÚ zrejme ani 19. mája nezvolia

Ak sa opozícii nepodarí zhodnúť na jedinom spoločnom kandidátovi na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, s najväčšou pravdepodobnosťou ani 19. mája nebude do tejto funkcie opäť nikto zvolený. Tvrdí to politológ Michal Horský, podľa ktorého premiér Robert Fico nemá dôvod zrušiť svoje v tomto smere dané slovo.

11.05.2015 12:00
Michal Horsky Foto: ,
Michal Horský
debata (75)

Politológ hodnotí, že ak sa opozícii tri roky nepodarilo postaviť kandidáta, ktorý by v parlamente uspel aj pomocou hlasov vládneho Smeru, je to z jej strany výsledok viac ako úbohý. „A napriek tomu, že v poslednom čase žije z elánu nadobudnutého v kauze Váhostav, znovu sa v nej objavili hneď traja štrajkokazi,“ pripomína.

Kým sa totiž väčšina opozičných strán – SaS, OĽaNO, Most – Híd, Sieť, Skok aj Nova – dokázala zjednotiť na kandidátovi, prokurátorovi špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi, poslanec a predseda SDKÚ Pavol Frešo sám obhajuje ako najvhodnejšieho na pozíciu čoskoro už 69-ročného exriaditeľa SIS z čias Radičovej vlády Karola Mitríka. K jeho prípadnej voľbe sa pritom Fico nedávno vyjadril pozitívne.

Navyše, v posledný možný deň podania prihlášky, vo sviatok 8. mája, poslanci Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) podporili do funkcie pomerne neznámu Henrietu Crkoňovú, ktorá za súčasnej Ficovej vlády ešte donedávna pracovala vo vysokej funkcii na ministerstve školstva. „Dvaja nenápadní poslanci sa akoby odtrhli z reťaze, pričom Kvasnička sa doslova rozpoltil, keď zároveň podporil aj Žilinku,“ uvažuje Horský, podľa ktorého sú dôvody ich konania „zatiaľ“ veľmi nejasné. Stranícky predseda Ján Figeľ už Kvasničku varoval, že ak sa do stredy tejto kandidátky nezriekne, vylúčia ho z poslaneckého klubu KDH.

Frešo odmieta, že by sa na kandidatúre Mitríka zákulisne dohodol so Smerom. Svoj návrh obhajuje potrebou „zmeniť stratégiu“. Podľa neho ak doterajších päť pokusov opozície predložiť jediného kandidáta neviedlo k zvoleniu šéfa NKÚ, treba premiérovi dodať „iný kaliber“ v podobe osobnosti, ktorá sa ťažko odmieta. Nepáči sa mu spochybňovanie Mitríka preto, že je pre Fica prijateľným kandidátom. Hoci Frešo je takto v názorovom rozpore aj s jediným súčasným ďalším zástupcom SDKÚ v parlamente Ľudovítom Kaníkom, opakovane zdôrazňuje, že za ním stoja „tisíce“ ďalších členov SDKÚ, vrátane všetkých krajských predsedov.

„Frešova argumentácia, že ak nás premiér päťkrát oklamal, treba mu predložiť takého kandidáta, akého by si želal, je úplne neuveriteľná,“ hodnotí Horský. Ako dodáva, o pohnútkach bratislavského župana radšej ani nechce špekulovať.

„Potrebujeme voliť dôchodcov len preto, aby sme niekoho zvolili?“ stavia sa k Mitríkovej kandidatúre Figeľ. Podľa neho hrá Frešo presadzovaním Mitríka čudnú hru, v ktorej ho ani zďaleka nepodporuje členská základňa SDKÚ. Práve 45-ročného Žilinku považuje šéf KDH za „kvalitného, kvalifikovaného a dynamického“ kandidáta, ktorý má všetky predpoklady osvedčiť sa na novom poste. Žilinku však zase niektorí členovia Smeru spochybňujú pre jeho spojenie s Danielom Lipšicom, ktorému robil aj štátneho tajomníka.

Figeľ tiež argumentuje, že ani v západných demokraciách nie je zvykom voliť do takýchto kontrolných funkcií bývalých šéfov tajných služieb. Najmä však Mitríkovi vyčíta, že za svojho pôsobenia nezbavil mlčanlivosti kľúčovú osobu, ktorá mohla osvetliť pozadie kauzy Gorila, čo významne ovplyvnilo parlamentné voľby 2012.

Podľa Horského je však vysoko nepravdepodobné, že by Smer zvolil do funkcie šéfa NKÚ, ktorú sám sľúbil opozícii, kandidáta podporovaného jediným – Frešovým – opozičným hlasom.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini v nedeľu v TA3 najvhodnejšieho z trojice kandidátov označiť nechcel. Podľa neho treba voľbu po troch neúspešných rokoch konečne zavŕšiť a nerobiť z nej súboj opozície voči vládnej strane. „Je to príbeh, ktorý, pevne verím, sa po 19. máji uzavrie,“ uviedol Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #opozícia #kandidát #Michal Horský #politológ #voľba šéfa NKÚ