Prvé učebnice angličtiny majú byť zadarmo

Rodičia malých školákov by mali od septembra na učebniciach ušetriť aspoň desať eur. Rezort školstva vyčlenil na zabezpečenie učebníc angličtiny 1,6 milióna eur. Finančnú úľavu by mali pocítiť rodičia tretiakov, štvrtákov a piatakov. Knihy vyberajú školy aj podľa toho, akú úroveň znalosti jazyka majú ich žiaci.

11.05.2015 13:00
Škola, žiaci Foto:
Finančnú úľavu by mali pocítiť rodičia tretiakov, štvrtákov a piatakov.
debata

„Na žiaka by to podľa našich analýz malo byť okolo desať eur, za čo sa dnes učebnica dá kúpiť. Viem o tom, že len pre tretí ročník je na výber asi 18 druhov odporúčaných kníh. Nechceme učiteľom určovať, ktorá je najlepšia,“ uviedol minister školstva Juraj Draxler.

Pre viacerých rodičov je desať eur veľkou úľavou. „Jasné, že to poteší. Výdavky na školské potreby dosahujú niekedy aj 50 eur mesačne, na stravu dávame 27 eur,“ uviedla Denisa z Radzoviec, matka 10-ročného Dominika.

Ukrátení sa cítia rodičia starších žiakov. „Za angličtinu platíme už od prvej triedy a teraz, keď za učebnice nebude treba platiť, nás to opäť obíde. To je nespravodlivé. Sme nešťastný ročník, ktorým sa začali reformy,“ posťažovala sa Jarmila z Nitry, matka siedmačky Lucie.

Na finančný príspevok pre vyššie ročníky zjavne nie sú peniaze. „Naše rozpočtové možnosti umožňujú v tejto chvíli pokrytie uvedených ročníkov,“ zdôvodnil tlačový odbor rezortu školstva to, že príspevok sa týka len žiakov 3. až 5. ročníka.

Angličtina zostáva od tretieho ročníka povinná a podľa štátneho vzdelávacieho programu by žiaci na konci 5. ročníka mali dosiahnuť kompletnú jazykovú úroveň A1. Príspevok na učebnice chce rezort poskytovať aj v ďalších rokoch – aký bude a na aké knihy pôjde, bude závisieť od rozpočtu.

Otázne tiež je, či sa v školách bude v septembri opakovať situácia z predchádzajúcich rokov, keď chýbali viaceré učebnice. Pred rokom nebolo 11 kníh, najmä pre stredoškolákov a žiakov 2. stupňa základných škôl. Rezort školstva teraz tvrdí, že učebnice zabezpečuje postupne podľa ročníkov.

„V tejto chvíli však nevieme povedať, ktoré učebnice budú chýbať v nasledujúcom školskom roku,“ uviedol tlačový odbor rezortu. Zároveň zdôraznil, že nové učebnice sa obstarávajú už podľa nového štátneho vzdelávacieho programu, ktorý začne platiť od nového školského roka.

Od septembra by školy mali dostať informatiku pre 3. aj 4. ročník, stále chýbajúcu etiku pre 5. a 6. ročník, výtvarnú výchovu pre 4. ročník, techniku pre 8. ročník a slovenčinu pre 9. ročník.

Tým, že sa od septembra zavádza pre prváčikov aj staronový predmet Prvouka, pripravujú sa učebnice aj na tento predmet. Rezort školstva už realizuje verejné obstarávanie. Podobne sa pre druhý stupeň zavádza Technika, ktorú majú mať žiaci už v piatom ročníku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #ministerstvo školstva #angličtina #učebnice #zadarmo #Juraj Draxler