Kto zaplatí zrušené poplatky, poisťovňa alebo pacient?

Miliónové výpadky v príjmoch lekárov zaplatia buď pacienti, alebo zdravotné poisťovne. Tie tomu zatiaľ naklonené nie sú, lekári preto siahli k nátlaku. Ku koncu apríla asi dvetisíc ambulantných doktorov vypovedalo zmluvy so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Ak rokovania neprinesú zmenu, výpovede budú platiť od augusta.

12.05.2015 12:00
čakáreň, nemocnica, lekár, pacient Foto: ,
Zrušené poplatky znamenajú miliónové výpadky v príjmoch lekárov.
debata (16)

V praxi to bude znamenať, že poistenca Dôvery lekár zadarmo ošetrí iba v akútnych prípadoch. Plánované vyšetrenia si bude pacient platiť sám. Podobný scenár hrozí aj pri ďalších dvoch poisťovniach Všeobecnej zdravotnej a zdravotnej poisťovne Union, s ktorými lekári vyjednávajú alebo sa na to chystajú.

Asociácia súkromných lekárov, ktorá združuje asi dvetisíc všeobecných lekárov a špecialistov, žiada od zdravotných poisťovní vyššie platby za zdravotné výkony. Takto chce pre ambulancie vykompenzovať ušlé príjmy za poplatky, ktoré od apríla a júla tohto roku zakázala vyberať novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa odhadov lekári prídu o 20 miliónov eur ročne. Na Slovensku je približne 9-tisíc všeobecných a špecializovaných ambulancií.

Prezident asociácie Ladislav Pásztor považuje výpovede lekárov za štandardný proces vyjednávania. Pacienti podľa neho nemusia mať obavy. Verí, že sa s Dôverou dohodnú. „Všetci pracujeme v štandardnom režime, máme na to tri mesiace, aby sme sa dohodli, intenzívne rokujeme a vyzerá to tak, že sa aj dohodneme, a to už do konca mája,“ reagoval Pásztor. „Samozrejme, že o tom istom rokujeme so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou aj s Unionom a ak sa dohodneme, tak výpovede nedáme,“ dodal šéf súkromných lekárov.

Koľko peňazí chcú od poisťovní navyše, Pásztor nechcel komentovať. „Zatiaľ nemáme nesplniteľné požiadavky a nerád by som ich špecifikoval, je to otázka obchodného vzťahu,“ podotkol. Ak by poisťovne lekárom pridali, tí by podľa Pásztora nemuseli finančnú záťaž prenášať na pacienta, čo už avizovali po zrušení poplatkov v parlamente.

Podanie samotných výpovedí podľa zdravotnej poisťovne Dôvera nemá okamžitú platnosť. „Pre našich poistencov sa teda v najbližšom období nič nemení,“ povedal PR manažér poisťovne Matej Štepiansky. Rokovania s lekármi podľa neho prebiehajú a dúfa, že dosiahnu dohodu akceptovateľnú všetkými stranami. „V každom prípade, zvýšenie zdrojov by malo byť podmienené zvýšením kvality zdravotnej starostlivosti pre pacienta, teda merateľným zvýšením kvality a efektívnosti,“ uviedol Štepiansky. Ako by sa malo zlepšenie kvality prejaviť v ambulancii, nespresnil.

Zástupcovia pacientov tento postup lekárov považuje za istú formu nátlaku. „Ide o rovnaký spôsob vyjednávania, akým v minulosti postupovali aj regionálne nemocnice, keď vypovedali zmluvy zdravotnej poisťovni Union a donútili ju navýšiť ceny a dohodli sa na poslednú chvíľu,“ spomenula prezidentka pacientskej organizácie Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková. Pacienti sa podľa nej zatiaľ nemusia obávať, aspoň dovtedy, kým uplynie výpovedná lehota. Tri mesiace dávajú podľa nej dostatočne dlhý čas. Poistenci Dôvery by si mali sledovať, ako dopadnú rokovania.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a zdravotná poisťovňa Union neuviedli, či lekárom pridajú. VšZP výpadok poplatkov za prednostné vyšetrenia nekompenzovala. Jej hovorkyňa Petra Balážová povedala, že lekári žiadali navýšenie približne o 20 až 30 percent, čo poisťovňa spochybnila. „Takéto navýšenie by totiž znamenalo, že občania ročne zaplatili na poplatkoch za prednostné vyšetrenia 66 – 99 miliónov eur, a o takomto výpadku príjmov za prednostné vyšetrenia však nikdy nehovorili ani samotní lekári, ich odhady boli vo výške približne 20 miliónov,“ pripomenula Balážová.

Najväčšia štátna zdravotná poisťovňa má zmluvy s lekármi uzatvorené do konca marca a cenové podmienky platia do konca júna tohto roka. „V zmluvných podmienkach je ustanovené, že výpovedná lehota je dvojmesačná a začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená. Na základe doterajšieho priebehu rokovaní však možno usudzovať, že o výpovedi neuvažuje ani jedna zo zmluvných strán,“ myslí si Balážová. O úprave cenových podmienok od júla 2015 VšZP v súčasnosti rokuje s lekármi v pracovných skupinách.

Nové zmluvy uzatvárali lekári s Union ZP začiatkom roka a dnes sú platné. „Union zdravotná poisťovňa už začiatkom roka zvyšovala cenové podmienky ambulantným lekárom napriek tomu, že k zvýšeniu finančných prostriedkov do zdravotníctva nedošlo,“ reagovala hovorkyňa Judita Smatanová. Od apríla lekári nesmú vyberať peniaze za vypísanie receptu, lekárskeho poukazu, návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenného lístka či potvrdenie o návšteve lekára. Od júla sa končí aj vyberanie poplatku za prednostné ošetrenie. Ak sa lekári nakoniec s poisťovňami dohodnú na nižšej kompenzácii, ako plánovali, pacient sa zrejme zdražovaniu v ambulancii nevyhne. Kafková si však myslí, že pacienti by túto záťaž vôbec nemali niesť. Podľa nej je to úloha štátu, ktorý by mal naliať viac peňazí do zdravotných poisťovní za svojich poistencov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #zdravotné poisťovne #poplatky u lekárov