V KDH sa perie špinavá bielizeň

Desať mesiacov pred parlamentnými voľbami sa Jánovi Figeľovi v strane kopia nevídané problémy. Regionálni straníci začali verejne hovoriť o manieroch papalášov vo vedení KDH. S tým sa dostal do sporu aj poslanec parlamentu Marián Kvasnička.

12.05.2015 13:00
Figeľ, KDH, poslanci, parlament Foto: ,
V týchto miestach sedí v parlamente klub KDH. Prvý sprava je Marián Kvasnička, ktorému hrozí vylúčenie z klubu.
debata (62)

Prišiel totiž so svojou kandidátkou na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu Henrietou Crkoňovou. Až na to, že KDH navrhuje Maroša Žilinku. Figeľ chce za to Kvasničku vyhodiť z klubu. A aby toho nebolo málo, vzpriečil sa aj poslanec Jozef Mikloško, ktorý nesúhlasí s potrestaním Kvasničku.

Vnútrostranícky nepokoj vypukol v Zlatých Moravciach. Vyše dve desiatky členov KDH chce založiť skupinu alebo platformu s názvom Ľud KDH, ktorá má upozorňovať na zlyhania orgánov hnutia. Za také považuje okresný šéf Miroslav Kráľ nevydanie licencie na vznik klubu hnutia v tomto meste a tiež menovanie nového regionálneho tajomníka v rozpore so stanovami, s ktorým nesúhlasia. Kráľ Pravde povedal, že s novou skupinou chce spolupracovať približne 25 ľudí, ktorí pochádzajú z Bratislavy a z ďalších regiónov Slovenska. Jednou z prvých vecí, ktorou sa mienia zaoberať, je príprava kandidačnej listiny do parlamentných volieb.

Podpredseda KDH Július Brocka považuje menovanie regionálneho tajomníka alebo licenciu pre klub KDH za veci, ktoré sa majú riešiť na vnútrostraníckej úrovni. Neobáva sa, že tento problém prerastie do vážnejšieho konfliktu. „Nebude z toho veľký vietor, to sú tak slabé bubliny, že je to skôr výrazom nemohúcnosti tých, ktorí chcú poškodiť dobré meno KDH,“ uviedol Brocka. Zatiaľ nie je isté, aký dosah bude mať na stranu prípadné vyhodenie Kvasničku. A či sa k Mikloškovi nepridajú aj ďalší politici KDH, čo už by bolo pre predsedu Figeľa povážlivé.

Kvasnička má svoj podpis spod kandidatúry Crkoňovej stiahnuť do zajtra poludnia, inak prestane byť podľa rozhodnutia predsedníctva členom poslaneckého klubu. Je pravdepodobné, že bude nasledovať aj vylúčenie z KDH. Kvasnička včera pre Pravdu reagoval, že je pripravený znášať všetky dôsledky. „Nevidím žiadny dôvod na stiahnutie podpisu.“ Ako odborníka podporil svojím podpisom Žilinku, za odborníčku a apolitickú osobnosť považuje aj Crkoňovú. „Dokážete si vybrať z jedného kandidáta?“ odpovedal protiotázkou, aby vysvetlil, prečo sa prihlásil k dvom kandidátom. Zdôraznil, že z jeho strany to nebolo žiadne prekvapenie, pretože už pred vyše dvoma rokmi ju navrhoval ako kandidátku na post šéfa NKÚ Jánovi Figeľovi i Pavlovi Hrušovskému, ale nestretol sa s porozumením.

Pre podpredsedu KDH Brocku je čudné, že Kvasnička neprišiel svoj postup obhájiť na víkendové rokovanie predsedníctva. Kvasnička však Pravde povedal, že sa považuje za „krehkého tvora“, a preto poslal vedeniu obsiahly list aj s argumentmi svojho postupu KDH sa v prípade vylúčenia poslanca dostane do ťažko zdôvodniteľnej situácie. Každý poslanec je totiž vo svojich rozhodnutiach slobodný a nie je viazaný podľa ústavy žiadnymi príkazmi. Na to má Brocka svoje vysvetlenie. "Rešpektujem, že poslanec je slobodný, ale musí niesť zodpovednosť za svoje činy. Ak urobil niečo nerozumné a pritom slobodne, tak rovnako musí za to niesť zodpovednosť,“ povedal.

S tým nesúhlasí Jozef Mikloško. „Predsa len poslanec je slobodný vo svojom svedomí,“ pripomenul Mikloško. Nepáčilo sa mu ani to, že predsedníctvo KDH zasadlo náhle a on sa na ňom nemohol zo zdravotných dôvodov zúčastniť. KDH však podľa Brocku muselo reagovať okamžite, pretože nechcelo nechať ostatných partnerov v opozícii v neistote.

Nespokojnosť Kvasničku s dianím v KDH nie je ojedinelá. Vlani napísal poslaneckému klubu list, v ktorom kritizoval pomery v hnutí. „Pomaly viem naspamäť všetky tie floskuly, finty, frázy a farizejstvá, v ktorých predstierame iné, než si myslíme a cítime. Pokrytectvo som pomaly začal vnímať ako normu, intrigovanie ako pravidlo,“ preniklo vtedy do médií. Podľa našich zistení mu prekážalo aj nedávne prijatie poslanca Alojza Hlinu do klubu KDH.

Brocka za momentálnym dianím v KDH vidí aktivitu politických súperov, čo však nemá logiku, pretože nespokojní sú členovia KDH. „Smer urobí všetko pre to, aby o moc neprišiel, budeme svedkami takýchto podobných spôsobov rozkladu,“ poznamenal.

Analytici poukázali na to, že situácia v KDH je vecou jeho samotných členov, nie cudzích zásahov. Politológ Tomáš Koziak označil za prirodzené, že všetci členovia strany nemôžu byť spokojní, ale mali by fungovať vnútorné demokratické princípy ako frustráciu členov ventilovať. „Ak tieto vnútorné demokratické princípy dobre nefungujú, nastáva ďalšia fáza, keď to človek ventiluje navonok, čo nazývame pranie špinavej bielizne na verejnosti,“ uviedol politológ. Čo z diania v radoch kresťanských demokratov napokon vzíde, nevedel sociológ Pavel Haulík predpovedať. Podľa neho sa však deje nezvyčajné prepieranie špinavej bielizne.

Kandidáti na predsedu NKÚ

  • Maroš Žilinka
Maroš Žilinka.
Maroš Žilinka Maroš Žilinka.
Je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Za vlády Ivety Radičovej bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra vedeného Danielom Lipšicom. Žilinka nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, do parlamentu však kandidoval za KDH v roku 2012 z 22. miesta ako nestraník. Do funkcie ho navrhlo KDH a pridali sa aj Most-Híd, Obyčajní ľudia, SaS a poslanci z mimoparlamentných strán Sieť, Skok a Nova.
  • Henrieta Crkoňová
Henrieta Crkoňová.
Henrieta Crkoňová Henrieta Crkoňová.
Pôsobila ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva. V januári ju vláda na návrh ministra školstva Juraja Draxlera odvolala. V minulosti bola šéfkou Metodicko-pedagogického centra. Pôsobila tiež ako kvestorka Olomouckej univerzity. Pod kandidatúru Crkoňovej sa podpísali poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí.
  • Karol Mitrík
Karol Mitrík.
Karol Mitrík Karol Mitrík.
V minulosti bol primátorom Spišskej Novej Vsi, neskôr poslancom parlamentu za SDKÚ. Za vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby. Za šéfa NKÚ ho navrhol poslanec a šéf SDKÚ Pavol Frešo.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #KDH #Ján Figeľ #Marián Kvasnička #politická strana