Fico a Sobotka sa zhodli na dobrovoľnom prijímaní migrantov

Česká a slovenská vláda spoločne rokovali v juhomoravskom zámku Valtice. Bolo to tretie spoločné rokovanie kabinetov, tradícia vznikla v októbri v roku 2012, pár týždňov pred 20. výročím vzniku samostatných štátov.

12.05.2015 12:20 , aktualizované: 13.05.2015 09:40
spoločné rokovanie vlád ČR a SR Foto: ,
Predstavitelia vlád SR a ČR v historickej sále zámku vo Valticiach.
debata (2)

Hlavnými témami rokovaní boli júnové zasadnutie Európskej rady v Bruseli, energetická politika, medzinárodná bezpečnosť a migrácia, cezhraničná dopravná infraštruktúra, spolupráca v oblasti obrany, čerpanie európskych fondov, ako aj stredoeurópska regionálna spolupráca.

Premiér ČR Bohuslav Sobotka (vľavo) víta... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
spoločné rokovanie vlád ČR a SR Premiér ČR Bohuslav Sobotka (vľavo) víta slovenského premiéra Roberta Fica na nádvorí zámku Valtice, kde sa koná tretie spoločné zasadanie vláda ČR a SR.

Obaja premiéri na úvod rokovania vlády vyzdvihli nadštandardnosť našich vzťahov. Slovenský premiér Robert Fico zdôraznil, že dôkazom našich nadštandardných vzťahov je aj česká pomoc Slovákom, po zemetrasení v Nepále. České lietadlo ich z postihnutej oblasti priviezlo do Bratislavy. Bolo to gesto skutočného priateľstva a vážime si to, konštatoval slovenský premiér. Zároveň ocenil spoluprácu českej strany pri poskytovaní slovenskej pomoci v tretích krajinách a ústretovosť pri vydávaní víz za SR, kde nemá Slovensko zastúpenie „Tieto pozitívne skúsenosti nás vedú k tomu, aby sme do budúcnosti premysleli mechanizmy koordinácie humanitárnej a rozvojovej pomoci, ktoré poskytujú oba štáty,“ dodal Fico.

Fico: Odmietam politiku kvót

Európska rada sa dohodla, že akékoľvek rozhodnutie členských štátov únie týkajúce sa migrantov musí byť postavené na dobrovoľnosti a preto principiálne odmietam politiku kvót, vyhlásil na tlačovej besede po rokovaní slovenskej a českej vlády premiér Robert Fico. Reagoval tak na iniciatívy zaviesť pre jednotlivé štáty Európskej únie kvóty na prijatie migrantov. Podľa Fica vidno na reakcii europoslancov, aj za stranu Smer, ktorí politiku kvót v rezolúcii podporili, že sú úplne odtrhnutí od reálneho života a nesledujú rozhodnutia rady. Zároveň slovenský premiér zdôraznil, že sa málo venuje príčinám zvyšujúceho počtu migrantov.

Fico v tejto súvislosti kritizoval aj vlastných europoslancov zo Smeru, že podporili rezolúciu europarlamentu o záväzných kvótach. „Na reakcii europoslancov, ktorí podporili rezolúciu o kvótach, a hovorím teraz aj o europoslancoch za Smer, je jasne vidieť, že sú úplne odtrhnutí od reálneho života a vôbec nesledujú agendu Európskej rady,“ tvrdil premiér.

Podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej zo Smeru premiér vidí stanoviská a rozhodnutia europarlamentu prostredníctvom ochrany národných záujmov. Pripomenula, že išlo o spoločné hlasovanie frakcie európskych socialistov a ľudovcov. „Hlasovaniu predchádzala rozsiahla diskusia. Ak to premiér hodnotí inak, tak je to jeho názor,“ dodala europoslankyňa.

Český premiér Bohuslav Sobotka rovnako pripomenul, že európska rada prijala záver o dobrovoľnom charaktere prijímania migrantov. Jednotlivé krajiny na úrovni vlád sa samé majú rozhodnúť, koľkým migrantom vedia poskytnúť domov, myslí si český premiér.

Sobotka: V Česku je už viac Ukrajincov ako Slovákov

Zdôraznil, že ČR sa dobrovoľne rozhodla, že poskytne domov asi 70 utečencom zo Sýrie a dá štipendiá zhruba 20 sýrskym študentom. Česko sa snaží pomáhať aj priamo v utečeneckých táboroch v Turecku, Jordánsku a na severe Afriky. V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine Sobotka uviedol, že Ukrajinci sú už najväčšia národnostná menšina v Čechách a predbehli aj Slovákov. Rozhodli sme sa podporiť aj repatriáciu českých potomkov z Ukrajiny do Čiech, pripomenul ďalšiu z aktivít českej vlády jej premiér. „Vieme ponúknuť solidaritu a pomoc, ale zložitá situácia nie je len na juhu Európy, ale aj na východe a aj na tú musíme reagovať,“ vyhlásil.

K projektu Labe-Odra-Dunaj sa už pripravuje súťaž

Projekt prepojenia riek Labe-Odra-Dunaj, ktorý presadzuje český prezident Miloš Zeman, je veľmi dôležitý a zdá sa, že je zrealizovateľný. Myslí si to slovenský premiér Robert Fico. Vo Valticiach uviedol, že o projekte sa teoreticky hovorilo dlho, ale nebola odvaha povedať, že ideme ďalej. Realizovaním projektu by sa podľa neho vytvorila pomerne lacná, rýchla infraštruktúra a aj pre Slovensko by bol tento projekt výzvou na väčšie splavnenie Váhu, dodal. Išlo by o ambiciózne dielo a každé veľké dielo musí nejako vzniknúť, dodal slovenský premiér.

Český šéf vládneho kabinetu Bohuslav Sobotka informoval, že sa zaviazali spraviť štúdiu uskutočniteľnosť tohto projektu. Pripravuje sa už medzinárodná súťaž na štúdiu a tá by mala obsahovať aj alternatívy. Až potom chcú projekt konzultovať s krajinami, ktorých by sa dotýkal – Poľskom, Rakúskom a aj Slovenskom. Dodal, že časovo však ide o projekt na niekoľko desiatok rokov.

Záujem je aj o modernizáciu trate Břeclav – Bratislava

V súvislosti s dopravnou infraštruktúrou český premiér zdôraznil, že majú záujem na modernizácii železničnej trate Břeclav – Bratislava. Informoval, že česká strana robí maximum pre to, aby sa začalo s výstavbou R 49, ktorá by sa mala spojiť na slovenskej strane s cestou R 6. Záujem je aj o napojenie na slovenskú cestu R 5.

Na spoločnom rokovaní vlády ministri financií Andrej Babiš a Peter Kažimír podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti riadenia likvidity a krátkodobých pôžičiek. Slovenský premiér informoval aj o plánovanom novembrovom spoločnom rokovaní tripartít.

Spoločné rokovania vlád

Prvé spoločné rokovanie vlád sa uskutočnilo v roku 2012, a to súčasne v Uherskom Hradišti a v Trenčíne. Rokovanie sa uskutočnilo pár týždňov pred 20. výročím vzniku samostatných štátov a symbolicky 29. októbra, teda deň po štátnom sviatku v Česku a pamätnom dni na Slovensku. Vtedajší premiéri Slovenska a Česta Robert Fico a Petr Nečas sa dohodli, že spoločné rokovania vlád budú pokračovať. Kabinety by sa mali stretávať raz ročne, v hosťovaní sa krajiny budú striedať a miestom rokovania majú byť iné ako hlavné mestá krajín. Na prvom rokovaní vlád SR a ČR sa hovorilo aj o spoločnom postupe pri ochrane národných záujmov oboch republík v oblasti jadrovej energetiky, o pretrvávajúcom záujme Českej republiky o spoločný podnik v oblasti nákladnej železničnej dopravy a o otázkach spolupráce v armáde.

Druhé spoločné rokovanie bolo v apríli 2014 v Skalici. Toto rokovanie slovenský premiér Robert Fico označil za inventúru vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou. Premiéri aj jednotliví ministri podľa neho prešli základnú slovensko–českú agendu a priority. Obe vlády sa vtedy zhodli na koordinovanom postupe pri výstavbe ďalších cestných spojení. Ministri obrany podpísali memorandum o spolupráci špeciálnych jednotiek, dokument o vzájomnej spolupráci podpísali aj ministri zahraničných vecí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #vláda ČR #Valtice