Poslanci sa o vyšetrovaní kauzy Gorila nič nedozvedeli, prokurátor neprišiel

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru neprišiel. Iniciátorom rokovania bola opozícia na čele s Danielom Lipšicom, ktorá chcela počuť, ako pokračuje vyšetrovanie kauzy Gorila.

12.05.2015 13:14
Dušan Kováčik Foto:
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neprišiel na mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru. Poslanci na ňom chceli hovoriť o pokračovaní vyšetrovania kauzy Gorila.
debata (25)

Kováčik sa ospravedlnil z rokovania listom. „Nie je možné poskytovať informácie o vyšetrovaní, lebo vec je živá. Vyšetrovanie prebieha. Ide o náročné a rozsiahle dokazovanie,“ konštatoval Kováčik v liste s tým, že vyšetrovanie sa týka rokov 2005 a 2006. Zároveň zdôraznil, že dozorujúci prokurátor využíva svoje oprávnenia.

„Po skončení vyšetrovania a právoplatnom ukončení sám požiadam o vystúpenie pred výborom, kde rozoberiem priebeh vyšetrovania kauzy. Preto žiadam o ospravedlnenie z tohto rokovania,“ uviedol Kováčik v liste. Jeho list prečítal predseda výboru Jaroslav Baška. Ešte predtým však poslanci vládneho Smeru neschválili program rokovania výboru.

Lipšic: Kováčik zametá najväčšie kauzy pod koberec

Lipšic je presvedčený, že Kováčik zametá pod koberec najväčšie kauzy na Slovensku. Upozornil, že v minulosti Kováčik vzal späť žiadosť o zbavenie mlčanlivosti šéfa SIS a zamietol zbaviť mlčanlivosti príslušníka SIS, ktorý na kauze pracoval. Podľa Lipšica dnes prokurátor neprišiel, pretože jeho zámerom je zahladzovať kauzu pod koberec.

Zároveň upozornil, že Jaroslav Haščák vraj rozpráva, že sa neobáva Gorily, lebo má informácie o priebehu vyšetrovania. Poslanec NR SR Ľubomír Galko vníma Kováčikovu neprítomnosť ako pohŕdanie poslancami výboru. Gábor Gál zo strany Most-Híd navrhol zvolať opakovane rokovanie výboru na budúci týždeň s tým, že Kováčik musí prísť, aj keby nič na rokovaní nepovedal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #kauza Gorila #Dušan Kováčik #brannobezpečnostný výbor